De 100 beste gedichten van de Eerste Wereldoorlog

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Vertel , was België werkelijk dapper in tijden van vrede?/ Was de geest van België net zo in vervoering in tijden van vrede als in oorlogstijd?/ Ootlogsvisioenen XIV Lincoln Colcord "

Edward Thomas, Isaac Rosenberg, Charles Sorley en natuurlijk Wilfred Owen, kortom de Engelse War Poets, zijn zowat terug te vinden in elke bloemlezing van de 20ste-eeuwse literatuur. Maar er zijn meer dichters die over WO I geschreven hebben. De dichter en Utrechtse hoogleraar Geert Buelens gaf al in 2008 de bloemlezingen Het lijf in slijk geplant en Europa Europa! uit. Een selectie uit dat eerste boek is nu opnieuw uitgegeven onder de heel wat prozaïschere titel De 100 beste gedichten van de Eerste Wereldoorlog.

Honderd gedichten dus, uit alle streken van de wereld. Een blik op de inhoudstafel alleen al brengt de mondiale omvang van deze oorlog in herinnering. Onder de eerste vijf dichters zitten al meteen namen als Anna Achmatova, Fernando Pessoa en Rainer Maria Rilke. Ook zij hebben de oorlog op hun manier -zij het niet aan het front- ervaren. Geheel terecht houdt Buelens’ bloemlezing niet op bij het moment van de wapenstilstand 1918. Nog jaren nadien moeten dichters immers bekomen van de shell shock. Tom Lanoye stelt in zijn voorwoord dat het gaat om beeldvorming en vertekening, twee vaak niet eens bewuste processen. Nog enkele ronkende namen zijn die van de Hongaar Desző Kosztolányi, Rabindranath Tagore, de eerste Indiase Nobelprijswinnaar voor de Literatuur, die in het Bengaals schreef, Herman Gorter, Paul Van Ostaijen en August Van Cauwelaert. De 100 beste gedichten van de Eerste Wereldoorlog is een prachtig overzicht van de poëzieproductie ten tijde van en na de Eerste Wereldoorlog.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: