Wij en ik

Gelezen door: Marc Dilliën (135 boeken)

Citaat: "De volgende dag, exact om twee minuten over half drie, zit Mieke in de gebloemde zetel, in het strakgetrokken,leeggezogen toonzaalinterieur van haar woonkamer.Het onderwerp van Elvira's scheiding zal zoals steeds zorgvuldig vermeden worden.Miekes hele leven zit vervat in alle facetten, nuances en schaduwen van het werkwoord durven, en dan vooral in zijn negatie."

Als je wil weten hoe een man en een vrouw een gouden kooi ontwerpen om er hun verdere huwelijksleven in te slijten, hoe zij alle initiatief naar een zelfstandig bestaan opgeven, dan zit je goed bij de beklijvende roman van Saskia De Coster.
Stefaan Vandersanden bestormde ooit de farmaceutische bedrijfswereld maar liet zich al vlug gewillig opnemen in het systeem, tegen een vorstelijk salaris. Zijn vrouw Mieke heeft maar één doel voor ogen: het inrichten van een steriele, gouden villakooi waar zij met haar man, die zij wil kneden naar haar wensen en verwachtingen, en haar dochter Sarah samen kunnen weerstand bieden tegen de rest van de samenleving.Vraag is of Sarah zich zal laten opsluiten in de voor haar geprogrammeerde rol?
Uitgepuurde karakters beschreven in een mooie taal en stijl, kortom een boek om nooit meer te vergeten.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
didgeridoo op 16 september 2013:
Ik ben in het boek begonnen om datgene te vinden dat u beschrijft. Helaas kon ik dit, omwille van de "mooie taal en stijl", volgens mij een eerder krampachtig streven naar iets wat het absoluut niet is, niet volhouden. Als het hoofdstuk "1990" wordt betiteld, zie ik niet in waarom "een stralend baken van normaliteit in de zee van chaos in 1990" nog extra te vermelden waard is. Ook "... en slechts één uitgang die je enkel kunt vinden met het kompas van een moreel hoogstaande opvoeding. " En hetgeen ik nog steeds niet snap : "...De uithalen van haar moeder galopperen naar haar toe, de bastonen van haar nonkel blijven als walvissen onder het water van het plafond."

Gelezen door: france (3 boeken)

Start veelbelovend maar vond het verhaal bij momenten te voorspelbaar en soms te lang. 50 bladzijden minder zou ook mogelijk geweest zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: lynng (1 boeken)

Citaat: "Hoe is het mogelijk dat Elvira op de enige plaats in het huis afstevent waar ze vanmorgen niet nog eens met de stofzuiger is over gegaan? Om de aandacht af te leiden, zet ze de waterketel op het vuur. 'Toe, Elvira, een beetje thee. Ga vlug zitten en neem een stukje taart.'"

De auteur schetst op komische en tragische wijze het leven van een Vlaams gezin waar voor de vrouw des huizes uiterlijke schijn voorop staat. Deze uiterlijke schijn bepaalt in grote mate de levensloop van elk gezinslid. De auteur maakt hierbij op sublieme wijze gebruik van sterk beeldende taal. Dit lijkt me een boek waar dadelijk een sterke Vlaamse serie van gemaakt kan worden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Noël Gybels (582 boeken)

Een familiekroniek, een indringende kijk op een deel van de samenleving, een sarcastische afrekening met een deel van de maatschappij of een biitter beeld van de menselijke verhoudingen? Eigenlijk voldeed dit niet aan mijn mogelijk wat overdreven verwachtingen. De personages zijn zo'n schertsfiguren, de situaties zo aangedikt dat alles ongeloofwaardig overkomt. De vlotte stijl en de rijke taal redden dan het geheel niet en ik schoof dit boek eigenlijk ontgoocheld weg.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lize (31 boeken)

Ik had al veel over dit boek gehoord (lees: gelezen), zowel negatief als positief. Tijdens de vorige leesclub werden we ook gewaarschuwd dat het boek saai kon zijn maar dat vond ik helemaal niet! Ik heb genoten van het boek, ik vond het goed. Ik kon me inleven in de personages, ik kon me ze voorstellen: Stefaan fietsend naar het werk, Mieke de tapijten aan het kammen en Sarah tussen haar vriendinnen.

Het klopt wel dat er niet veel gebeurt in het boek. Zoals ik het zie gaat het vooral over wie die personen zijn, hoe zij zichzelf zien en hoe anderen hen zien. Daardoor vallen de puzzelstukjes samen en krijgt de lezer een duidelijk beeld. Alleen de personages weten niet goed wie hun medepersonages zijn. Ze kennen zichzelf goed maar hun naasten kennen ze niet of nauwelijks. Het einde vond ik raar… Ik was zo nieuwsgierig hoe het met Sarah zou aflopen en of ze haar leven in handen zou nemen maar het einde lijkt een droom te zijn. Was het hele boek/verhaal dan een droom?

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: AS-V (17 boeken)

Citaat: "Het bereiden van de boerse Duitse specialiteit heeft niet volstaan om haar zenuwen tot bedaren te brengen. Daarvoor is er het echte werk: op handen en voeten eindeloos de touwtjes van het tapijt in de woonkamer kammen als een nerveuze huiskat die aan een krabpaal krabt. Het is een afwijking die Mieke zichzelf toestaat als ze zorgen heeft. Voor een vrouw als Mieke is de wereld geen ronde bol of een platte pannenkoek, maar een doolhof met veel inganen en slechts één uitgang die je enkel kan vinden met het kompas van een moreel hoogstaande opvoeding. "

Mijn hoge verwachtingen werden min of meer ingelost. Op sommige momenten dreigt het boek saai te worden, maar De Coster kan dit toch telkens weer op originele manier een wending geven. Op scherpzinnige manier wordt weergegeven hoe de idealistische mens dan toch weer ingehaald wordt door de druk van de maatschappij. Identiteit wordt bepaald door je omgeving. Of kan je er toch aan ontsnappen?

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Vlaanderen