De Toeschouwers

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Ik kreeg via mijn leesmaatje Dini, het boek De toeschouwers van Hilde Vandermeeren in handen. Ik had het debuut van deze Belgische auteur gelezen en was absoluut begeesterd. Dan is het altijd uitkijken. Kan een auteur bevestigen? In 'de tweede aflevering? (ik lijk Ben Crabbé wel, maar het IS waar, bevestigen is moeilijk). Wel, niet voor Hilde. die doet dat met het allergrootste gemak.

Hoofdpersonage Manon is een wat op zichzelf teruggeplooide vrouw, en dat doet ze heel bewust door wat er in het verleden gebeurde. Wat dat precies is, weten we nog niet in het begin. Dan vraagt een vriendin van Manon haar om op haar 12-jarige dochter, Chavi, te letten voor twee weken? De vriendin moet naar het buitenland voor haar werk. Manon kijkt er als een berg tegenop, maar ze aanvaardt het toch. Ze heeft dan wel niets met tieners maar voor een vriendin doe je veel. Bovendien zit Chavi op een eliteschool, op internaat, dus zal ze alleen in de weekends thuis zijn. Als Manon Chavi naar school brengt, overvalt haar een vreemd gevoel en het is geen prettig gevoel, verre van. Een gevoel van dreiging, een donker gevoel? Wat nu? Is Chavi in gevaar? Of is het weer dat wat vroeger ook al speelde wat de overhand neemt? Manon neemt het zekere voor het onzekere en neemt een baantje aan op de school. Dat Chavi daar niet mee opgezet is, is duidelijk, maar dat zal Manon worst wezen. En dan, wordt er een lijk ontdekt. Grote consternatie. Wie is de moordenaar? Er wordt geroddeld en er wordt met de vinger gewezen, maar wie het uiteindelijk is, merk je pas op het einde. ik vond het een erg goede thriller, met mooie spanningsbogen die nergens 'inzakken', met geloofwaardige personages waarvan er sommige me aan Donna Tartt deden denken, ook de dreigende sfeer op dat internaat deed de herinnering aan Tartts eerste boek weer helemaal herleven.

Het boek zit erg goed in mekaar, leest vlot, maar is geen 'tussendoorleesboekje', Daarvoor heeft het teveel 'body', is het te goed geschreven. Mooi Nederlands ook, misschien dat onze Nederlandse vrienden hier en daar een 'Vlaams woord' zullen vinden, maar het zullen er niet veel zijn. (Uiteraard is er niks mis met Vlaamse woorden en uitdrukkingen, maar in dit verhaal hadden ze eigenlijk geen plaats gehad. UItstekend boek, erg graag gelezen en in een ruk uitgelezen. Hilde, toppertje! Ik geef je graag vijf sterren en kijk uit naar het volgende, maar neem je tijd, goede dingen moeten rijpen... Ook dank voor je fijne woorden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: