Het vlindereffect

Gelezen door: Nicole Janssens (28 boeken)

Citaat: "'Waarom zoek je zelf het avontuur dan niet op?' stelt Ruth. 'Je bent meerderjarig. Je hebt je diploma. Doe een jaar eens iets helemaal anders.'...'Als je nu niet voor jezelf kiest, zul je het nooit doen.' Ze zeggen dat een vlinder in Florida uiteindelijk een orkaan in Azië kan veroorzaken. Ruth is zo'n vlinder. Ze is een mot."

'Het vlindereffect' begint sterk, met een verslikkingsscène die gepaard gaat met een acute aanval van doodsangst. 'Ineens houd ik het stukje sinaasappel in mijn hand. Ik kijk naar dat kleine, slijmerige stuk vrucht als naar een vreemdsoortig insect.' Is dat de vlinder die de daaropvolgende turbulenties in gang zet? Of is het Ruth, de tante wiens relatie met de familie danig vertroebeld is?

Als Angela Gutmann in Mumbai haar zoon gaat bezoeken die daar vrijwilligerswerk doet, wordt in het Taj Mahal Hotel waar ze afgesproken hebben een terroristische aanslag gepleegd. Tien jaar later keert Angela terug naar de plaats van het onheil. Op de terugvlucht belandt ze naast een eigenaardige vrouw in een hippiejurk, die haar enkele diepzinnige vragen stelt. Die dienen voor Angela als leidraad om haar levensverhaal te vertellen.

De conclusie: Heimwee naar jezelf bestaat. Troost niet. Herinneringen zet je zodanig naar je hand dat je er zelf het beste uitkomt. Niet alleen wat je je herinnert maar ook hoe iemand herinnerd wordt, is van belang. Iets tastbaars achterlaten kan helpen... Een keigoed boek dit.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 12 augustus 2020:
Een fantastisch boek. Een goed opgebouwd verhaal waarin de persoonlijke geschiedenis van de Gutmanns met een internationale wordt verweven. Niks is toevallig, maar een steen in een opeenvolging van gebeurtenissen. Het komt er misschien wel op aan voor Angela háár betrokkenheid niet te vergeten en niet de schuld bij anderen te leggen. Margot Vanderstraeten schrijft intelligent en vlot, geen enkele zin komt als een gewrocht over.

Locatie: Mumbai