Een mooie jonge vrouw

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Nou, ik kan u de toekomst voorspellen. Op het jaar nauwkeurig. Over tien jaar is er al twee keer een dokter met zijn vinger bij u binnen geweest om u aan de prostaat te voelen."

Van het boekenweekgeschenk van 2014 geschreven door Tommy Wieringa werden de vertaalrechten al verkocht aan Engeland, Australië, Nieuw Zeeland, Italië, Frankrijk en Duitsland voor het werk verschenen was. In de eerste helft van de jaren tachtig heeft de begaafde Edward microbioloog zijn carrière door onder andere het aidsonderzoek goed op poten weten zetten. En ook de vogelgriep heeft hem geen windeieren (!) gelegd. Wat geld en aanzien betreft heeft hij niet te klagen, wat de liefde betreft ligt het wel iets anders. Maar ook daar komt verandering in, want een droom van een meid fietst zo maar zijn leven binnen, de blonde haren in de wind en de kont ­omhoog. Ze heet Ruth is vijftien jaar jonger dan hem en hij wordt smoorverliefd op haar. Er ontstaat een passionele relatie tussen en ze gaan samen wonen. Toch zit Edward flink met het leeftijdverschil in zijn maag en hij vindt hij dan ook dat Ruth zich in gezelschap van leeftijdgenoten meer ontspannen gedraagt. Maar het is niet alleen het leeftijdsverschil dat tussen hen speelt er is ook geestelijk een grote afstand tussen hen. Maar Edward wijt alle wrijvingen in hun relatie, later hun huwelijk aan de jeugdigheid is van zijn vrouw die hij als een constante belediging aanvoelt, en die hij alleen maar aankan pareren door een nog jongere, weliswaar minder knappe vrouw te verleiden. En wanneer hij eindelijk na veel moeite een zoontje verwekt, want zijn zaad blijkt ook nog van mindere kwaliteit, komt er ook nog een echte huilbaby, in huis waardoor de toestand helemaal escaleert. Wieringa weet met perfecte doseringen een ­fatale cocktail van een ­midlifecrisis, botsende geesten, en een soort van faalangst, en fysieke aftaling tot een heel sterk geheel te mixen. Deze auteur heeft net als Tom Lanoye de kans om voor een ultra breed publiek te schrijven op een heel positieve manier benut door een regelrecht meesterwerk te schrijven!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Fons Mariën (201 boeken)

Het boekenweekgeschenk van de afgelopen week. Een novelle van een kleine honderd pagina's, waarin Wieringa erin slaagt het verhaal te vertellen van Edward, een academicus in de virulogie, die 'een mooie jonge vrouw' ontmoet : Ruth is 28, hij is 42. Ze starten een relatie, huwen later en nog later komt er een kind. Niets is meer wat het was... Voor Edward wordt de relatie uiteindelijk de neergang. Het boek is ook een reflectie op pijn en lijden, van mens en dier. De moeite waard!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Dirk Similon (135 boeken)

Citaat: "Edward zag haar niet graag met leeftijdsgenoten. Het bracht aan het licht wat er gebeurd was in de tijd dat ze samen waren: hij werd niet jonger van haar, zij werd ouder van hem."

Mooi uitgegeven boekenweekgeschenk 2014, een echt cadeauboekje. Wieringa laat hier zien dat hij ook 'op de korte afstand' een geweldig verteller is. Voor mij enigszins een verademing na zijn Dit zijn de namen, gewoon rechttoe rechtaan vertellen hoe het gaat als je als oudere man een relatie aangaat met een mooie jonge vrouw. Ik weet niet zo goed waarom maar het deed me enigszins terugdenken aan de Wieringa van Joe Speedboat, zijn eerste.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Tim Vervaeke (44 boeken)

Tommy Wieringa. Wie? Ondanks dat hij al enkele boeken geschreven heeft, had ik nog nooit van hem gehoord. Maar dan krijg je tijdens de Boekenweek deze novelle cadeau. Nederlandse literatuur, zoals dat heet. Gezien ik met het begrip "literatuur" al problemen heb, omdat het m.i. in bepaalde gevallen als elitair overkomt, terwijl buitenlandse werken evenzeer kunnen beschouwd worden als literatuur, maar het om wat voor reden dan ook niet zijn, dacht ik van... waarom niet?

't Is gratis, niet te dik, dus eens zien waarover men zoveel heisa maakt.

Een mooie jonge vrouw is heel erg reality based. Het speelt zich af in de huidige maatschappij, met zijn idiote normen: op die leeftijd moet je een vriendin hebben, op die leeftijd huisje-tuintje-boompje-..., o wee als je rond je 40ste-50ste nog single bent,... En zeer zeker: een jong mokkel met een oudere man (zie o.a. de sportwereld, zoals de F1) draait quasi altijd uit op miserie.

Ofwel draait het om geld of om roem of standing of wat dan ook, maar hoeveel van die relaties draaien eigenlijk om liefde, om eerlijke en oprechte liefde voor elkaar? Komt er een kindje bij, dan is de kans iets groter dat er miserie van komt (alimentatie e.d.) op termijn. Zo ook in dit verhaal. Oudere doctor/professor scharrelt een jong mokkel op, maar kan zijn lusten niet bedwingen (en gaat dus vreemd). Echter, ook zij blijkt niet van de zuivere soort. En uiteindelijk, jawel, is het hek van de dam en is het gedaan met de fun.

Vlot geschreven, dat wel. Soms wat plat (precies geïnspireerd door Alex Agnew). Maar in de eerste tientallen bladzijden toch wat van de hak op de tak, nog slechter dan in een soapserie.

Wat mij betreft: veel gedoe om niets. Een verhaaltje uit de duizend, een voorbeeld hoe het er hedentendage aan toe gaat in veel van die relaties. Wat de stemming betreft: happy happy joy joy is het niet. Nu, onze viroloog legt zich ook neer bij dit alles, terwijl hij evengoed zijn vrouw terecht kan wijzen, want het is tenslotte zijn huis, enz. Soit, nogmaals, naar mijn smaak te hedendaags. Vandaar dat ik geen Nederlandse literatuur lees. Er wordt al genoeg van dit soort gezever getoond op televisie, in de geschreven pers, ...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Theo Schippers (104 boeken)

Citaat: "Het krijsen van de varkens die in de vrachtwagen werden geladen was zo onzegbaar verschrikkelijk dat die nacht een diep bewustzijn van het lijden van andere soorten in haar ziel was gekerfd. Een dier dat zo gilde wist alles. Het bezat een vorm van bewustzijn van zijn lot en onderging een angst waarvoor geen geruststelling bestond. Dit had ze woordeloos begrepen. Die nacht was de grens tussen haar en al het andere dat leefde op deze aarde opgeheven, en als dat eenmaal gebeurd was, kon je nooit meer terug."

Het verhaal zelf gaat over een heel herkenbaar slecht huwelijk tussen een ambitieuze man en een alternatieve vrouw. De vrouw is vegetariër en meent te weten wat pijn is. Parallel aan de evoluties in zijn huwelijk voert de hoofdpersoon (hij moét wel) zijn eigen psychologisch zelfonderzoek naar pijn.

Zowel van het verhaal als van het psychologisch zelfonderzoek wil de lezer het einde kennen, en wel zo snel mogelijk want het verhaal is heel meeslepend geschreven. Zoals het huwelijk evolueert, zo verdiept het zelfonderzoek naar pijn zich ook steeds meer. Zeer knap hoe Tommy Wieringa die psychologie beschrijft.

Maar 'slecht huwelijk' of 'pijn' of 'psychologisch zelfonderzoek' betekenen nog niet dat dit boek zware kost zou zijn. Het boek is geschreven in een volgehouden droge, humoristische stijl. Het onderzoek naar pijn is meer een komedie met droge humor. Het verhaal zelf, hoewel spannend, wordt op die manier grappig.

Omdat velen dit boek deprimerend vinden, en ik totaal niet, geef ik hier mijn mening daarover. Maar opgelet, niet verder lezen als je dit boek nog niet gelezen hebt want er wordt wat prijsgegeven over het einde.
Op het einde komt in slechts enkele bladzijden een oplossing aan het onderzoek naar pijn. Ineens herontdekt de hoofdpersoon - hij moet wel, het overkomt hem ondanks hemzelf, maar het gebeurt wel - hoe mooi een frisse ochtend kan zijn, hoe lief een onschuldig kind, een zwijgende vriend. Hij herinnert zich de liefde die hij als kind had voor een kip. Hij beseft weer dat schoonheid en liefde bestaan. Hij hoeft aan niemand meer iets uit te leggen, zelfs aan zichzelf niet, en kan in alle stilte en rust nu aan een ander onderzoek beginnen. Dat van het echte leven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Rony Borghart (107 boeken)

Na het lezen van Caesarion vond ik Wieringa een auteur die spectaculaire Hollywood effecten opzocht om zijn schrijfsel aan de man te brengen. Dit novelletje tapt uit een totaal ander vaatje. Een bekende viroloog, prof aan de universiteit van Utrecht, maakt op café kennis met een 14 jaar jongere vrouw. Al vlug ontstaat er een romantische liefde, volgt er een huwelijk. Een relatie met generatiekloof. Wat met de duurzaamheid ervan? Wat met de invloed van een zwangerschap en een kind op een relatie? Wieringa maakt een diepgaande psychologische schets van het koppel, plaatst hen in het sociale weefsel, in onze hedendaagse maatschappij. Als lezer leef je intens mee met Edward en Ruth. Een verhaal van vele mensen. Dun boekje, leest lekker op de trein of in het vliegtuig. Aanrader voor op reis.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Utrecht