Birk

Gelezen door: Peter Geiregat (467 boeken)

Citaat: "Er zat iets klem in de kraan. Nog voor ik er een vinger in kon steken om te voelen wat het was, duikelde mijn gekrompen vader uit de kraan, met zijn zwembroek nog aan. 'Papa!' Hij dook diep in het water van het bad en kwam boven naast het eiland van mijn buik."

Mikael is een negenjarig jongetje dat met zijn ouders op een afgelegen eiland woont. Op een dag komt Mikael alleen thuis. Zijn moeder vraagt waar zijn vader is. In horten en stoten ontsluit het verhaal zich tot duidelijk wordt dat papa, Birk, verdronken is toen hij Mikael uit zee redde. De zoekacties leveren niets op. Mama blijft alleen achter met Mikael. Een verdrietige vrouw die met haar kwaadheid geen blijf weet en Mikael, die met zijn schuldgevoel geen blijf weet. Af en toe ziet hij papa nog als een miniatuurfiguurtje, waardoor hij niet moet toegeven dat papa echt dood is.
Er wonen nu nog slechts 3 mensen op het eiland. De buurman zoekt toenadering tot Dora, de moeder van Mikael. Dit heeft niets met liefde te maken, alles met eenzaamheid. Ook waanzin komt om de hoek kijken als Dora alle bezittingen van Mikael verbrandt. Een wraakactie voor zijn uitstapje naar de grote stad. Dora wil duidelijk dat Mikael zich alleen aan haar hecht. Mikael sluit zich op in zijn gedachten en sluit 'vriendschap' met een meeuwtje. Hij stelt zich op tussen de kleine meeuw en moedermeeuw. Een schreeuw om aandacht, eenzaamheid die ongezonde proporties aanneemt.

In sobere, poëtische zinnen schuift dit boek uit elkaar. Een pareltje om rustig mee achterover te leunen en te savoureren hoe de personages tot leven komen met alle emoties die hen omringen. Dit verhaal grijpt naar de keel met zijn verwrongen personages die het beste van hun leven trachten te maken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Rony Borghart (107 boeken)

Citaat: "Het enige goede wat ik van hen meekreeg is dat ze genoeg geld nalieten om een leven lang arm te kunnen zijn."

Mikael leeft met zijn ouders op een klein eilandje. De enige andere eilandbewoner is de buurman Karl, een visser. De ouders kozen vrijwillig voor dit eenzaam en arm bestaan omwille van de vrijheid. De vader, Birk, verdrinkt in zee bij de redding van zijn zoon nog voor het boek begint. Het is het verhaal van een kind dat alleen opgroeit tot adolescent bij zijn moeder, afgesloten van de echte mensenwereld. De moeder mislukt in haar rouwproces en Mikael probeert vanaf dag één de realiteit te verdringen maar blijft lijden aan een schuldgevoel. Het verlangen naar de terugkeer van de verdwenen vader wordt voor beiden ondraaglijk.

Het verhaal is geschreven in de ik vorm (Mikael)en dus in een eenvoudige taal doorspekt met veel dialogen in zeer korte zinnetjes. Het boek leest vlot en snel. De auteur slaagt erin met kleine gebeurtenissen de aandacht gaande te houden en de spanning geleidelijk op te bouwen naar een emotionele climax.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: