1914. Het vervloekte jaar

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Duitsland verklaart officieel de oorlog aan België en Frankrijk. Italië blijft aan de kant staan en verklaart zich neutraal. In België wordt met ontzetting gereageerd op het Duitse ultimatum. De Duitsers en Oostenrijkers in ons land nemen de trein om terug te keren naar hun land. Maandag 3 augustus 1914"

Dirk Verhofstadt, doctor in de moraalwetenschap en professor media en ethiek aan de Universiteit Gent maakt in zijn boek 1914. Het vervloekte jaar de balans op van een jaar dat begon als een ander maar niet eindigde als een ander. Het jaar begon in voorspoed: Europa was in bloei dankzij haar wetenschappelijke, culturele, financiële en economische voorsprong. De Europese vorstenhuizen waren familiaal met elkaar verbonden, maar Duitsland werd economisch sterker. Groot-Brittannië had het moeilijk met de expansie van de Duitse vloot. De allianties tussen de mogendheden, met name de Entente tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland enerzijds, en tussen Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Italië (de Centralen) anderzijds, maakten dat de moord op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en zijn echtgenote op 28 juni 1914 in Sarajevo kon leiden tot een conflict op wereldschaal. De verwachting van een korte oorlog ontaardde echter in een uitputtingsslag.

De auteur tracht de sfeer van dat eerste oorlogsjaar weer te geven aan de hand van een selectie van de belangrijkste gebeurtenissen in dagboekformaat: voor elke dag van het jaar wordt een beknopte zakelijke beschrijving gegeven van een gebeurtenis. Het boek vangt aan op 1 januari 1914. Op die dag ging de eerste commerciële luchtvaartmaatschappij van start in Florida. De pagina’s die volgen staan bol van allerhande faits divers allerhande, zowel over het weer, politiek, economie, wetenschap, moraal, sport, cultuur enz. Verhofstadt slaagt er met glans en glorie in om met zijn dagboek een beeld te schetsen van de tijdsgeest.

1914. Het vervloekte jaar is een persoonlijke kijk van op een sleuteljaar in de geschiedenis. Hij citeert zowel uit politieke verklaringen, dagboeken als kranten. Hij heeft het uiteraard over de Eerste Wereldoorlog, maar ook over banalere zaken. Zo beschrijft hij het verloop van de Belgische voetbalcompetitie en van de Ronde van Frankrijk en hij vertelt over de kunstwereld, wetenschappelijke uitvindingen en de impact van de katholieke kerk. Dag na dag legt Dirk Verhofstadt de gemoedstoestand van de Europese burgers vast. 1914 was een bijzonder jaar, met eerst een ijzige winter en later een warme zonnige zomer die het begin vormde van een dramatische periode in de menselijke geschiedenis. 1914 was ook een jaar vol tegenstellingen, verwachtingen en teleurstellingen. Het was de tijd van de geniale Albert Einstein en de jonge Adolf Hitler, van koning Albert I en keizer Wilhelm II, van bokskampioen Joe Louis en wielervedette Philippe Thijs, van suffragette Emmeline Pankhurst en schaakmeester José Raúl Capablanca, van schrijver Stijn Streuvels en kunstenaar Egon Schiele, van soldaat Antoine Fonck en sluiswachter Karel Cogge. Het was ook de tijd van de Dikke Bertha’s, de Zeppelins, de vernietiging van Leuven en de slag om Ieper.

Persoonlijk vond ik dit boek één zeer interessante kijk op een jaar dat bij de donkerste periodes uit de vorige eeuw dateert

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Ieper