De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween

Gelezen door: Theo Schippers (104 boeken)

Citaat: "'Wat van mij is, is van jou,’ zei Allan. ‘We delen de buit eerlijk, maar als er schoenen in mijn maat in zitten, dan zijn ze voor mij.’
Daarna maakte hij het deksel open.
‘Dat is verdomme het toppunt,’ zeiden ze tegelijk."

Hij is 100, hij wil ontsnappen aan zuster Alicia in het rusthuis die zijn flessen brandewijn altijd vindt, en chagrijnig is. Hij kruipt uit het raam, en komt in het bezit van een koffer - met een bijzondere buit! Algauw is Allan op de vlucht voor de politie die hem terug naar het rusthuis wil brengen, én voor... de maffia.

Behalve veel leesplezier leveren Allans gekke avonturen nog iets onverwacht: Allans leven van voordat hij 100 jaar was wordt ook verteld. Allan moet niets hebben van politiek, maar heeft er wel een handje van weg om met historisch belangrijke figuren van over de hele wereld in contact te komen. Stalin, Mao, Amerikaanse presidenten en veel meer… het levert een overzicht en tegelijk een satire van de geschiedenis van de voorbije eeuw. Verteld op een dusdanige manier dat het allesbehalve een geschiedenisboek is, maar toch het geheugen wat opfrist, en bovendien de gekte van de wereld duidelijk in kaart brengt. Die wereld lijkt zelfs veel gekker dan de onwaarschijnlijke situaties waar Allan Karlsson in belandt.

In de media wordt herhaald dat dit werk ‘geen literair hoogstandje is’. Dat betekent niet dat het boek stilistisch van bedenkelijke kwaliteit zou zijn. Integendeel. De dialogen zijn gevat, de zinnen uitstekend geformuleerd, het ritme zet aan om verder te lezen, de spanning lijkt nooit te minderen, de overgangen tussen het verhaal voordat Allan 100 was en nadat hij 100 geworden is, verlopen vlot. Dit is een compleet maf boek, en goed geschreven ook. Veel leesplezier!

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Rina De Herdt op 8 maart 2014:
Ik had eerlijk gezegd meer van dit boek verwacht dan ik heb genoten. Het was me aangeraden als een echt feelgood-boek. Ik vond het humorgehalte echter matig. Het begint dolkomisch, maar na verloop van tijd herhalen gelijksoortige situaties zich en wordt het minder grappig. De flashbacks naar het verleden van het hoofdpersonage Allan vind ik helemaal langdradig en zelfs een beetje verwarrend. Naar het einde van het boek toe had ik zelfs echt een beetje moeite om me er nog door te worstelen. Niet slecht, maar beslist ook niet mijn stijl.

Gelezen door: Karla (73 boeken)

Citaat: "‘Het is zoals het is en het wordt zoals het wordt.’"

Een titel en kaft die tot de verbeelding spreken plus enkele veelbelovende lezersreacties op de achterflap. Meer was er niet nodig om mij te verleiden tot het lezen van de opmerkelijke debuutroman van de Zweedse auteur Jonas Jonasson. Het start met de net honderd jaar geworden Allan Karlsson die uit het raam klimt van het bejaardentehuis, op de vlucht voor het saaie feestje dat hem daar te wachten staat. Allan slaagt in zijn opzet en geraakt op zijn pantoffels tot aan de bushalte, waar hij in een impulsieve bui de koffer van een vervelende jongeman steelt en vervolgens de eerste bus opstapt. Daarmee verzeilt de kranige honderdjarige in een grotesk avontuur, want de koffer barst van het geld.
Al snel krijgt hij zowel een criminele bende als de politie achter zich aan, maar samen met een bont gezelschap kleurrijke randfiguren die hij her en der tegenkomt laat hij het niet aan zijn hart komen.

Vind je dit gegeven wat bij de haren gesleurd? Dat is nog niets vergeleken met de tweede verhaallijn die de auteur uitzet. Die is pas echt hilarisch! We gaan terug in de geschiedenis naar het jaar 1905 en volgen het bizarre levensverhaal van Allan Karlsson. Grote gebeurtenissen en personages uit de Twintigste Eeuw passeren de revue. Allan Karlsson kan uitstekend overweg met springstoffen (een belangwekkend detail!) en speelt het klaar om door absurde toevalligheden keer op keer zijn stempel te drukken op de loop van de geschiedenis. Stalin, Einstein, Mao, De Gaulle…. Het zijn maar enkele beroemde/beruchte figuren die zijn pad kruisen. Allan ontsnapt meermaals aan de dood, maar blijft het hele boek zijn kalme zelf, wars van ideologie, maar vol levenslust. Als hij af en toe kan genieten van een stevige borrel is hij al lang tevreden.

Natuurlijk is het verhaal dik ‘over the top’, maar tegelijk intrigerend en vooral heel grappig. In elk geval kan ik deze roman met geen enkele andere vergelijken die ik ooit gelezen heb. De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween: een hartverwarmende aanrader voor elke avontuurlijke lezer! Een verfilming is in de maak. Lijkt me geen gemakkelijke klus!

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
karin bosteels op 22 maart 2012:
Ik ben het hier helemaal mee eens. Over the top en compleet onwaarschijnlijk maar wat een meeslepende en hilarische leeservaring!

Gelezen door: Jessie (1 boeken)

Zelden een boek gelezen dat zo grappig is! Buiten de ongelooflijke situaties waar de man in terecht komt, is dit boek ook geschiedkundig wat waard. Men bekomt een absurd overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de voorbije decennia. Een echte aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Sofie Dewulf (38 boeken)

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween is een hit: een miljoen tweehonderdduizend exemplaren gingen al in meer dan dertig landen over de toonbank. Hoedje af voor de Zweedse debutant Jonas Jonasson.
Het begint allemaal met een feestje waar het bijna honderdjarige feestvarken Allan Karlsson niet bij wil zijn. Hij klimt uit het raam en gaat er stiekem vandoor met de bus - én met een koffer die hij per ongeluk meeneemt uit het busstation. De koffer blijkt vol maffiageld te zitten en algauw krijgt Allan een bende amateurcriminelen en de politie achter zich. Toch krijgen die hem niet te pakken: gaandeweg verzamelt Allan een bonte groep vrienden om zich heen (een olifant incluis), en bovendien is hij geen doorsnee honderdjarige. Wie kan zeggen dat hij borrels dronk met wel tien wereldleiders en staatshoofden, de oliedomme broer van Einstein kende en als expert in explosieven mee de wereldgeschiedenis tekende?

Met Allan Karlsson zet Jonas Jonasson een sympathieke plantrekker neer, een slimme versie van Forrest Gump. Geen heilig boontje, wel iemand die lak heeft aan macht en ambitie.  Een nuchtere optimist die graag een borrel drinkt, de dingen neemt zoals ze komen en zo onbedoeld de geschiedenis herschrijft. De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween lees je niet voor de bijzondere schrijfstijl of diepe inzichten; je leest het puur voor het plezier. Een frisse mengeling van feiten en fictie, charmerend in zijn eenvoud, vrolijk ondeugend, sprookjesachtig als Zwaan Kleef Aan of de Rattenvanger van Hamelen. Een ideaal boek voor iedereen die er stiekem van droomt om zelf eens uit het raam te klimmen en te verdwijnen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Danny Theuwis (4 boeken)

Je zou bijna jaloers worden van de vitaliteit van die man. Totaal ongeloofwaardig, maar zo hilarisch en vol levenslust dat het een boek is om in één ruk uit te lezen.
Het geeft jezelf goesting om vrolijk door het leven te gaan.
Meer van dat best Jonas.
Laat je niet afschrikken door de dikte van het boek. Een aanrader voor alle geknelde jongeren in ons midden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Erica Ringelberg (1 boeken)

Allan Karlsson is een geval apart. Als hij op zijn honderste verjaardag door de hoofdzuster in het zonnetje gezet dreigt te worden heeft hij er genoeg van. Hij klimt uit het raam en gaat op pad. Dit is een fantastisch, betoverend en avontuurlijk verhaal langs de mijlpalen van de afgelopen 100 jaar wereldgeschiedenis. Allan is een eigenheimer die uiteindelijk de weg naar je hart vindt. 

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: nadine vansieleghem (1 boeken)

Gewoon een prachtig verhaal dat het leven vanuit een verfrissende, originele hoek bekijkt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: lut (1 boeken)

Schitterend geschreven! Prachtige taal! Prachtig epos! Blijft boeien tot het eind!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Dirk Similon (135 boeken)

Citaat: "Wat de levensfilosofie van de jonge Allan uiteindelijk definitief vormde, was de uitspraak van zijn moeder toen ze het bericht van zijn vaders overlijden had gekregen. Het duurde weliswaar een tijdje voordat die opmerking zich vastzette in Allans ziel, maar daarna zat ze daar voor eeuwig. Het is zoals het is en het wordt zoals het wordt. Dat betekende onder andere dat je je niet aanstelde."

Nadat ik Jonassons 2de boek gelezen had, dacht ik 'nog van dat', en dat is wat de schrijver ook gedacht moet hebben na het enorm succes van zijn 1ste boek. De 2 boeken zijn namelijk identiek qua opzet: je neemt een bizarre hoofdfiguur (bvb. een eigenzinnige 100jarige die op z'n verjaardag het hazepad kiest uit het tehuis), laat hem in verschillende absurde situaties verdwalen met al even eigenaardige personages (achtervolgd door een gangsterbende waarvan hij een valies gestolen heeft, sluit hij vriendschap met een alom gekende dorpsdief en trekt daarmee op een treinlorrie op reis in het gezelschap van een door beiden met behulp van een ijskast vermoorde handlanger van de gangsters). Kunt u nog volgen? Het is nog niet gedaan: dit avontuur brengt onze 'held' over de hele wereld in contact met presidenten en beroemdheden op de meest cruciale momenten van de geschiedenis. Dankzij hem ziet de wereld er uit zoals hij nu is... Amusant, grappig, met een anarchistische ondertoon, ...doch zoals gezegd: gelezen met een 'déja lu'-gevoel.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Rina De Herdt (27 boeken)

Ik had eerlijk gezegd meer van dit boek verwacht dan ik heb genoten. Het was me aangeraden als een echt feelgood-boek. Ik vond het humorgehalte echter matig. Het begint dolkomisch, maar na verloop van tijd herhalen gelijksoortige situaties zich en wordt het minder grappig. De flashbacks naar het verleden van het hoofdpersonage Allan vind ik helemaal langdradig en zelfs een beetje verwarrend. Naar het einde van het boek toe had ik zelfs echt een beetje moeite om me er nog door te worstelen. Niet slecht, maar beslist ook niet mijn stijl.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Op de dag dat Allan 100 jaar wordt, is het feest in het bejaardentehuis. Allan heeft er geen zin in en klimt door het raam. In het busstation steelt hij de koffer van een jongeman. Als hij later uit de bus stapt komt hij terecht in een verlaten stationsgebouw. Daar woont een vermaarde dief. Ze openen de koffer en merken dat ze elk 25 miljoen kronen rijker zijn. De jongeman ontdekt hen, maar hij overleeft de ontmoeting niet. Ze vluchten, want het signalement van Allan is intussen verspreid en zowel de politie als de maffia zijn op zoek naar hem. Later in het verhaal sluiten een roodharige vrouw (de Schoonheid), haar olifant (Sonja), een snackbaruitbater en een maffiabaas zich bij hen aan. De ontmoetingen zijn stuk voor stuk grappig verteld en geven het verhaal een luchtige ondertoon. De politiecommissaris kan geen touw vastknopen aan de gebeurtenissen. Hij lijkt steeds achter de feiten aan te lopen. Tussendoor wordt het leven van Allan geschetst. Zijn kennis als springstoffenexpert fungeert als rode draad in zijn avonturen. (de ontwikkeling van de atoombom, de Spaanse burgeroorlog, de Chinese revolutie, roerige tijden in Iran, het epoque Stalin, zijn vlucht uit Vladivostok,...) De ondertoon van deze roman is zwartkomisch. De afwisseling tussen heden en verleden werkt. Een lach is nooit veraf.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lize (31 boeken)

Humoristisch? Dan heb ik geen gevoel voor humor! Toch zeker niet wat dit boek betreft. Ik ben met moeite halfweg geraakt en heb niet moeten lachen, geen enkele keer, zelfs niet glimlachen. Absurd, echt een absurd en onrealistisch boek vind ik het. Een boek dat in geen enkel hokje past want ze willen het zogezegd spannend maken maar een thriller kan ik het ook niet noemen. Ik denk dat ik zelf veel te realistisch ben om zo’n onrealistisch boek (graag) te lezen. Ik geef normaal niet snel op en zal ook niet makkelijk een boek aan de kant leggen maar in dit boek steek ik geen tijd en energie meer, zoveel andere en betere boeken!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: AS-V (17 boeken)

HI-LA-RISCH! Een aanrader van formaat voor op vakantie of als je het gewoon eens luchtiger wil.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Elske (66 boeken)

Mengeling van fantast, geschiedenis (er zijn zelfs lezersclubs die er het teen en tander over hebben opgezocht, én gevonden), hilarisch, cynisch, surrealistisch, grappig,... Kortom een boek naar mijn hart. Zijn volgend boek is besteld.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "Je zou kunnen denken dat hij zijn beslissing eerder had kunnen nemen en dat hij flink genoeg had kunnen zijn om zijn omgeving erover te vertellen."

Een verhaal dat de lezer na een te-absurd-om-waar-te-zijn begin meesleept doorheen de geschiedenis van de laatste 100 jaar, afgewisseld met enkele puike, ironische gebeurtenissen in het heden. Een lichtvoetig boek zodat de lezer wordt vermaakt met allerhande komische, hilarische situaties tegen een achtergrond van donkere periodes. Heerlijke fantasie, vrolijkmakend en goed te smaken!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Zweden