De verborgen taal van bloemen

Gelezen door: Agnes Poesen (291 boeken)

“Goede wijn behoeft geen krans” zegt het gezegde. Dit gaat helemaal op voor de debuutroman De verborgen taal van bloemen van de Amerikaanse schrijfster Vanessa Diffenbaugh. In deze prachtig geschreven roman weet de schrijfster het hoofdpersonage op een schitterende manier neer te zetten. Victoria is door haar moeder na haar geboorte in de steek gelaten en kent een miserabele jeugd van plaatsing in diverse pleeggezinnen, kindertehuizen en overgangshuizen. Als jong volwassene is zij dan ook een afstandelijke, destructieve jonge vrouw geworden. Zij kan en wil zich niet meer openstellen voor haar medemensen waardoor ze eens teveel is afgewezen. Het contact met bloemen zal haar helpen zich staande te houden in de maatschappij en haar leren haar eigen leven in handen te nemen en van zichzelf te gaan houden.

Je merkt dat de schrijfster de wereld van kinderen in pleeggezinnen en kindertehuizen kent. Ze weet waar ze over spreekt en het siert haar dat ze nergens een oordeel over velt. Ze slaagt er met haar schijfstijl in een duidelijk en invoelend beeld te schetsen van een persoon met een sterk negatief zelfbeeld. De schrijfster zal het moeilijk krijgen om in haar tweede roman dit schitterend debuut te evenaren laat staan te overtreffen. Een must om te lezen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
anne-marie dewachter op 9 juli 2012:
Heb het net gereserveerd in de bib. Normaal koop ik dergelijke boeken, maar plaatsgebrek....

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Een prachtig debuut van deze schrijfster,  een origineel verhaal maar zo breekbaar en gevoelig.
Het boek volgt het leven van Victoria. Het heden, de 18- jarige en het verleden, de 10-jarige Victoria. Deze is opgegroeid in pleeggezinnen en tehuizen waar ze weinig liefde heeft gekend. Maar dat verandert wanneer ze geplaatst wordt bij Elisabeth, zal ze deze kans met beide handen aangrijpen? Je leeft zo mee met het hoofdpersonage, je voelt haar wanhoop, haar pijn, haar wantrouwen. En je voelt het personage veanderen als ze met bloemen bezig is.
Victoria heeft een bijzondere gave: ze verstaat de kunst om te communiceren via bloemen. Een boeketje bloemen komt nu wel anders over, nu je weet wat de bloemen betekenen. Echt wel een aanrader om te lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Wat een prachtig boek! De taal van bloemen, ik hoorde er voor het eerst van toen ik een Agatha Christie las! Waar Miss Marple het over een van haar gouvernantes heeft, een ietwat romantiche ziel, die de taal der bloemen beheerste. Ik kwam toen uit bij het boek van Henrietta Dumont: The Floral Offering. Uiteraard varieert de taal van de bloemen nogal eens, naargelang de periode en het land, maar toch zijn er duidelijke overeenkomsten. De auteur weet dit prachtig te verwerken in haar roman over een kind dat van kindertehuis naar opvanggezin en weer terug wordt gesleept. Zelfs als je ervan uitgaat dat iedereen zijn best deed, dan nog is het leven dat dit kind geleid heeft, absolute horror, en jammer genoeg ook nu nog heel vaak de trieste waarheid.

Dit boek laat je voélen hoe zo'n beschadigd kind weeer door moet, volwassen moet worden, verantwoordelijkheden moet nemen terwijl ze dat nooit geleerd heeft en hoe dat vaak faliekant afloopt. Prachtig boek.

Ik ga het cadeau geven aan een vriendin, die niet kan begrijpen waarom mensen pleegkinderen in huis nemen (het zijn toch geen 'eigen' kinderen he, is de reactie die ik dan krijg en die me geheid weer kwaad maakt) Ik hoop dat ze na het lezen hiervan op zijn minst eens wil proberen het anders te bekijken. Als één verhaal dat kan bewerkstelligen, dan dit wel!

Absolute aanrader voor alle biologische ouders, pleeg-, adoptie- en opvangouders en voor iedereen met een groot hart en een beetje verstand. Ook de pleegkinderen zelf raad ik het met overtuiging aan.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: