De Boerenoorlog

Gelezen door: Dirk Similon (135 boeken)

Citaat: "Het is het verhaal van de twee nietige Boerenrepublieken die de oorlog opgedrongen kregen door de imperialistische supermacht Groot-Brittannië. Tot ieders verbazing verzetten ze zich zo succesvol, eerst in reguliere veldslagen en vervolgens in een hardnekkige guerrilla, dat de getergde Britse opperbevelhebbers hun toevlucht namen tot systematische terreur tegen de burgerbevolking. Zodoende vermengde heldendom zich met slachtofferschap."

Als je echt van naaldje tot draadje wil weten waar, wanneer, hoe en waarom deze oorlog zich afspeelde, dan kom je met dit boek zeker aan je trekken. De gedetailleerde beschrijvingen van welk regiment x-aantal manschappen verloor op heuvel y, welke politicus met wie onderhandse afspraken maakte enz.. komen zeker tegemoet aan je behoefte.

Wat anders is het als je verwacht een boeiend, spannend verhaal te gaan lezen. De prachtige foto op de cover: een zwaar bebaarde boer, het geweer vastberaden en hoog opgeheven, op een uitgemergeld paard in een dorre vlakte, schiep bij mij deze verwachting. Het leest niet vlot, ook niet met de ingreep het ganse verhaal vanuit 3 perspectieven te laten vertellen, de Nederlandse diplomaat, de Engelse avonturier-journalist en de moedige boer.
Niettemin ben ik verder blijven lezen. Deze oorlog was merkwaardig in zijn tijd: de media werden voor het eerst massaal ingezet in de strijd zelf. Toen (1899-1902) was dat vooral de krant, nu Facebook. Hij verschaft ook inzicht in het ontstaan van het apartheidsregime in Zuid-Afrika en doet bezorgd nadenken over de toekomst van dat land nu Mandela er niet meer is. De misdrijven en wreedheden die er langs beide kanten gepleegd werden, illustreren spijtig genoeg dat in oorlogstijd alles mogelijk is verdragen en bestanden ten spijt. Zie het Arabisch-Israëlisch conflict rond Gaza. Boek met actualiteitswaarde.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: South Africa