Nergens groeit een boom die haar aarde niet vindt

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Thuis/ Nergens groeit een boom/ die haar aarde niet vindt/ waar water haar verlaten heeft/ noch zaden haar voeden./ Nergens groeit die boom./"

De Surinaamse Karin Lachmising (1964) was de eerste student die, in november 2012, afstudeerde aan de Schrijversvakschool van Paramaribo. In Nergens groeit een boom die haar aarde niet vindt, haar poëziedebuut, beschrijft zij op voorbeeldige wijze de connectie tussen mens en natuur. Vruchtbare metaforen zorgen ervoor dat de regels je tot in de ziel raken. In het gedicht waarnaar de bundel is genoemd komt de lezer erachter dat hij niet ver van de boom staat.

Dankzij deze bundel kan de lezer een prachtige poëtische wandeling doorheen het paradijselijke Suriname maken. In de Surinaamse literatuur was altijd oog voor die natuur en grootheden zoals Shrinivási en Michael Slory konden die net als Karin Lachmising met woorden visueel maken. Karin Lachmising schrijft iets eigentijdser dan vernoemde heren, maar ze heeft de lyriek zeker niet afgezworen. Ze heeft een indrukwekkende bundel eigentijdse gedichten geschreven. Ze staat ook op de bres voor het behoud van datgene waarmee zij zich onlosmakelijk verbonden voelt: de aarde en alles wat erop groeit, bloeit en leeft, mensen inbegrepen. In haar gedicht Voetafdruk legt ze dat gevoel op lyrische wijze vast. In het gedicht Tijd schuift ze dan weer de mens naar voren, de mens die geruige is van de stromende tijd. Ook communicatie en het onvermogen om te kunnen communiceren spelen wel een heel belangrijke rol in deze zéér rijke bundel.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: