Wolf Hall

Gelezen door: André Oyen (3525 boeken)

Citaat: "Hij is geen mislukte priester, zoals Thomas Moore, geen gefrustreerde geloofsverkondiger."

Thomas Cromwell is de centrale 'held' van Wolf Hall, het doorwrochten werkstuk en Bookerprizewinnaar van Hillary Mantel. Deze zestiende-eeuwse historische figuur was als belangrijkste adviseur van de Engelse koning Hendrik VIII een van de meest gehate mannen van zijn tijd. In het toneelstuk en film 'A Man for All Seasons' wordt Cromwell door Robert Bolt geportretteerd als een schurk die maar één doel heeft namelijke 'de heilige' Thomas More te liquideren.

Auteur Mantel geeft de lezer een heel andere kijk op beide heren. Wolf Hall (de titel verwijst naar het kasteel van de Seymours, waar zich, zelfs voor Tudor-begrippen, volgens de geruchten allerlei onbetamelijks afspeelde) beschrijft het leven van Thomas Cromwell die zich weet op te werken als kansarme zoon van een gewelddadige smid uit Putney tot de machtigste man van England, misschien wel machtiger nog dan de koning zelf. Dit gegeven is op zich al romanwaardig, maar het feit dat Engeland in de periode van Cromwells groeiende politieke macht verwikkeld is in een strijd op leven en dood met Rome en met zichzelf, maakt dit boek onweerstaanbaar.

Het is dan ook bijna een aangename verrassing om Cromwell in Mantels roman te leren kennen als een man van vlees en bloed, met zijn slechte, maar ook zijn goede kanten.  Het boek is een ware tour de force van Mantel, via flashbacks, herinneringen en spetterende dialogen springt ze behendig heen en weer tussen Cromwells jeugd, zijn eerste stappen als diplomaat en zijn succesvolle jaren als politicus. Anderzijds vergt het werk ook enig doorzettingsvermogen van de lezer; alle onderlinge relaties zitten ingewikkeld in elkaar en alle diplomatieke betrekkingen zijn soms moeilijk te doorgronden. Maar gelukkig weet Mantel ook een heel levendig beeld te scheppen van het leven van alledag.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Londen