Het zotte geweld

Gelezen door: André Oyen (3526 boeken)

Citaat: "Soms twijfel ik of vrije wil wel bestaat...Volgens sommigen is alles wat een mens doet vooraf bepaald door zijn genen...Stel dat het waar is, dat je genen niet alleen bepalen of je ziek zult, maar ook of je domme dingen zult doen..."

Joris Vermassen is kunstenaar, docent en onderzoeker. Hij geeft les aan de School of Arts Gent. Hij schrijft columns voor het kunstmagazine H ART. Als Fritz (Van den Heuvel) maakte hij als stand-up comedian de Vlaamse podia onveilig. Hij debuteerde als striptekenaar in Humo met De verdwenen stembanden. Hij is scenarist van de bekroonde jeugdstrip De Bamburgers en zijn cartoons worden gepubliceerd in De Standaard Avond.

Het zotte geweld is zijn eerste graphic novel. Het hoofdpersonage Tom Steurs dweilt met wisselend succes het land af met zijn stand up. Thuis loopt het niet lekker met zijn vriendin Kat. Zijn zus, waar hij een heel goede band mee heeft, bezoekt hij dagelijks nu ze een terminale pancreaskanker heeft. Eigenlijk zou ze een boom in haar kamer moeten hebben, dan zou ze misschien sneller genezen. Hij toont haar het beeld van Rik Wouters' Zotte geweld in het Middelheim beeldenpark en zorgt dat ze een boom kan zien en tekenen. Zo 'lijdt' hij beetje bij beetje zijn leven, terwijl zijn zus het leven beetje bij beetje verlaat. Hij probeert zijn zus op te beuren en zij blijft hem pushen om te blijven geloven in zichzelf. Op het eind van haar ziekte bezoekt Tom in een museum het werk van Rik Wouters nadat hij een biografie over hem heeft gelezen. En juist op het plein voor het museum krijgt hij een heel confronterend telefoontje.

Het verhaal is een herkenbaar verhaal van een hechte relatie tussen een broer en een zus die zoveel aan elkaar hebben dat een definitieve scheiding het ergst is wat hen kan overkomen. De manier waarop de auteur/tekenaar het verhaal in woord én beeld brengt is grandioos. Het is maar een dun boekje, maar ik heb het zeker drie keer gelezen en beeld per beeld telkens opnieuw. Dit is hét grote gevoelige prentenkabinet. In Het zotte geweld zit veel humor, maar dient om de pijn die telkens opnieuw opduikt te verzachten.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
André Oyen op 9 oktober 2014:
Inderdaad, gelijkgestemde geesten!
Dennis P. op 8 oktober 2014:
Potverdorie, ik zie net dat we hetzelfde stukje citeerden!

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "Soms twijfel ik of vrije wil wel bestaat... Volgens sommigen is alles wat een mens doet vooraf bepaald door zijn genen. Stel dat het waar is, dat je genen niet alleen bepalen of je ziek zult worden, maar ook of je domme dingen zult doen..."

Tom Steur is een komiek die hard aan de weg timmert. Zijn vrouw zorgt ondertussen voor het "vaste inkomen". Tom vult zijn dagen met 's ochtends zijn zieke zus in het ziekenhuis te bezoeken en 's namiddags zich mentaal voor te bereiden om later die dag op een podium te staan voor een al dan niet gewillige publiek. Ondertussen pusht zijn agent hem om commerciëler te worden.

Vermassen publiceerde deze strip reeds in 2013 als sequenties in De Standaard Avond, maar dat had ik niet gemerkt. Ik pikte deze strip per toeval op, wist niet wie Vermassen was (het bleek de echte naam van comedian Fritz Van den Heuvel) of waarover het zou gaan. En mijn god wat ben ik omgeblazen. Niet door bombast, maar door het raken van de juiste snaren. De relaties die Tom aangaat zijn zo hartverscheurend mooi, de dialogen zijn raak en de tekeningen dienen het verhaal. Een aanrader voor ieder die een gevoelige ziel heeft (of denkt te hebben).

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Antwerpen