De Straffelozen

Gelezen door: André Oyen (3328 boeken)

Citaat: "Ik werk voor de Britten. Bij de Duitse geheime dienst treffen we nog nakomelingen van duistere nazifiguren aan."

Hubert van Lier is afkomstig uit Merksem en woont nu in Antwerpen-Linkeroever. Hij was jarenlang docent aan de Antwerpse Hogeschool en stichtte samen met Leo Geerts de Schrijversacademie. Hij was ook hoofdredacteur van het literaire tijdschrift 'Deus ex Machina' en is erevoorzitter van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen. Sinds het jaar 2000 publiceert hij thrillers en geeft hij lezingen rond dat genre. Vanaf 2003 is hij voorzitter van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs (GVM).

De Straffelozen is de achtste misdaadroman van Hubert van Lier. Hij snijdt in deze thriller zeer knap het thema van de verborgen nazi-financieringen aan en onder meer door dit als rode draad te gebruiken, geeft hij toch ook een historische lading aan dit boek waarvan de titel De straffelozen, zeer letterlijk kan genomen worden. In het Duitse Bondsparlement gaf gewezen rijkskanselier Kohl toe weet te hebben van verborgen nazifinancieringen. Familie van oud SS’ers deinzen niet terug om geweld te gebruiken bij het zoeken naar deze geheime Zwitserse rekening. Wanneer Frederica Molsen tijdens het joggen een mobiele telefoon aan het Galgenweel in Antwerpen vindt, belt ze bij haar thuiskomst iemand uit de naamlijst op. Zonder het te beseffen komt ze in een netwerk terecht dat van uit de Tweede Wereldoorlog naar een neonazistische motorbende in het huidige Antwerpen verwijst. Molsen roept uiteindelijk Robbe Tjerk, een vriend en onderzoeksjournalist, ter hulp. Deze laatste ontmoet de geheimzinnige figuur Heidi Palt. Tjerk en Molsen moeten op commissaris Jasmine Traay en haar assistent beroep doen om hen te beschermen.

De auteur bouwt zijn geslaagde plot zéér stevig op en laat zij sterk uitgebeende personages het verhaal sturen. Daardoor heeft De straffelozen zijn lezer ook van meet af aan in de ban. Het is een mix van politiek, historiek, romantiek en avontuur die een ongemene spanning en ook sfeer weet op te bouwen. Zoals al eerder gezegd weet Hubert steeds opnieuw te charmeren door de couleur locale van Antwerpen heel mooi in het verhaal te verweven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Antwerpen