Siegfried

Gelezen door: Maya Borrizée (1 boeken)

Sprakeloos. Deze zwarte idylle maakt me sprakeloos. Exact 108 bladzijden lang ben ik met stomheid geslagen. Harry Mulisch of moet ik zeggen de auteur Herter, doet het denken op hol slaan. Hij neemt je mee naar Wenen, waar hij zijn plicht doet als schrijver: interviews, handen schudden, en signeersessies. Een eerder langdradig begin als voorbereiding op wat nog zal komen. De aanloop naar de laatste 108 bladzijden, geeft je een dieper inzicht op de gevierde schrijver: een echte wijsgeer. Hij probeert een nieuw beeld te schetsen van het verschrikkelijke en tegelijk betoverend geheim; Hitler. Een nieuwe kijk op dat vernietigende Niets. Het sleept je mee naar de denkwereld van Nietzsche, Wagner, Schopenhauer… maar vooral naar de denkwereld van jezelf; Je twijfelt. Je kent de grens tussen werkelijkheid en illusies niet meer, je leerkracht geschiedenis heeft zich al die tijd vergist. Je verliest de tijd, een muil die alles vreet, vermaalt en niets overlaat, uit het oog. En Je gelooft niet meer in het toeval, want wanneer houdt toeval op, toeval te zijn? Harry Mulisch frutselt met de gedachtegang van zijn lezers. Hij ontraadselt niets, maar start een zoektocht, waar de lezer de weg kiest. Herter, de protagonist, leidt je tot het einde van die zoektocht. Aber, de Führer sliep en mocht niet gewekt worden…

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: gisele lambrecht (1 boeken)

Citaat: "Twijfel : ..... ik kan het niet meer, ik weet het niet meer. Ik hou van mijn man maar wat bezielt hem ? ................."

Een meeslepend boek, je vergeet dat het fictie is. Een liefdesrelatie tussen Hitler en Eva Braun, een boek die tegengestelde gevoelens oproept. Het is een verhaal van deze tijd 1999, maar je keert zo'n 70 jaar terug in de tijd. Het is een spannend en  fascinerend boek.
Een boek die twijfels oproept.
Goed geschreven, niet eentonig en niet saai. In een woord "boeiend".

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: gert erauw (6 boeken)

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Broes Van den Abeele (1 boeken)

Citaat: ""Zo kan je, eeuwig door, ergens nog voor zijn.""

Het is een zeer interessant boek. Je hebt nooit het gevoel dat je wil stoppen. In het begin stelt het hoofdpersonage zich vragen die je uiteindelijk ook aan jezelf gaat stellen. Een mooi verhaal over een ietwat gevoelig onderwerp dat je aan het denken zet. Aangenaam om te lezen en makkelijk te verteren. Zeker een aanrader.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: