De Bijbel voor ongelovigen. Deel 3. Saul, David, Samuël en Ruth.

Gelezen door: Majo de Saedeleer (41 boeken)

Citaat: "Het verhaal heeft een wonderbaarlijke overtuigingskracht in Israël. Het schijnt er nauwelijks toe te doen of iets echt is gebeurd of niet. Wanneer het verhaal goed wordt verteld kan het een waarheid bevatten die geen werkelijkheid nodig heeft."

Derde deel in de waarschijnlijk lange reeks van de oud-testamentische bijbel.Waarom ik dit blijf lezen? In essentie omdat het een moderne, kritische bijbel is die helemaal in de trant van de verhalenvertellers verteld wordt. Hij bevat de nodige overdrijvingen en uitvergrotingen om het boeiend te houden, is soms sarcastisch en dan weer ontwapenend. Zoals een goeie soap bevat het alle ingrediënten van het leven: liefderelaties en hoe ze stuk lopen, rouw en verdriet, heldendom en slachtofferschap, drama en oorlog, godsdienstwaanzin en devotie, enz..enz.. Vaak op het randje van geloofwaardigheid en onwaarschijnlijkheid, maar steeds 'net niet'. Een goed verhaal dus.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Dirk Similon (135 boeken)

Citaat: "Het verhaal heeft een wonderbaarlijke overtuigingskracht in Israël. Het schijnt er nauwelijks toe te doen of iets echt is gebeurd of niet. Wanneer het verhaal goed wordt verteld, kan het een waarheid bevatten die geen werkelijkheid nodig heeft. Het doet niet ter zake of Samuël David 'werkelijk' tot koning heeft gezalfd, het gaat erom of het volk wil geloven dat hij dat heeft gedaan."

Deel 3 van de 'her'vertelde oud-testamentische verhalen van Guus Kuijer. De thematieken zijn universeel en van alle tijden: liefde en haat, oorlog en vrede, intriges en romances, list en bedrog, geloof en ketterij. 

Het leest als een hedendaagse soap maar de auteur voegt er nog wat overdrijvingen en een dosis humor en sarcasme bij. Om het interessant te maken en opdat de mensen het zouden onthouden, want dat was toch de bedoeling van de orale traditie van overlevering, niet? Het citaat hieronder vat het zowat samen. Ik vind dit boeiend en verrassend om lezen, gelovigen gaan deze versie van het bijbelverhaal minder prettig vinden, vrees ik.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Israël