Koningin op blote voeten

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Januari 1748. Een zware vrouw dwaalt door Sevilla. Ze kan nergens terecht na haar lange bootreis vanuit Cuba en is de wanhoop nabij - totdat ze Milagros ontmoet, een rebelse jonde zigeunerin. De twee vrouwen worden onafscheidelijk. Sevilla bruist; overal zijn theaters en er ontstaat een nieuwe dans, de flamenco. Dan wordt het Koninklijk Besluit uitgevaardigd dat alle zigeuners moeten worden opgepakt. De vriendinnen verliezen hun vrijheid en elkaar. In Madrid, een smeltkroes van rijk en arm, worstelen ze zonder het van elkaar te weten om te overleven; totdat het lot hen weer samenbrengt.

Vanaf het moment dat Caridad van de boot stapte, was ik mee in het verhaal, en het bleef me meer dan zevenhonderd pagina's lang boeien. De gebeurtenissen volgen elkaar in een snel tempo op, zodat je aandacht niet verslapt. Deze schrijver heeft een zeer beeldende schrijfstijl, ik zag de taferelen zo voor me. Vooral die van Caridad als ze sigaren aan het rollen is. De gevaarlijke tochten om tabak te smokkelen, de mensonterende omstandigheden in het gevang, verkeerde keuzes in het leven, onmogelijke liefde; je maakt het mee vanop de eerste rij. Ik heb genoten van dit boek, en ga nog andere boeken van deze auteur lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Birgit Reynaert (7 boeken)

Koningin op blote voeten vertelt het verhaal van Caridad en Milagros. Caridad komt na jaren slavin geweest te zijn in Cuba op een dag aan Sevilla, nadat haar meester haar op zijn sterfbed vrij verklaard heeft. Caridad doolt eerst rond in de stad, maar komt uiteindelijk in de zigeunerbuurt terecht waar ze Melchor en Milagros leert kennen. Er ontstaat een onafscheidelijke vriendschap tussen Milagros en Caridad, maar dan worden alle zigeuners gevangen genomen en worden Milagros en Caridad van elkaar gescheiden. Ze komen allebei terecht in Madrid, waar ze worstelen om te overleven, maar ze hebben geen weet van elkaar.
Jaren later ontmoeten ze elkaar dan weer.

Ik heb dit boek leren kennen via een leesgroep, daarvoor had ik nog nooit van Ildefonso Falcones gehoord. Het boek kreeg de meeste stemmen om gelezen te worden. Ik wist niet goed waaraan ik mij moest verwachten. Ik ben onmiddellijk om het boek geweest, toen het boek gewonnen had. Toen ik het echter in mijn handen had, vond ik het een nogal dik boek en vroeg ik me af hoe ik dat boek ooit ging uitkrijgen. En ik vond de kaft bovendien ook niet zo mooi, dus het boek trok me niet onmiddellijk aan.
Toen ik het boek begon te lezen, was ik zeer nieuwsgierig naar wat er allemaal ging gebeuren, want ik had eigenlijk geen flauw idee waar het verhaal naar toe ging gaan. In het begin intrigeerde het verhaal me wel met de voorstelling van Caridad en daarna van Milagros, maar ik had het gevoel dat het verhaal wat traag op gang kwam. In het begin had ik ook wat moeite om alle personages uit elkaar te houden, want ik had de indruk dat het ene personage na de andere bleef komen. Eenmaal de zigeuners gevangen genomen waren, begon er opeens van alles te gebeuren en las het verhaal opeens veel vlotter.

Ik was ook zeer benieuwd hoe het ging eindigen, want met al die plotwendingen had ik geen flauw idee hoe het ging eindigen. Ik vond de relatie die ontstaan was tussen Melchor en Caridad zeer mooi. Ze hielden dan ook van elkaar en toen ze elkaar verloren waren, hielden ze nooit op met naar elkaar te zoeken. Aan Milagros heb ik me wel meermalen zitten ergeren, omdat ze per se met Pedro García wou trouwen en iedereen haar maar bleef waarschuwen om het niet te doen, omdat hij slecht was. Maar ze wou niet luisteren en daarvan heeft ze dan ook de gevolgen moeten dragen. Pedro gaf geen aandacht aan haar en prostitueerde haar toen ze in Madrid waren. Persoonlijk vond ik het feit dat hij haar prostitueerde misschien wat overdreven, want het ging van kwaad naar erger, maar uiteindelijk werd ze eruit gered. Ik was ook heel blij toen iedereen elkaar terug vond en het verhaal toch leuk eindigde.

Al bij al was het een interessant boek met veel historische informatie. Of ze juist is, laat ik in het midden, want ik ken niet veel van de geschiedenis van de zigeuners in Spanje. Maar ik vond het zeker de moeite om het boek te lezen. Ik was geïntrigeerd door het verhaal en het verhaal ging rustig voort terwijl er van alles gebeurde.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Elske (66 boeken)

Zwaar onder de indruk van dit prachtige verhaal! Meerdere malen moeten denken hoe geschiedenis zich herhaalt. Let op, dit boek houdt je van je werk en leest zeer verslavend.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Bart Verdeyen (632 boeken)

Dit lijvige boek vertelt het verhaal van twee jonge, totaal verschillende vrouwen. Hun toevallige ontmoeting zal hun leven grondig veranderen. Caridad is een jonge zwarte slavin die op de Cubaanse tabaksplantages werkt. Haar meester wil zijn laatste levensjaren echter doorbrengen in Spanje en neemt Caridad mee. De meester sterft tijdens de reis en zo wordt Caridad een vrije vrouw. Eenmaal in Spanje aangekomen, dwaalt ze er doelloos rond en wordt al snel het slachtoffer van ongure types die haar schandelijk misbruiken. Ze wordt echter gered door Melchor, een oude zigeuner. En zo komt ze in contact met Milagros, de kleindochter van Melchor. Zij is de tegenpool van Caridad. Haar onstuimige en trotse houding brengt haar regelmatig in de problemen. Caridad en Milagros worden echter de beste vriendinnen. Het noodlot slaat toe wanneer een Koninklijk Besluit bepaalt dat alle zigeuners moeten opgepakt worden. De twee vriendinnen worden van elkaar gescheiden en het lot heeft enkele onaangename verrassingen voor beide vrouwen in petto. Zeer meeslepende en boeiende roman. De personages zijn grondig uitgewerkt en de beschrijvingen scheppen een geweldig sfeerbeeld van de 18de eeuw. Wat wel tegenviel, waren de soms lange en 'kromme' zinnen die de vaart uit het verhaal haalden. Het leesplezier was dan ver te zoeken!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Tirana