Trein met vertraging

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Je hebt van die reizigers die zich door de vreemdste details laten opjagen, terwijl ze lange vertragingen zonder morren aanvaarden."

Christophe Van Gerrewey (1982) is een frequent gebruiker van het openbaar vervoer. Hij laat zich al jaren in tijdschriften opmerken als een tegendraads en veelzijdig essayist en verhalenschrijver. In 2012 debuteerde hij met Op de hoogte, genomineerd voor de Bronzen Uil, de Academica Literatuurprijs en een Cutting Edge Award.

Trein met vertraging begint wanneer een trein vanuit het station van Oostende naar Antwerpen-Centraal vertrekt. Lange tijd gaat alles goed: passagiers kijken naar buiten of naar elkaar, kaartjes worden geknipt, haltes worden bereikt. We volgen op die trein een aantal mensen: Roos, die het net uitgemaakt heeft met haar liefje en een studie maakt over Gadamer en Chris, die met zijn boodschappen van Sint-Pieters naar Dampoort wil en door een onverklare stilstand van de trein zijn dozen ijs al in een dikke pap ziet veranderen.

Van Gerrewey is een kei in het geduldig analyseren van zijn personages. Knap is bijvoorbeeld zijn vele pagina’s lange beschrijving van de manier waarop vrouwengek Marc het lichaam van Roos bekijkt, of hoe de jonge intellectueel Dirk tot inzicht komt door een klasje dat ‘In een klein stationnetje’ zingt. En dan hebben we René, de conducteur, die geen zin heeft in klagende en kwade passagiers, en zich in zijn kleedhok terugtrekt. De vertraging is zijn schuld niet, maar hij wordt er wél op aangekeken. Dirk en Roos menen elkaar op een zeker moment te herkennen. Ze weten het zeker. Het was zeven jaar geleden in de Ardennen (denkt Dirk), het was vijf jaar geleden in New York (denkt Roos). Heel mooi laat Van Gerrewey ze beiden wegdromen.

Trein met vertraging is een tragikomisch verslag van een treinreis, opgebouwd uit ervaringen van reizigers die elk hun zorgen hebben. Wanneer je als lezer imaginair samen met de aureur door de trein loopt en je voorstelt wat er in de hoofden van de inzittenden omgaat, ontstaat er een band een soort verbond tussen lezer en auteur. Trein met vertraging is een filosofisch uitvergroting van diverse personen in één wereld, een wereld die elk op zich benut om te denken en te analyseren.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Oostende