Een leven op rolletjes

Gelezen door: André Oyen (3206 boeken)

Citaat: "Het was een sociaal werker die mij tijdens mijn verblijf in de revalidatiekliniek vertelde dat ik vanaf nu voor alles wat ik zou willen bereiken, minstens twee keer zo hard zou moeten werken als iedere niet-gehandicapte persoon."

Viktor Staudt heeft een goede baan, houdt zich fysiek en mentaal in conditie met hardlopen en zwemmen en stort zich regelmatig in het uitgaansleven. Ogenschijnlijk ging het goed met hem, maar wat bijna niemand wist is dat Viktors leven werd beheerst door paniekaanvallen en depressies. Hulpverleners konden hem niet helpen of bereiken. Viktor zag op een bepaald moment geen uitweg meer en besloot op station Amsterdam RAI voor de trein te springen. Hij overleefde de zelfdodingspoging, maar raakte zijn benen kwijt. Pas ná deze dramatische gebeurtenis werd er een goede diagnose (borderline-persoonlijkheidsstoornis) gesteld en kreeg Viktor de juiste medicijnen voorgeschreven. 

In het boek Het verhaal van mijn zelfmoord: En hoe ik de angsten en depressies overwon uitgegeven bij Nieuw Amsterdam in 2012 vertelt hij onomwonden zijn aangrijpend levensverhaal. Viktor Staudt was dertig jaar oud toen hij te horen kreeg dat hij voor de rest van zijn leven aangewezen zou zijn op een rolstoel. Na dat eerste boek is Een leven op rolletjes de tweede uitgave van Victor Staudt. Net als Marc Herremans voelt hij zich blijkbaar in zijn element wanneer hij de maatschappij kan tonen dat hij de uitdagingen van het leven altijd weer opnieuw kan aangaan.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze man mateloos bewonder zowel om zijn moed, zijn levensvisie en vlotte pen. Want ook hier in Vlaanderen hadden we iemand als Mustafa Kör nodig om ons met de neus op de feiten te drukken waarmee een rolstoelgebruiker onophoudelijk geconfonteerd wordt. Hopelijk verschijnt over 'zijn ronde door Vlaanderen' ook een mooi boek, want ook deze man beschikt over een vlotte, zelfs gouden pen. In Een leven op rolletjes blikt Viktor terug op bijna vijftien jaar rolstoelervaring. Dat beeld schetst hij met heel wat praktische tips, grappige en levensechte anekdotes, maar steeds met hoop en moed.

Victor Staudt zal met zijn positieve getuigenis vast en zeker hoop in het leven brengen van mensen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Het boek biedt heel wat informatie over de zinvolheid en bruikbaarheid van aanpassingen in de woon- en leefomgeving. In die zin is het boek zeker aan te bevelen voor professione hulpverleners. 
Maar wellicht zal het ook 'de voetgangers' tot nadenken aansporen. De voorbeelden zijn uit het leven geplukt: van aangekeken en nagekeken worden tot vragen uit een kindermond, maar ook over welke aandachtspunten er nodig zijn als je als rolstoelgebruiker een uitstap of reis wil maken. Verder komen sport, reizen, reacties uit de omgeving, kleding, wonen, toegankelijkheid, zoeken naar een nieuwe partner enz… allemaal aan bod.

Het boek is vlot en aangenaam geschreven en bulkt van de humor. Een leven op rolletjes is een prachtig boek vol aangrijpende ervaringen, maar evenzeer een getuigenis van moed en doorzettingsvermogen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Amsterdam