Literaire giller

Gelezen door: André Oyen (3541 boeken)

Citaat: "Doorheen het boek is er een ondertoon van treurnis waar overheen de auteur met vaardige pen een saus van goed getimede grappen en grollen gegoten heeft die het boek maakt tot een uiterst smakelijke literaire giller."

Martin de Jong debuteerde in 2001 met Zoute Griotten, een te gek boek, dat van meet af aan mijn hart gestolen heeft en dat ik altijd even charmant ben blijven vinden. Ondertussen verschenen er nog een speciale jubileumeditie van, onder de titel: Zoute Griotten Speciaal en zagen ook nog andere schrijfsels zoals Tijd voor Stampij ( 2013) en het zo charmante De mooiste dag tot nu toe (2014), het licht. De boeken van Martin de Jong hebben altijd die heerlijke satirische ondertoon, ook wanneer er ernstige dingen aan bod komen, die de lezer een prettig én behaaglijk gevoel geven. Dit is een pluspunt dat de auteur als een handelsmerk draagt en dat ook nu weer overduidelijk Literaire giller kleurt.

In deze nieuweling van Martin de Jong gaat er extra veel aandacht naar literatuur en alles wat er mee te maken heeft. We duiken via deze vlotte roman zowel in het leven van een debutant als dat van één van de jubilerende grootste naoorlogse schrijvers in het fonds van een uitgeverij. Mark Tonneur krijgt op zijn tweeëntwintigste verjaardag te horen krijgt dat de gerenommeerde uitgeverij Paginade zijn ingezonden manuscript wil uitgeven en daarmee wordt een grote droom werkelijkheid.

Hij is er zo van geraakt dat hij even alle aandacht kwijt is voor het beeldmooie naakte raadselmeisje dat hij bij ontwaken in zijn bed had aangetroffen. Ook van Otto ter Weel verschijnt er bij Paginade een roman: zijn vijfentwintigste, wat gepaard gaat met de viering van zijn vijfenzeventigste verjaardag en van vijftig jaar schrijverij. De tweevoudig P.C. Hooftprijswinnaar geldt als de grootste naoorlogse schrijver maar is niet onomstreden: een tegenstander die zijn werk op morele gronden afkeurde verweet hem bovendien een zedenbedervende oogopslag te hebben. Tonneur en Ter Weel komen door omstandigheden op elkaars pad en dat heeft voor beiden grote gevolgen, zoals hilarisch beschreven wordt in deze literaire giller, die aantoont dat literatuur leuk kan zijn. Het is een goedgeschreven satire op de literaire wereld in al zijn grote én kleine kanten. Natuurlijk zijn er voor de aandachtige lezer heel wat herkenningspunten zoals bijvoorbeeld de rel tussen A.F.Th. van der Heijden en Arnon Grunberg, die in het najaar van 2007 boel hadden kregen toen zij beiden genomineerd waren voor de AKO-Literatuurprijs. Literaire giller doet zijn titel alle eer aan en bezorgt de lezer een prettige leeservaring.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: