Proeven van liefde

Gelezen door: Bartelijne van den Boogert (1 boeken)

Het boek dat ik wil aanraden, heet Essays in Love van Alain de Botton. Het is zijn eerste boek, maar het blijft toch mijn favoriet. Ik heb het gelezen en herlezen met een glimlach op de lippen. Een ‘zo-had-ik-het-nog-niet-bekeken’-glimlach.

Essays in Love vertelt een doodgewone liefdeshistorie. De verteller ontmoet Chloe en wordt vreselijk verliefd op haar. Ze hebben een mooie tijd, maar gaan ook weer uit elkaar. Een verhaal dat de meesten van ons al beleefd hebben?

Wat dit boek anders maakt is dat Alain de Botton alle emoties en bedenkingen die met deze liefdesgeschiedenis gepaard gaan, in detail gaat analyseren. Is de ontmoeting toeval of voorbestemd? Mag je nadenken tijdens sex? Wanneer en hoe zeg je voor de eerste keer ‘ik hou van je’? Hoe ga je om met het nieuwe lief van je ex? Enz.

Voor het antwoord op deze vragen, doet de Botton een beroep op tekeningetjes, wiskunde, literatuur en filosofie (Freud, Kant, Nietzsche, Madame Bovary... ). De Botton entertaint je, maar je leert ook iets bij. Volgens mij de ideale ‘utile-dulci’ combinatie. Een aanrader voor iedereen die al verliefd is geweest.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
Dn Alain op 3 januari 2008:
Proeven van liefde is de eerste die ik van De Botton heb gelezen... een aanrader. Leuk, grappig, analytisch (vaak heel herkenbare situaties)... gewoon top! Hij giet het allemaal samen in een mooi geheel. Ik ben trouwens nu De Biograaf aan het lezen.
Elisabeth Francet op 30 november 2007:
Ik vond dit boek wel geestig en uiteraard zeer herkenbaar en analytisch (de stokpaardjes van de Botton), maar het was een vreemd gevoel om een liefdesverhaal op zo'n nuchtere, zelfbeschouwende manier te lezen, waarin elke handeling analytisch wordt ontleed. Een typische de Botton, maar niet zijn beste. Veel meer aan te raden zijn: De Biograaf en Hoe Proust je leven kan veranderen.
Bart op 29 mei 2006:
'k Heb het boek nog niet gelezen, maar als Bartelijne het zegt kan het niet slecht zijn. Mijn oordeel volgt snel... tot binnenkort...

Gelezen door: Lien25 (1 boeken)

Het boek Proeven van Liefde van Alain de Botton gaat over Chloé en een mannelijk personage. Het mannelijke personage vertelt hoe ze elkaar ontmoet hebben. In het boek bedenkt hij dat dit niet toevallig is en hij berekent de kans, want er waren 6 vluchten van Parijs naar Londen en in elk vliegtuig waren er in de 2de klasse 191 plaatsen. De kans is dus zeer klein dat ze naast elkaar zaten en toch zaten ze in hetzelfde vliegtuig naast elkaar.

Het boek speelt zich af in Londen, vooral in een café, in een restaurant, in Chloé haar huis, in het huis van de man, in het vliegtuig en in de luchthaven. Deze plaatsen worden tenminste genoemd. Hij beschrijft niet echt de ruimte, maar zegt gewoon: “ze zaten in het restaurant”. In welke tijd het verhaal zich afspeelt, wordt niet vermeld in het boek. Maar het is in deze tijd.
Het boek bevat verschillende thema’s, zoals liefde, verliefd zijn en opbloeiende relaties. De verteller legt alle aspecten van de liefde uit.
In het boek zijn er eigenlijk maar 3 personages: Chloé en het mannelijke personage. Zij zijn verliefd op elkaar. Daarnaast heb je ook nog Will. Chloé gaat het mannelijke personage bedriegen met zijn beste vriend Will.

In het boek zijn er niet echt flashbacks. Chloé vertelt gewoon tegen de mannelijke personages een klein beetje haar verleden, maar ze gaat  er niet echt diep op in. De verteller is auctorieel, omdat hij alles weet.
Ik denk dat de bedoeling van het boek vooral is de lezer laten nadenken over wat liefde is en of je wel meteen verliefd kan worden zonder dat je die persoon echt kent, hoe je het best kan omgaan met liefde, vooral als het de eerste keer is dat je echt verliefd bent.

Ik vind het niet zo een goed boek, omdat ik niet word meegetrokken in het verhaal. Ik vind het niet leuk dat z al de aspecten rond liefde worden uitgelegd, waardoor je het verhaal niet echt meer kunt volgen. Er worden heel veel moeilijke woorden gebruikt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marc L (70 boeken)

Wat een heerlijk boek. De Botton schetst een groot aantal van de psychologische en sociale processen die zich voordoen als je verliefd wordt en in een relatie stapt en zet alles meteen in een filosofische context. Dit klinkt zwaar op de hand, maar het is het (meestal) niet: de Botton gebruikt het fictieve verhaal van twee mensen om het concreet en verteerbaar te maken. Heel af en toe vergaloppeert hij zich een beetje (zoals in het voorbeeld van de "marxistische paradox"), maar bijna voortdurend had ik een bevrijdend gevoel van herkenning.
Absoluut aan te bevelen voor wie dat ondoorgrondelijk mysterie van liefde tussen twee mensen een ietsje beter wil "ondergaan".

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: