Fluisterlicht

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Blues/ uit cyclus I Bree-Intra muros/ met een blik als een ijsmes snijdt/ de tijd. in het toeval van een gedachte/ is alles droom. een glimlach als/ een maansikkel verlicht de nacht./ ogen wentelen zich op de trap/ van het bekende. een deur/ klikt in het slot. hier waren wij/ met velen. hier waren wij alleen./ stilte weegt zorgvuldig ons gewicht./ hier en daar struikelt ons gelach./ hier was een vader en daar was/ er geen. warmte op een zomerdag./ slapen in het gras. een zacht geruis/ van stemmen. dit was ons huis./"

Marleen de Crée (26 juli 1941) debuteerde in 1969 met Ofelia speelt met de maan waarmee ze in 1970 meteen de Provinciale prijs van Antwerpen voor de poëzie won. Sindsdien regende het prijzen en eervolle vermeldingen. Tot nu toe verschenen er van haar 19 bundels. Fluisterlicht is dan ook al haar twintigste. Zij publiceerde in zowat elk literair tijdschrift, nam deel aan tal van poëziemanifestaties en haar gedichten werden vertaald in het Engels, Frans, Duits en Roemeens.
Als plastisch kunstenaar (oost-indische inkt, aquarel, pastel, acryl, gouache, mixed media, assemblage) had ze sedert 1964 een groot aantal individuele en groepstentoonstellingen in België en in Nederland. Zij illustreerde eveneens verscheidene van haar dichtbundels. Fluisterlicht is een titel die echt bij deze bundel past. De stilte van een leeg huis, de mens die er rondwaart in alle momenten van een mensenleven en het licht dat de adem inhoudt en hoogstens ingetogen fluistert. Van de deurstijlen, de verdorde getuigen van wie ooit binnenkwam in dat stille huis in Bree waar ooit leven was, maakt de dichter eeuwige personages. De beeldende taal "rozen lepelen de laatste zon" maakt ook van deze bundel een 'vertaalde' schilderijencollectie waarin woorden schitteren en lonken.
De Crée zegt regelmatig in interviews dat poëzie de mens menselijker maakt, en deze uitspraak gaat in de eerste plaats zeker voor haarzelf op. Want in haar gedichten spreken niet alleen de zintuigen maar ook de ziel en het hart.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Bree