Salto Vitale

Gelezen door: André Oyen (3469 boeken)

Citaat: "EMIGRANTEN have en goed bijeengescharreld, zelfs hun/ schaduw ingepakt. niets laten ze achter,/ geen kruimel, geen verleden. de kraag hoog/ opgezet tegen de oude wereld waaruit ze/ met gewijde kaarsen en heilige verontwaar-/ diging verdreven zijn. de toekomst in een/ laken geknoopt, hoop onder de hoed. oud-/ testamentische baarden en een ratjetoe van/ talen die elkaar vinden in het woord New York./ koffers en koppen ontsmet (de Red Star Line/ staat op haar ster en strepen). geen vlooi/ mag het beloofde land in, enkel armeluizen./ op de loopbrug reikhalzen ze al naar Ellis/ Island, waar ze hun schoenen met goud ver-/ zolen, het vuil onder de nagels verzilveren,/ licht met 7 wijdopen armen op hen wacht./ - "

Mark Meekers (Blaasveld, 1939) was stichter/voorzitter van de dichtersgroepen Mengmettaal en Concept, dorpsdichter van Doel, poëzie-ambassadeur van Vlaams-Brabant, eregast op het ‘Woordfees’ in Windhoek. Zijn gedichten zijn opgenomen in talrijke tijdschriften en bloemlezingen. Hij is eveneens actief als beeldend kunstenaar (Marcel Rademakers).
Eind vorig jaar boog Mark Meekers zich desdanig over het fenomeen haiku dat hij er als het ware een studie over maakte die dan weer resulteerde in een bundel essays over haiku, namelijk Hink-Stap-Sprong en In Oorsteentjes verzamelde hij maar liefst 500 eigen haiku’s die hij netjes op deelde in negen thema’s en met enige fantasie kan je zo voorstellen dat elk thema een lang gedicht is. Deze haiku’s van Mark Meekers kenden verschillende stemmingen gaande van humoristisch tot filosofisch.

En nu is er Salto Vitale, een selectie uit een indrukwekkende collectie van vijftien bundels en dertig jaar poëzie, gekozen en ingeleid door Gerda de Preter in de Parnassusreeks. En nog wel nr 13 uit deze reeks. In haar deskundige inleiding onderlijnt Gerda de Preter onder meer dat Mark Meekers zonder omkijken zijn literaire weg heeft gevolgd, eigenzinnig, wars van enig compromis of commercialiteit. Wanneer je het werk van deze dichter enigszins kent of je leest deze bundel aandachtig dan kan je niet anders dan Gerda de Preter overschot van gelijk geven. Want hij is niet alleen beeldend kunstenaar, zijn liefde voor het beeld zit ook stevig in zijn poëtische taal verpakt. Zijn thema’s zijn de natuur, het existentiële, kunst en kunstenaars als Rembrandt, Van Gogh, Rops e.a. en zijn combinatie van beeld en gedicht is fenomenaal mooi. Ook het mededogen voor de kleine of zwakkere mens is heel belangrijk voor hem.

In 2006 schreef Mark Meekers het gedicht Emigranten bij een tekening van Eugeen Van Mieghem. Het handelt over de uitwijkelingen die via de Red Star Line een nieuw leven begonnen in de Verenigde Staten en het werd gepubliceerd in de bundel Orpheus in de haven, gecomponeerd rond de figuur en het werk van Eugeen Van Mieghem (1875-1930). Andere gedichten komen uit volgende bundels:Verrukkelijk Vergankelijk (1984); Wat blijft er nog na woorden ? (1984); Kleine hartkamersuite. (1986); Ongeneeslijk Feest. (1988); Een schot in de zon. (1990); Camille, een steenworp in de tijd. (1992); Spiegelschrift.(1995); Feesten van Licht. Rembrandt gedichten. (1999); Paradijskoorts. (2002); Een adem van brons. (2005) ; Orpheus in de haven. (2006); Doelgericht. (2009); Over leven en overleven in Tanzania. (2009); Land van stand. (2009); Ropsiennes. (2009); Mijn ogen lopen leeg van licht.

In mijn favoriete bundel Ropsiennes, gedichten bij het leven en werk van Félicien Rops (1833-1898), toont Mark Meekers het leven en werk van Rops. Indien hij zelf had kunnen kiezen zou Rops heel waarschijnlijk ook voor deze dichter gekozen hebben. Rops hield van duivelse voluminieuze erotiek, wel Mark Meekers ook, hij volgt de schilder als een schaduw, en leest zijn gedachten en kopieert zijn verlangens. Een mooier biografie kon een passionele maar ook bescheiden kunstenaar als Félicien Rops zich zeker niet wensen. Een wandeling door Salto Viitale is voor de liefhebber van de woordkunst een heel feestelijke uitstap, een onderdompeling in een weldadige mix van engagement en creativiteit.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Doel