Als je dood bent doet het er niet toe

Gelezen door: André Oyen (3525 boeken)

Citaat: "Poëzie/ Het vergt veel/ wanhoop/ onvrede/ en ontgoocheling/ om een paar / goede gedichten/ te schrijven./ Het is niet/ voor iedereen weggelegd/ om ze / te schrijven / of zelfs/ te lezen/"

Henry Charles Bukowski (Andernach, 16 augustus 1920 - San Pedro, 9 maart 1994) was een Amerikaans schrijver en dichter. Het stedelijk landschap en de sfeer van zijn woonplaats Los Angeles hadden een grote invloed op zijn werk. Op zijn beurt had hij invloed op een aantal van zijn tijdgenoten en werd zijn stijl vaak nagevolgd. Hij was een productief schrijver: zijn oeuvre beslaat duizenden gedichten, honderden korte verhalen en zes romans. Veel van het werk van Bukowski heeft een autobiografisch karakter; hij voerde zichzelf vaak op in de persoon van Henry (Hank) Chinaski. Zijn werk wordt bevolkt door de bewoners van de ruige buurten van Los Angeles, kleine criminelen, alcoholisten, hoeren en gokkers. Zijn poëzie is veelal in vrij vers, zijn proza hard en direct, vol puntige dialoog.

Manu Bruynseraede (°1969, Antwerpen) studeerde Vertaalwetenschap (Germaanse Filologie) aan de Universiteit Antwerpen. Samen met JMH Berckmans en Vital 'Vitalski' Baeken, Steven Grietens en Geert Beullens richtte hij het avant-gardistisch theater-rockensemble Circus Bulderdrang op, dat begon als een dichtersgroep. Hij bracht vier boeken uit, en stelt regelmatig zijn schilderijen tentoon.

Hij stelde een bloemlezing samen van honderd vertaalde gedichten uit zeven bundels van Charles Bukowski. Hij tracht in voordrachten en ook in deze bundel een nieuw beeld van cultdichter Charles Bukowski op te hangen. Hij wil ons een Charles Bukowski tonen die wel degelijk ook mooie en lieve dingen kon zeggen, schrijven en denken. En dat op een poëtische manier, zoals een echte schrijver dat hoort te doen. Tussen al die foutieve signalen in het oeuvre van Charles Bukowski treffen we evengoed signalen aan van de schoonheid en het nut van moderne literatuur, misschien zelfs tekenen waardig voor het predicaat van de Schone Letteren. Af en toe heeft de wereld behoefte aan de juiste persoon die de juiste mensen op het juiste moment wakker schudt.

In dit boek vind je een Charles Bukowski die weinig bekend is bij diegenen die hem al kennen. Bij diegenen die nog nooit van hem gehoord hebben: een grote schrijver, een echte vakman en een levende, boeiende mens met oprechte en toch ook wel zachtaardige gevoelens tussen alle zware miserie des levens door. Een geniale schrijver die op het eerste zicht misbegrepen werd omdat hij verkeerde signalen de wereld instuurde. Logisch als je zo goed als 40 jaar van je leven dag en nacht dronken bent. Een woordkunstenaar van wie de meeste lezers verkeerde dingen dachten als: zelfmoord is interessant, werken in loondienst is per definitie slavenarbeid, zuipen, gokken en knokpartijen zijn leuk, vreemdgaan is een aanrader, alle gezagsdragers zijn corrupt en het hele systeem is door en door verdorven.

Manu Bruynseraede maakte een sterke selectie uit het dichtwerk van Bukowski, maar het is jammer dat hij er de originele vertaling er niet bijgezet heeft.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: San-Pedro