Moederlief

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "'Een moederhart een gouden hart'./ Zo heet een bundel vol gedichten/ die over datgene berichten/ wat de dichter 'r meest verwart./ uit Een moederhart Nico Scheepmaker"

Henk van Zuiden (Apeldoorn, 7 januari 1951) is een Nederlandse dichter, bloemlezer en dierenbeschermer. Als zevende zoon is hij de hekkensluiter van een familie die ook vijf dochters rijk is. Zijn vader had een klein granito- en terrazzo-bedrijf. Op 25-jarige leeftijd vertrok Van Zuiden naar Den Haag. Naast zijn parttimewerk bij Proefdiervrij tot december 2012, was hij sinds 2005 tot 2012 redacteur van Poëziereeks De Windroos (Uitgeverij Holland). Voorts is Van Zuiden de coördinator van de Eenzame Uitvaart in Den Haag. Met ingang van 15 januari 2013 gaat hij werken als uitvaartdichter, schrijft dan in opdracht van nabestaanden uitvaartgedichten. In 1981 verscheen de eerste door hem samengestelde bloemlezing met proza en poëzie: Bericht voor de kalme wandelaar. Twee jaar later wordt zijn poëziedebuut gepubliceerd: Monument voor moeder. In 2008 verscheen de jubileumbloemlezing uit eigen werk: Ik schreef het toch. Henk van Zuiden heeft inmiddels zoveel bloemlezingen op zijn naam dat hij ook wel de Bloemlezer des Vaderlands wordt genoemd.

Henk Henk van Zuiden heeft duidelijk iets met de moederfiguur en vele schrijvers hebben dat met hem gemeen. In romans en poëziebundels neemt het moederpersonage zeer vaak een prominente rol in. Hier getuige de bloemlezing Moederlief met gedichten en liedteksten voor en over moeders, van. Moederlief is een prachtige bundel met gedichten van ronkende namen als Vasalis, Willem Elsschot, Bart Chabot, Herman De Coninck, J. H. Speenhoff, enz zoals ook meer eigentijdse zoals Hester Knibbe, Mustada Stitou, Nia Nafiss, Erik Lindner enz. Gedichten van Hagar Peeters en Ingmar Heytze worden afgewisseld met bekende moedergedichten zoals 'De moeder de vrouw' van Martinus Nijhoff en 'Moeder' van Gerrit Achterberg. Deze bundel laat zien hoe jonge kinderen over hun moeder kunnen denken, hoe zwaar het kan zijn als je moeder ziek is of overleden en hoe krachtig de band is tussen kind en moeder. Een unieke bundel speciaal voor en over moeders.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Apeldoorn