Het eerste weekend

Gelezen door: Lin (44 boeken)

Citaat: "We leven in ballingschap. Wat we waren en wilden blijven en misschien ook voorbestemd waren om te worden, verliezen we. In plaats daarvan vinden we iets anders. Zelfs wanneer we denken dat we hebben gevonden waarnaar we hebben gezocht, is het in werkelijkheid iets anders. ... Misschien maakt precies dat de terrorist uit. Die aanvaardt niet dat hij in ballingschap leeft."

Aan het woord is Margarete, mede-eigenares van een oud en afgelegen landhuis waar gedurende een weekend een groep vrienden van vroeger samenkomt. Eén van hen, Jörg, heeft na twintig jaar de gevangenis verlaten. Hij was actief lid van de RAF en werd veroordeeld voor terroristische aanslagen. De anderen waren eerder zijdelings bij 'de revolutie' betrokken. Ondertussen hebben ze respectabele beroepen, ze zijn nu journalist, jurist, tandtechnicus, lerares, ... Christiane, oudere zus van Jörg, heeft dit weekend, dat heel anders loopt dan zij gehoopt had, georganiseerd. De gesprekken tussen alle aanwezigen zijn soms erg confronterend voor Jörg.

Ondanks de complexe thematiek van deze roman - hoe ga je om met schuld, met het recente duistere verleden van Duitsland, met onschuldige slachtoffers? - en de zeer complexe intermenselijke verhoudingen, leest de roman vlot. Net als in andere verhalen/romans die ik las van Schlink worstelen ook deze personages met de kleine en grote leugens van het leven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: