In de plaats van liefde

Gelezen door: Nicole Janssens (28 boeken)

Citaat: "Nu ben ik de Plaatsvervanger. Ja, ik moet boeten voor alles wat de bruine bevolking van de Kaapse Vlakte is aangedaan. Het platwalsen van District Zes en het uiteenvallen van gezinnen. Het dumpen van families op de zanderige, verwaaide Kaapse Vlakte. De nieuwe regering die geen oog heeft voor de bevolking van de Kaap. De woede over alles wat er gebeurd is - dat zag ik in de ogen van de bandanaman."

Na de kennismaking in De Zondvloed in Mechelen ter gelegenheid van de week van de Afrikaanse roman was dit het eerste boek van Etienne van Heerden dat ik las. Christian, een zaakvoerder van een internetkunsthandel, moet na een hartoperatie wat gas terugnemen. Hij pendelt wekelijks tussen Johannesburg waar hij werkt, Kaapstad waar hij een geheime flat heeft en Stellenbosch waar hij woont met zijn vrouw en hun zoon. Zij zijn niet op de hoogte van zijn cocaïneverslaving. Onderweg naar huis wordt zijn wagen beschoten door een Kaaps bendelid. Christian doet een beroep op zijn cokedealer om hem te beschermen en later ook om Snaartjie, een vermist meisje, terug te vinden. Zij is de vioolspelende dochter van een duivenmelker uit Matjiesfontein, waar Christians vrouw geboren is, maar door haar moeder werd afgestaan. De links tussen Christian, zijn vrouw, een achterlaten viool, Snaartjie, haar muzieklerares, de duiven van Matjiesfontein en het Kaapse cocaïnemilieu leveren een boeiende mindmap op die op het klavier van de schrijver een waar meesterwerk wordt.

Het vergt wat doorzettingsvermogen maar het is prachtig geschreven. Enige affiniteit met Zuid-Afrika en de duivensport helpt alvast om het mooi te vinden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Kaapstad