Monte Carlo

Gelezen door: Peter Geiregat (471 boeken)

1968, Jack Preston is een automonteur bij een Formule-1 team. In het eerst deel, Monte Carlo, zien we hoe de aandacht van de pers zich op de Amerikaanse filmster Deedee richt. In een poging de pers te ontvluchten loopt ze over de tarmac richting prins Albert van Monaco. Net op het moment dat ze de bolide passeert waaraan Jack Preston werkt, vliegt de wagen in brand. Jack gooit zich tussen haar en het vuur. In de ogen van de pers is Deedee's lijfwacht de held omdat hij Jack en Deedee bij de brandende wagen weggehaald heeft. Deedee komt ongeschonden uit de bijna-catastrofe. Preston daarentegen verbrandt zijn rug, billen en nek. Niemand heeft waardering voor zijn heldendaad. Hij keert terug naar zijn woonplaats Aldstead in Engeland en vervolgt, zo goed en zo kwaad als mogelijk, zijn oude leven.

Preston blijft hopen op een teken van Deedee. Ook als hij ontslagen wordt, hoopt hij dat Deedee zijn werkgever zal aanmanen om hem terug in dienst te nemen. Op televisie zoekt hij een teken van herkenning in wat ze zegt en hoe ze kijkt. Natuurlijk gebeurt dit niet. Jack probeert Deedee te ontmoeten, maar geraakt niet bij haar. Haar lijfwachten verhinderen dit. Zijn eigen huwelijk lijdt onder zijn fixatie om Deedee te ontmoeten. Jack heeft maar één doel voor ogen: Deedee moet hem herkennen en erkennen wat hij voor haar gedaan heeft.

Terrin schrijft verzorgd en beeldrijk. Het verhaal hapert teveel in die zinnen. De sfeer wordt opgeroepen en blijft ook hangen als een mistsluier, waardoor het eigenlijke verhaal niet op snelheid komt. Monte Carlo is een korte roman, geschreven in kleine hoofdstukken en met veel wit op de pagina. Het boek kon me boeien, maar niet bekoren.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "[Maureen] ging nauwelijks met haar vingertoppen over de littekens, een reliëf van gestolde huid. Hij voelde niets."

De premise is simpel: een automechanieker redt een jonge filmster van de vuurverminking van een ontploffende F1-wagen en krijgt daarvoor niet de nodige erkenning.
Terrin beschrijft vervolgens het verval van de man, Jack Preston, op professioneel en relationeel vlak in mooie, krullerige zinnen. De vorm zit goed, zoveel is duidelijk, maar de inhoud vind ik zwak.
Preston blijft een mannetje dat zijn leven laat leiden door het magische denken. Zijn vrouw is een vlak, ietwat geil, zielig personage dat Preston beter moet doen lijken. Wat de rol van de simpele Ronny in het verhaal is, kan ik je niet zeggen. Kortom, het is een anekdotisch relaas over simpele karakters in een mooie setting.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Noël Gybels (550 boeken)

Noch het verhaal over een monteur die een filmster redt, noch de breedvoerige schrijfstijl konden me boeien. Een lamlendige vertelling eigenlijk rondom wereldvreemde figuren, die hopeloos in hun droomwereld opgesloten raken. Ik vind het alleen knap dat Terrin erin geslaagd is zo'n mager gegeven over zoveel bladzijden uit te smeren. Af en toe duiken fijne taalconstructies op, maar nergens werd ik meegesleept door de personages of de plot. Voor mij een leeservaring om snel te vergeten !

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: arno Soriano (1 boeken)

We zijn in het jaar 1968, Jack Preston is een automonteur die werkt bij een Formule-1 team. Wanneer Jack werkt aan een bolide probeert Deedee over de tarmac weg te vluchten van de Journalisten want Deedee is een zeer bekende actrice, terwijl ze Jack voorbij loopt om naar de prins Albert van Monaco te gaan schiet de wagen in brand en werpt hij zichzelf tussen de brandende bolide en Deedee en zo red hij haar maar hij wordt niet herkend voor zijn heldendaad. Hij gaat opzoek naar Deedee en wil met haar in contact komen om erkenning te krijgen en om zijn job terug te krijgen maar dat lukt niet en zo wordt het een opsessie om met haar in contact te komen.

Het is een spannend verhaal met een open einde, over de visueel aantrekkelijke Formule-1 wereld, maar ook over onvervulde verlangens, desillusies en sluipende krankzinnigheid van een man die erkenning wil voor een heldendaad, of was het geen? Enkel illisie? Een boek om in één keer uit te lezen!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Jana Crul (1 boeken)

In Monte Carlo worden we meegenomen in het verhaal van Jack Preston, een monteur bij Team Lotus. Het is de start van de grand prix formule 1 in 1968. Wanneer de bekende Amerikaanse filmster Deedee op het toneel verschijnt zijn alle ogen op haar gericht. Ze loopt het circuit op in de richting van de prins van Monaco. Op dat moment slaat het noodlot toe: gelekte autovloeistof vat brand. Jack neemt Deedee vast en beschermt haar met zijn eigen lichaam. Zij komt er met de schrik vanaf, maar Jack verbrandt zijn rug, nek en billen. Na lange revalidatie keert hij terug naar Aldstead in Engeland, waar hij zijn leven probeert te herpakken. Hij blijft ondertussen hopen op erkenning voor zijn heldendaad, maar die lijkt niet te komen. De bodygard wordt echter wel als grote held aanzien. Jack raakt geobsedeerd door Deedee en volgt elke stap van haar leven. Hij probeert zelfs in contact met haar te komen, maar daar slaagt hij niet in.

Terrin zijn schrijfstijl kon mij niet bekoren. Ik had geen drang om verder te lezen. Het boek kwam niet op gang. De voorflap en korte inhoud waren veel belovend, maar deze werden niet volbracht. Ook het feit dat Monte Carlo een open einde heeft vind ik ook teleurstellend.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lydia (246 boeken)

Citaat: "Ze had de nadruk op "you" gelegd. Misschien had ze dat bewust gedaan. Misschien had het niets met haar accent te maken. I love "you". Daarna een innig handkusje. Ze had niet gezegd: I love you all."

Aanvullend op de besprekingen die door andere lezers gebeurd zijn: ik had geen moeite met het traag op gang komen van het verhaal en met de traagheid sowieso van het verhaal. Ik vond dat dat helemaal paste bij de gemoedsgesteldheid van het hoofdpersonnage dat zit te wachten op wat er komen gaat. En de taal vond ik heel erg mooi!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: N. Herrewyn (1 boeken)

Het boek bracht ons terug naar mei 1968 te Monaco met een Grand Prix als setting. Net voor de start van deze Formule-1 wedstrijd was het publiek getuige van een tragische gebeurtenis. De celebrity van die tijd, Deedee, was bijna verminkt voor het leven nadat de bolide, waar Jack Priston, de hoofdpersonage, aan werkte, vuur vatte. Gelukkig was Jack Preston om zich te werpen voor haar en zo haar befaamde gezicht te redden. De pers zag het echter anders omdat het immers de bodyguard was die hen uiteindelijk uit die vuurzee sleepte. Monte Carlo gaf in het boek de werkelijkheid perfect weer. Zo redde Jack Preston het gezicht van Deedee en kreeg hiervoor geen enkele waardering. Je leefde dan ook mee met Jack Preston in zijn zoektocht naar een teken van appreciatie en hiervoor verschillende relaties op het spel zette. Hoewel het verhaal weinig diepgang had en de personages zeer oppervlakkig waren, wist P. Terrin dan toch een volledig boek te vullen. De keerzijde van de medaille was dan wel weer dat het verhaal dan ook eerder langdradige overkwam. Kortom, Monte Carlo was eerder een beleving om snel te vergeten, of anders gezegd een sterke afrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Monte Carlo