De samenzwering

Gelezen door: Rony Borghart (107 boeken)

Citaat: "Zoals ik al heb gezegd: in dit spel had iedereen zijn rol, Enrique evengoed als de Kolonel. Zelfs Diaz speelde een rol, al dacht hij waarschijnlijk dat hij de rollen alleen maar verdeelde. Ook hij was een onderdeel van de logica, ook hij werd geleid: de Kolonel leidde hem evenzeer als hijzelf Rodriguez leidde. Nee, buiten de logica viel niemand meer."

De advocaat van Antonio R. Martens publiceert het manuscript dat zijn cliënt in zijn cel geschreven heeft in afwachting van zijn proces. Hierin geeft hij zijn versie van de zaak waarvoor hij vervolgd wordt. Martens was politie-officier bij de recherche ten tijde van de staatsgreep die een ander bewind aan de macht bracht. Om financiële redenen aanvaardde hij een mutatie naar de geheime politie. In die functie werkte hij mee aan het onderzoek naar vermeende subversieve activiteiten van een eigenaar van een gekend groot warenhuis en zijn zoon. Voor die zaak wordt hij na de val van het regime voor de rechter gesleept door het nieuwe systeem.

De roman stelt de vraag wanneer een individu in een collectiviteit (mede)verantwoordelijk is voor beslissingen genomen binnen die collectiviteit. Wat als zijn invloed op de besluitvorming minimaal is? De problematiek van oog om oog, tand om tand bij machtswissels wordt eveneens geponeerd. Mooie opbouw. Het manuscript wordt gepubliceerd door de advocaat, de verdachte heeft het geschreven en hiervoor gebruik gemaakt van pv’s van verhoren en het dagboek van de zoon waardoor we ook de echo horen van de versie van vader en zoon en een kijk krijgen op het leven binnen de geheime politie. Plaatje compleet. Een aanrader. Stemt tot nadenken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: