De kleine vriend

Gelezen door: Natalie Vande Veire (6 boeken)

Na haar eerste boek (De verborgen geschiedenis) keek ik vol verwachting uit naar de opvolger. Helaas kon De kleine vriend mij minder boeien. Het verhaal gaat over de verdwijning van een naaste en de ontknoping van het mysterie dat er rond hangt. Tof verhaal, zou je denken, maar het wordt eindeloos lang gerekt en de weinig spannende momenten maken dit niet goed.

 | Reacties (9)Delen |
9 reacties:
Wendy Benoy op 8 maart 2012:
De eerste keer dat ik aan dit boek begon, ben ik niet tot op het einde geraakt. Ik ben blij dat dit nu wel gelukt is, maar ik heb ook liever De verborgen geschiedenis.
karin bosteels op 21 december 2009:
Ik vond -zoals velen- dat dit boek niet kon tippen aan De Verborgen Geschiedenis. Er gaat zeker niet dezelfde bevreemdende spanning van uit. En toch vond ik het indrukwekkend hoe de auteur 600 bladzijden lang bleef boeien (toegegeven, niet altijd even intens) rond een flinterdunne plot (twaalfjarig meisje wil zich wreken op de vermeende moordenaar van haar broer). Dat heeft er volgens mij alles mee te maken dat er onder het hoofdverhaal talloze (soms vrij belangrijke, soms compleet onbenullige) subverhaaltjes worden uitgewerkt die je echt meesleuren in de leefwereld van Harriet. Ook de taal en de beschrijvingen zijn prachtig. Ik vond nogal wat zinnen die echt het inlijsten waard zijn (waarvoor ook de vertalers een pluim verdienen).
veerle op 8 oktober 2008:
Kan niet tippen aan De verborgen geschiedenis. Langdradig en saai. Haast niet te geloven dat dit van dezelfde auteur is.
Mieke Vandenberghe op 12 juni 2008:
Ook mij kon De kleine vriend minder boeien dan De verborgen geschiedenis. De mooie beschrijvingen bleven maar duren en duren... En toch blijf je verder lezen tot het bittere eind. Vreemd!!
Ann Horckmans op 26 juli 2007:
Een geweldig geschreven boek, prachtige beschrijvingen, gedetailleerd uitgewerkt. Dankzij de sterke uitbouw van personages, omgeving, dagdagelijkse beslommeringen en gewoontes slaagt de schrijfster erin om je in het verhaal te trekken. Je maakt als het ware zelf de zomervakantie van Harriet mee (die toch bijna 600 bladzijden duurt) omdat het lijkt alsof je haar en haar moeder, tantes, zus en vriendje al jarenlang kent. Dit in tegenstelling tot Robin: Harriet heeft hem nooit echt gekend en dat gevoel gaat ook volledig over op de lezer: hij is de grote onbekende, al is hij het onderwerp van het verhaal. De kleine vriend is een eersteklas psychologische, literaire roman met de allures van een thriller. Het perfecte boek voor echte lezers, een ware beloning voor wie het -ondanks de minder goede kritieken- toch aandurft het te lezen!
Wendy op 8 september 2006:
Mooi maar wel langdradig, het wordt eindeloos gerokken. De verborgen geschiedenis was wel een stuk boeiender.
Miranda dh op 5 augustus 2006:
De kleine vriend is in geen enkel opzicht te vergelijken met De verborgen geschiedenis. Het was haast een opdracht om dit boek uit te krijgen.
leen sels op 26 mei 2006:
We hebben het boek besproken in een leesclub. Knappe opbouw, prachtige sfeerscheppingen, herkenbare verhaallijnen, beschrijvingen, een apart tijdsbeeld: een verfilming waard!

De beschrijvingen zijn voor sommigen wat langdradig. Een beklijvend boek!
Inne V. op 24 mei 2006:
De Kleine Vriend is een boek waarin het hoofdpersonage Harriet grondig uitgewerkt wordt, evenals haar omgeving en zijn geschiedenis in haar zoektocht naar de moord op haar broertje Robin in het broeierige Mississipi. Ondanks de interessante verhaallijn vind ik dit boek langdradig. De Kleine Vriend kan niet tippen aan De Verborgen Geschiedenis...