Het familieportret

Gelezen door: Jeanne Tielen (151 boeken)

Citaat: "'Hoe durf je zoiets zeggen,' sist Anna. 'Nu moet je eens goed naar me luisteren. Ik zeg je dit één keer: ik heb het voor jou gedaan, Trudy. Alles wat ik ooit gedaan heb, heb ik allemaal voor jou gedaan.' Anna staart Trudy nog een tijd lang recht in haar ogen. Dan laat ze haar los. 'En dat is alles wat ik hierover te zeggen heb', zegt ze. 'Ik heb die tijd achter me gelaten, de deur dichtgeslagen, en ik zal die nooit meer opendoen. Zelfs niet voor jou...'"

Het familieportret is een aangrijpend en meeslepend boek over de Duitse slachtoffers van WOII. Gedreven door schuldgevoel over wie haar voorouders zouden kunnen zijn, gaat Trudy op onderzoek uit. Dat kan ze redelijk vrijblijvend als historica. Maar als mens is het een zware zoektocht naar de waarheid.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Is alles geoorloofd in oorlogstijd? Vijftig jaar lang heeft Anna Schlemmer geweigerd te praten over haar leven in Duitsland tijdens WOII. Anna's dochter Trudy herinnert zich niet veel, zij was nog maar vier toen zij en haar moeder door een Amerikaanse soldaat werden bevrijd en met hem meegingen naar Minnesota. Maar ze bezit één bewijsstuk uit het verleden: een familieportret waarop zijzelf staat, samen met haar moeder en een nazi-officier. Gedreven door schuldgevoel over wie haar ouders zouden kunnen zijn, gaat Trudy op onderzoek uit.
Zal ze erin slagen de waarheid over haar moeders verleden boven tafel te krijgen?

Meestal zijn de boeken van de WOII uit het standpunt van de Joden, nu eens van de Duitsers. Ik kan Anna wel begrijpen dat zij door de oorlog beslissingen moest maken om het leven te vergemakkelijken voor haar dochter. Het is een goed geschreven boek, maar ik ergerde me af en toe aan de vertaling. Wat me ook persoonlijk stoorde was de fixatie op de intieme relatie tussen Anna en haar officier. Ik had zulke hoge verwachtingen van dit boek, en ben toch wel een beetje teleurgesteld.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Wendy Benoy op 22 januari 2012:
Ik vond dit wel een schitterend boek. Wel heel aangrijpend!

Gelezen door: Claude Bonvin (763 boeken)

Tijdens de tweede Wereldoorlog had de moeder van Trudy een verhouding met een nazi-officier. Was het gedwongen of was het uit pure liefde? Haar dochter herinnert zich niet veel, zij was dan maar vier jaar. En nu gaat ze op onderzoek naar de ware toedracht. Doordat haar moeder over het feit niets wil vertellen is het dan zeer moeilijk voor Trudy. Een goed geschreven roman!
 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "Er zijn veel mensen naar de uitvaartdienst gekomen:  de lutherse kerk in New Heidelburg is tot de laatste plaats toe bezet door boeren en hun gezinnen, die zijn gekomen om afscheid te nemen van een van hen.  Omdat er geen plekje meer vrij is om te zitten, staan er ook mensen langs de muren en in het kerkportaal."

Een prachtig verhaal over een moeilijke periode in de wereldgeschiedenis, gebracht vanuit verschillende oogpunten en daardoor zo aangrijpend en diep rakend.
De manier waarop het leven van Trudy en haar moeder wordt afgetekend tegen een achtergrond van een land in oorlogstijd, hun gevoelens tegenover de verschillende partijen in die oorlog en de manier waarop Trudy haar verleden leert kennen, zijn prachtig beschreven.  De diepmenselijke relaties komen mooi tot hun recht.  De afwisseling tussen verleden en heden geven nog meer een gevoel van betrokkenheid van de lezer.
Wondermooi levensverhaal!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Sylvie V. (13 boeken)

Goed verhaal, met af en toe heftige stukjes. Maar dat kun je verwachten van een boek dat zich afspeelt in een oorlog. Het is erg moeilijk om het weg te leggen. Aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Minnesota