Dichterbij Brussel

Gelezen door: André Oyen (3142 boeken)

Citaat: "De prins van de pils lag op de bank aan de beurs zijn roes uit te slapen. Na veel gebral, gelal, gebabbel en gebrabbel was hij in slaap gestuiterd, hij had zijn portie flesjes gehad en leeggoed bewaakte hem.
Uit 'dronkaard'"

Dichterbij Brussel bevat nieuwe maar ook reeds vroeger reeds gepubliceerde gedichten van Frank De Crits over onze hoofdstad. Als sinds de jaren zestig woont hij in deze stad. Hij kent Brussel als zijn broekzak.
Inleider en samensteller Geert van Istendael stelt dat hij aan Brussel hangt als een verslaafde aan zijn drug. De dichter neemt de lezer mee op wandel door zijn stad. En verkent de stad op een een heel aparte manier. De stad is een vergaarbak waarin thema's voor het grijpen liggen. Zwerfvuil waait door de straten, die worden bevolkt door zwervers, daklozen en dronkaards.

De route leidt niet alleen naar cafés - zoals de Au Vieux Spijtigen Duivel waar Jan van Nijlen graag een Faro dronk, onderwijl lurkend aan zijn pijp - maar ook naar slagerijen, het Warandepark in alle vier de seizoenen, de Muntschouwburg, de beschermde tuinwijk Le Logis in Bosvoorde of een afgebroken huis op het Sint-Goedeleplein, waar Karl Marx in het voorjaar van 1848 ongetwijfeld moet zijn gepasseerd toen hij er verbleef in l'Hotel du Bois Sauvage enkele huisnummers daarvandaan.

Frank De Crits zoekt zijn heil in ritme dat hortend soms midden in een woord afbreekt. Het is poëzie die alleen deze dichter kan schrijven, rauw en meedogenloos maar soms toch ook koesterend. Dichterbij Brussel is een mooie bundeling Brusselse klank en beeld met dwingende schoonheid en en onafwendbare lelijkheid.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: