Extra Centraal


Betrapt met een boek

Lezen in de trein is logisch. Je hebt er tijd, je hebt er rust. Elke week betrappen we een treinreiziger met een boek: wie zijn ze en wat lezen ze?

Godelieve Adang (66) ging vorig jaar met pensioen. Sedertdien maakt ze geregeld daguitstappen. Voorzien van een rugzak, een matje, een picknick en een boek trekt ze het hele land rond.

“Al sinds mijn kinderen het huis uit zijn, heb ik de wagen opgegeven. Als je de tijd hebt om te reizen, heb je geen wagen nodig. Met het openbaar vervoer geraak ik overal. Zo ga ik wekelijks een lange wandeling maken. Ik vertrek op de ene of de andere plek en wandel ongeveer twintig kilometer. Gelijk waar ik dan uitkom, vind ik altijd wel een bus of een trein terug naar huis. Lang moeten wachten schrikt me helemaal niet af: ik heb steevast lectuur bij, zoals nu De Cock en de moord in extase van Baantjer (De Fontein, 1982). Dat is lichte literatuur, letterlijk en figuurlijk, en dus handig om mee op pad te nemen.”

“De zwaardere boeken hou ik voor thuis of in de boekerij. Ik werkte als jong meisje al vrijwillig in de bibliotheek. Op een bepaald moment moest je daarvoor een diploma hebben en ben ik ermee gestopt. Ik blijf er wel een vaste gast: om romans te ontlenen voor thuis en onderweg, maar ook om geschiedenisboeken te bestuderen in de leeszaal. Lezen doe ik echt overal.”

Meer prettige, lichte verhalen lezen?
Betrapt met een boek is een project van Stichting Lezen i.s.m. NMBS en Metro.


Armoede in de literatuur

35% van de Vlamingen leeft in armoede of loopt ernstige risico’s om in de armoede te verzeilen, en die groep wordt steeds groter. Ook in de literatuur is armoede een thema dat regelmatig op verschillende manieren aan bod komt. Nu eens hard en rauw, dan weer met humor of relativering.

Om het bewustzijn over deze belangrijke problematiek te vergroten, selecteerde Iedereen Leest, samen met ACW een lijst met boeken en verhalen over armoede.
Wil je zelf een boek aan deze leest toevoegen? Vul dan "armoede" in als tag als je een boek bespreekt.

Lees meer...