Helena

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3142 boeken)

Citaat: "Die nacht leerden de man en de vrouw elkaar wat beter kennen. Hij keek naar haar navel en schreef er met zijn vingers zinnen rond. Zij deed hetzelfde en de zinnen smolten samen. Het was nog geen samenhangend verhaal, maar het was een begin. Een eerste eigen verzinsel. Zo kwam het dat ze de volgende morgen met een warm gevoel wakker werden. "

In zijn eerste roman voor volwassenen filosofeert Geert De Kockere over de schepping. De eerste schepping is mislukt en de schepper krijgt een tweede kans. Vooral met de mens wil hij deze keer voorzichtiger zijn. Hij begint van nul af aan en plaatst zijn eerste mensen Helena en Victor in een hypermodern decor met computers en alle mogelijke comfort. Het uiterlijke is er al, maar aan het innerlijke en abstracte moet nog flink gewerkt worden. Ook kunnen deze eerste mensen al heel progressief denken (een lesbisch koppel dat getrouwd is behoort tot de dagdagelijkse dingen) en handelen.

Rond Helena en Victor trekt de schepper een hele maatschappij van mensen op die allemaal denken dat de wereld al een eeuwigheid bestaat. Maar alles is eigenlijk gloednieuw en de schepper stuurt voortdurend bij in hun denken, voelen en omgaan met de dingen des levens. Met Helena en Victor heeft hij bijzondere plannen. Hij maakt van Victor, een mens die van het beeld, namelijk schilderen, zijn levensdoel maakt.
Voor Helena is de wereld van het woord primair. Zij werkt in een bibliotheek en is dusdanig verliefd op boeken dat ze de ruggen van de binnenkomende boeken streelt.

Scheppen is echter absoluut niet eenvoudig en het wordt er zeker niet gemakkelijker op wanneer de schepper verliefd wordt op de vrouw die hij zelf geschapen heeft. Ook vertoont de schepper wel sadistische trekjes want hij laat de denkbeelden van man en vrouw in verband met geloven of niet geloven haaks op mekaar staan en dat leidt tot conflicten. Maar misschien is dat wel een lepe truck van de schepper om zijn eerste vrouw in te palmen?

Geert De Kockere schrijft heel vlot, zelfs zo vlot dat je regelmatig vergeet dat het om een totaal verzonnen verhaal gaat. Vooral de fascinatie voor taal en de kracht van het woord, gesproken of geschreven is heel mooi weergegeven. De auteur kent zijn klassiekers ook goed en vermengt op een heel charmante wijze zijn eigen verhaal met historisch werk uit mythologie en filosofie.
Persoonlijk vind ik het een zalig boek omdat de auteur humor en ernst zo vlotjes met mekaar kan verweven en daardoor het werk ook boeiend en toegankelijk maakt.  

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: lara Peters (1 boeken)

De eerste schepping is mislukt en de schepper kijgt een tweede kans om de klus te klaren. De recensent wil nu extra allert zijn en denkt twee maal na voordat hij iets uitvoert. Uiteindelijk maakt deze schepper weer een fout: hij wordt verliefd op de eerste vrouw, die hij schiep, Helena.

In 2011 publiceerde Geert de Kockere zijn eerste  roman voor volwassenen. De rode draad doorheen het verhaal is de vraag: Hoe zit het leven in elkaar?  Het antwoord van de auteur is dat we begeleid worden door een hogere macht. Een regisseur die ons leven bepaald aan de hand van een draaiboek.

De auteur gaat ook mythes in zijn verhaal verweven, zo krijg je het gevoel dat alles aan elkaar hangt. Het thema is origineel behandeld, het is boeiend geschreven en je kan niet wachten om te weten hoe het verhaal zich ontknoopt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: