Kwikzilver

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Tijd werd op mijn terras in de sneeuw zo vloeibaar als het kwik uit de thermometer dat bleek te zijn: ik bevond me in heden en verleden, en in de toekomst van een te schrijven verhaal dat me nu recht in de ogen keek."

Ann De Craemer (1981) studeerde Germaanse taal- en letterkunde. In 2010 debuteerde ze als auteur met Duizend-en-één dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn, een journalistiek boek over de presidentsverkiezingen in Iran. Haar eerste prozawerk volgde in 2011 met Vurige tong, waarin ze vertelt over haar katholieke jeugd in West-Vlaanderen. In 2012 schreef ze de roman De seingever.

En nu is er dan Kwikzilver, een prachtige en ontroerende hommage aan haar grootmoeder die op het Vlaamse platteland leefde. Wanneer de grootmoeder van Ann De Craemer haar huis op het platteland moet verlaten ten voordele van een kmo-zone, belandt ze in een serviceflat in het stadscentrum. Strijdend tegen de heimwee naar een huis dat nog twee jaar op de sloophamer zal wachten, vertelt ze verhalen over de plek waar ze haar leven doorbracht: de vluchtelingen die er tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilden, het zoontje dat ze er verloor en de familiefeesten die er werden gevierd. Twintig jaar na Paula's dood neemt de auteur de lezer mee op een tocht door de kamers van een huis waarvan de stenen zijn verdwenen, maar de verhalen zijn gebleven.

Ann De Craemer is een woordkunstenaar die heel beeldend haar oma tot leven roept. Het is een verhaal van eenvoud dat zelfs in het detail een herinnering of anekdote terugvindt. Die warme oma van versjes en liedjes komt werkelijk tot leven door de kleindochter die haar nog altijd adoreert. Maar niet alleen oma komt tot leven, ook het verhaal van het huis waarin oma een groot stuk van haar leven doorbracht, is heel nadrukkelijk aanwezig. De krachtige band tussen kleindochter en grootmoeder wordt heel sterk onderlijnd en zelfs de dood kan die niet slopen, vandaar dat dit boek moest geschreven worden, zowel voor de auteur als voor de lezer.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Tielt