De kinderwet

Gelezen door: Nicole Janssens (31 boeken)

Citaat: "Ik schrijf u omdat ik echt behoefte had om met u te praten, ik heb behoefte om uw kalme stem te horen en hierover met uw heldere geest van gedachten te wisselen. Ik heb het gevoel dat u mij dicht bij iets anders hebt gebracht, echt iets moois en dieps, maar ik weet niet precies wat dat is."

De 59-jarige familierechter, Fiona Maye, moet midden in een huwelijkscrisis een beslissing nemen over het al dan niet toedienen van een levensreddende bloedtransfusie aan een 17-jarige getuige van Jehova die de behandeling weigert omwille van zijn geloof. Omdat ze zich wil vergewissen van zijn besluitvaardigheid, bezoekt ze hem in het ziekenhuis. Dat heeft voor hen beiden verstrekkende gevolgen. Had Fiona Maye 'De kleine prins' maar gelezen... ' Alle tijd die je aan je roos hebt besteed, maakt haar juist zo belangrijk. Dat is een waarheid die de mensen vergeten,' zei de vos. 'Maar jij mag ze niet vergeten. Je blijft altijd verantwoordelijk voor wat je tam hebt gemaakt. Je bent verantwoordelijk voor je roos...' - Antoine de Saint-Exupéry. Het ligt wellicht aan het onderwerp dat dit boek, het elfde dat ik van Ian McEwan las, mij het meest van allemaal geraakt heeft.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (419 boeken)

Citaat: "-Waarom wil je nu precies geen bloedtransfusie? -Omdat het verkeerd is. -Ga verder. -En God ons ook heeft gezegd dat het verkeerd is. -Waarom is het verkeerd? -Waarom is iets verkeerd? Omdat we het weten. Martelen, moorden, stelen, liegen. Ook al krijgen we goede informatie uit mensen door hen te martelen, dan weten we nog dat het verkeerd is. -is transfusie hetzelfde als martelen?"

Rechter Fiona Maye wordt overdonderd door het voorstel van haar man om een open huwelijk aan te gaan. Hij is 60 en wil nog één keer een passionele, hartstochtelijke relatie hebben. Fiona reageert defensief, verandert de sloten, maar gaat toch op zoek naar de oorzaak van de houding van haar man. Ze haat hem, maar bovenal houdt ze van hem. Deze verhaallijn wordt vervlochten met concrete rechtszaken waar ze als rechter een oordeel moet over vellen (de keuze tussen een radicale joodse opvoeding of een vrije westerse opvoeding; een Siamese tweeling splitsen om het leven van één van de twee te redden ten koste van de andere.)

Daarnaast kleinere rechtszaken die het boek overbelasten. Ook de gedetailleerde omschrijvingen in het begin leggen het boek een beetje lam tot de auteur aangekomen is bij de rechtszaak waar het boek aan opgehangen wordt: een 17jarige getuige van jehova weigert een noodzakelijke bloedtransfusie. Pas nu raakt het boek in een stroomversnelling, de beschrijvingen krijgen nog hun plaats maar de dialogen zorgen voor vlottere lectuur.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Fons Mariën (198 boeken)

Ik las het jongste boek van McEwan in het Engels : "The Children Act". Het boek, handelt over Fiona, een rechter in jeugdrecht die zich moet uitspreken in een zaak van een jongen (net geen 18) die leukemie heeft maar een levensreddende bloedtransfusie weigert omdat hij (net als zijn ouders) getuige van Jehova is en zijn geloof hem dat verbiedt.
Tegelijk heeft Fiona (die zestig is) af te rekenen met een huwelijkscrisis omdat haar man een jonge maîtresse heeft.

Een boeiende thematiek die zoals altijd bij McEwan heel psychologisch correct behandeld wordt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Noël Gybels (495 boeken)

In dit boeiende verhaal wordt het ordelijke en weloverwogen leven van een vrouwelijke rechter grondig door elkaar geschud. Haar echtgenoot blijkt aan een verhouding met een jongere vrouw te denken en een getuige van Jehovah wenst geen bloedtransfusie. Haar houding, reacties en rechterlijke uitspraak zetten een stroom van gebeurtenissen in gang, die tot onverwachte gevolgen zal leiden.

Een boek om langzaam en grondig te lezen en zo nodig te herlezen, want de confrontatie met de gedegen stijl en de superieure uitwerking van de ideeën vraagt van de lezer echt een serieuze inspanning. Maar wat een leeservaring ben je achteraf rijker !

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Londen