Het Belgisch huwelijk

Gelezen door: André Oyen (3523 boeken)

Citaat: "Vanaf de snelweg leek België hem soms een arm land te zijn, een land waarvan de bewoners hun eigen miserie vooral tot uitdrukking brachten in een verregaande onverschilligheid voor alles om hen heen."

Marc Reugebrink is schrijver, dichter en essayist. Hij werd geboren in Nederland, maar woont en werkt al jaren in Gent. Zijn werk is meermaals genomineerd en bekroond, onder meer met De Gouden Uil (Het grote uitstel, 2007). In 2012 werd zijn essaybundel Het geluk van de kunst de prijs voor essay en monografie van de provincie Oost-Vlaanderen toe gekend.

Zijn allernieuwste roman heeft als titel Het Belgisch Huwelijk. Het verhaal speelt zich af in Gent en gaat over liefde, trouwen, België en ook wel over het leven als Ollander in België. Max Herder is een Nederlander en heeft al een paar kromgelopen relaties achter de rug. Nu heeft hij zich gevestigd in de Oost-Vlaamse stad Gent, is kunstcriticus voor een krant en heeft de liefde van zijn leven ontmoet: de flink wat jongere Vlaamse Isabelle Fabry, de dochter van een gallerijhoudster. De liefde is wederzijds en de tortelduiven staan op het punt om te trouwen. Alhoewel hij zelf Nederlander is, heeft Max het niet zo direct op Nederlanders begrepen. Voor hem zijn Vlamingen veel bescheidener en aangenamer in de omgang. Max wil met hart en ziel Vlaming worden en is verliefd op de stad Gent. Maar tussen Nederland en Vlaanderen zijn er veel verschillen. Ieder land heeft zijn eigen gewoonten en dan zijn er nog de taalverschillen.

Max heeft het er moeilijk mee dat hij in Gent altijd een 'vreemdeling' zal blijven, want hij wil zo graag Vlaming onder deVlamingen zijn, en er bij horen. Hij komt terecht in een identiteitscrisis, zo eentje waar ook zijn adoptievaderland België mee kampt. Maar hij heeft gelukkig nog het huwelijk met Isabelle om zich aan op te trekken, al moet gezegd dat Isabelle ook wel duidelijk door heeft dat er iets met haar Max mis is.

Het Belgisch Huwelijk is bijzonder knap gestructureerd. Het verhaal is geschreven vanuit verschillende perspectieven. In elk hoofdstuk komt een ander personage aan het woord die vertelt over iemand anders en iedereen heeft een eigen mening over dit Belgisch-Nederlands huwelijk. Zo is er een vriend van Max, de Italiaan Giorgio, die in België geboren is en noch in het huwelijk, noch in de Vlaamse identiteit gelooft. Volgens hem maakt Max de fout van zijn leven door dit huwelijk met een Vlaamse, want zelf zal hij er niet Vlaamser van worden. Verder is er Jean-Luc, de vader van Isabelle, die gescheiden leeft en zichzelf door zijn drankprobleem buiten de maatschappij plaatst. Uiteraard is er Liliane Hofmans, galeriehoudster en vrij dominante moeder van Isabelle en er is nog Mathilde de ex-vrouw van Max. Iedereen doet zijn eigen zegje en heeft wel zijn eigen mening over Max en Isabelle.

Als je het zo leest zou je denken dit is een kabbelend romannetje over sluwe Ollander die huisje, boompje, beestje wil met naïef Vlaams grietje. Maar niets is minder waar. Want de heer Reugebrink confronteert ons met niet minder dan een immigratieroman. En van deze niet geringe opdracht kwijt hij zich trouwens voortreffelijk! Marc Reugebrink laat ons duidelijk inzien dat ook een Nederlander die naar België verhuist een soort integratieproces moet meemaken. En wat Max betreft: hij heeft het gevoel dat hoe hij zich ook inspant, hij altijd een buitenstaander zal blijven. Het Belgisch huwelijk is een dubbel loflied, eenje op het ongrijpbare Vlaanderen en eentje op de liefde, van het verliefd worden tot het huwelijk. Moge het paar én het boek een lang en gelukkig leven kennen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Citaat: "Max omarmt Isabelle, niet alleen Isabelle; hij omarmt een gans volk, een heel leven waarvan hij het gevoel moet hebben dat hij het nog kan inhalen, kan terugwinnen op de tijd die hij hier niet heeft doorgebracht. Op de tijd die hij wil vergeten. "

Max Herder is een Nederlander en heeft al een paar mislukte relaties achter de rug. Het boek begint als Max in Gent woont. Hij heeft er de liefde van zijn leven ontmoet: de Vlaamse Isabelle Fabry. Het koppel staat op het punt om te trouwen. Alhoewel hij zelf Nederlander is, haat Max Nederlanders. Max wil met hart en ziel Vlaming worden, is verliefd op de stad Gent (en op Isabelle natuurlijk).

Maar Vlaming worden, lijkt moeilijker dan verwacht voor Max. Hij heeft het er moeilijk mee dat hij altijd een inwijkeling zal blijven. Aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen trekt hij de parallel door met Vlaanderen (België). Zo horen we ook eens van een ander wat wij allang niet meer opmerken aan onze 'eigenheid', hoe nietszeggend die ook is, want inderdaad, 15 km verder zijn we nauwelijks nog te begrijpen als we dialect praten. Dan zijn we zelf ook een soort van inwijkeling.

Reugebrink vertelt op een geestige manier over de pogingen van Max om zich te integreren in Gent. Hij goochelt met de taalverschillen tussen Vlaanderen en Nederland, zodat het boek een spiegel is voor onze taal, onze cultuur, onze eigenheid... Het verhaal is geschreven vanuit diverse perspectieven. In elk hoofdstuk komt een ander personage aan het woord. Allemaal belichten ze Isabelle en Max (hun voorgeschiedenis, hun rol in het Vlaanderen van nu en de aanloop naar hun huwelijk).

Zo is er een vriend van Max, de Italiaan Giorgio, die in België geboren is en niet in het huwelijk gelooft. Volgens hem maakt Max de fout van zijn leven. Verder is er Jean-Luc, de vader van Isabelle, die gescheiden leeft en zijn toevlucht zoekt in de drank, Liliane Hofmans is een galeriehoudster en moeder van Isabelle en tot slot is er nog Mathilde de ex-vrouw van Max. Ook al is Max net als Marc Reugebrink van Nederlandse afkomst en heeft hij zich net als de auteur in Gent gevestigd, is Het Belgisch huwelijk een fictief verhaal. Een mooi verhaal over de liefde, verbondenheid en de gesteldheid van het land.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Gent