En toen schiep God Kevin

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Aanvankelijk bleek dit een heel origineel thema, maar de uitwerking laat een beetje te wensen over. Toch las ik verder omdat het verhaal op ieder moment in een stroomversnelling kon terechtkomen. Er was meer te doen met het onderwerp, de uitwerking is een beetje banaal geworden en de humor kon me niet echt begeesteren.

Een gemiste kans of te hoge verwachtingen na een sprankelend Als ik wakker word ga ik dood?

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
karin bosteels op 10 mei 2015:
God die naar Zijn schepping kijkt en zo teleurgesteld is in de mensheid dat Hij besluit om andermaal een Messias naar de aarde te sturen: het had een boeiend, indringend en zelfs filosofisch boek kunnen opleveren. Dat is het helaas niet geworden: hoewel Bart Debbaut in dit boek af en toe laat zien dat hij echt wel kan schrijven, wordt het verhaal volkomen onderuit gehaald door de flauwe en puberale humor. Niet mijn ding.

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "Lang had Hij getwijfeld. Heel lang zelfs. Alle opties overlopen. Voor- en nadelen afgewogen. Laten bezinken. De slaap niet kunnen vatten. En in andere gevallen druipnat van het zweet wakker geworden. Uiteindelijk had Hij een beslissing genomen. Het was tijd. Het was de hoogste tijd."

Een geweldig verhaal van de hand van Bart Debbaut, een schrijver die zich al bewezen had als auteur van de betere Vlaamse thriller, die zich met Als ik wakker word ga ik dood op een geslaagde manier waagde aan een totaal ander genre en nu de lezer nogmaals verbaast door op sublieme wijze een satire voort te brengen die op humoristische wijze een perfecte karikatuur neerzet van onze maatschappij én deze (vooral dan de kleine kantjes ervan) weerspiegelt op wat de 'hemelhuishouding' zou kunnen zijn.

Een hels goed verhaal waarbij vooral in het eerste deel toespelingen worden gemaakt op de mogelijke organisatie van het hiernamaals met een God die toch niet zo zeker lijkt van zichzelf, een Jezus die uiteindelijk heel wat gewoon-menselijke trekjes lijkt te hebben en een rits alom gekende persoonlijkheden die elk met z'n uitvergrote karaktereigenschappen wordt opgevoerd. En in de volgende delen is er dan natuurlijk Kevin, tweede zoon van God, die wel vol goeie moed en goede bedoelingen aan zijn taak op aarde begint, maar zoals ieder aardse mens dan toch bezwijkt voor wat echt menselijk is: de idee beter te zijn want 'uitverkoren', de idee alles beter, alles alleen te kunnen en zo door eigen toedoen de afgrond in te duiken.

Bart Debbaut geeft ons een visie op de toekomst mee: het laatst deel speelt zich immers af in 2015. Staat ons volgend jaar iets gelijkaardigs te wachten? In elk geval iets om naar uit te kijken. De lezer van En toen schiep God Kevin is er dan alvast op voorbereid en kan zich al wapenen tegen de komende gebeurtenissen. In dit goddelijk goede boek schept Bart Debbaut een hiernamaals dat voor de gemiddelde sterveling best te begrijpen is en dat buiten alle verwachtingen (helaas?) toch niet zoveel van het aardse leven lijkt te verschillen. En toen schiep God Kevin is een boek dat de lezer regelmatig in lachen doet uitbarsten maar dat (na het lezen van het volledige verhaal) vooral het nadenken geeft over onze nietigheid en onze (met momenten) misplaatste hoogmoed. Duivels goed verhaal, hemels om te lezen!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Theo Schippers (104 boeken)

Citaat: "(in gesprek met een journalist van de Story) ‘Bent u onbevlekt ontvangen?’ Er viel geen speld, maar mocht dat toch het geval geweest zijn, dan zou dat met oorverdovend lawaai zijn geweest. Kelly werd rood tot achter haar oren, Olivier wist helemaal niet meer waar hij het had. Van een openingsvraag gesproken. Wat een onbeschaamdheid!"

En toen schiep de mens... God
De mens heeft god uitgedacht naar zijn beeld en gelijkenis. Die god heeft een mens geschapen naar Zijn beeld en gelijkenis. Een van Zijn schepselen heeft vervolgens over God en mensen een boek geschreven. Die mens is Bart Debbaut. Bart weet waarover hij het heeft, hij wijst het aan en lacht ermee, hij heeft zich wellicht goed geamuseerd, en de lezers kunnen dat ook doen.

Het begin
God is ontevreden over de gang van zaken op Aarde. Niet dat er zoveel leed is, wel dat de mens niet meer in hem gelooft en hem vereert, vindt hij erg. Zijn machtspositie neemt hierdoor af, dat vindt hij niet fijn. Jezus bedankt er feestelijk voor om nog eens naar de Aarde te gaan, en dus schept God maar een nieuwe messias, halfbroer van Jezus. Die moet ervoor zorgen dat de mensen weer in hem gaan geloven.

Nog leuker voor Vlamingen
Zeker in het begin van het boek passeren veel bekende Vlaamse of Belgische figuren de revue, en tijdschriften, of gebruiken. Het hele boek door wordt ook een typisch Vlaams taaltje gebruikt. Geen dialect, maar geen Hollands-Nederlands.

Vrolijk luchtig lezen
Het boek doet denken aan young-adult stijl. Geen moeilijke woorden, geen te literaire zinnen, nooit bijtende spot of geweld. Maar wel een heel goede verteltrant. Ook voor volwassenen erg te genieten, op een zonnige vakantie, of als je herstellende bent van een ziekte en niet meer aankan. Of gewoon als je eens wat leuks wil hebben als lectuur.

Kritisch maar niet prekerig. Lachen maar geen bijtende spot
Bart Debbaut toont aan wat zowel gelovigen als ongelovigen, althans in onze contreien, de heilsgodsdiensten verwijten. Daarom stoort de kritiek geen van beide groepen. En zoals gezegd, de kritiek is van toepassing op zowel god als duivel als mens. Zijn we immers niet hetzelfde?

Nooit wordt het lastiger dan een eenvoudig en leuk verhaal. Geen angst dus voor te diepgaande filosofieën. Dat hoeft ook niet. In gewone mensentaal, met een leuk verhaal en veel grapjes kan je heel veel zeggen. Een origineel boek!

Mij niet gezien!
Het is niet zo maar stel dat er een hiernamaals is, dan weet ik wat me te doen staat: net als in dit leven houd ik me dan verre van hemel, hel en godsdienst. Ik zal niet aan de deur kloppen om te mogen worden binnengelaten, ik ga mijn eigen gang!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Tienen