Een stem aan de telefoon

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3445 boeken)

Citaat: "Ik volbreng deze tocht voor mijn hart en voor jou onbekende vrouw naar wie ik verlangd heb zonder lief te hebben, en voor jou, die ik lief heb om je stem en om wat je zegt zonder dat ik haar begeer. "

In de Moldaviet-reeks, verkent Uitgeverij Voetnoot de Tsjechische literatuur. In dit dunne boekje kunnen we dan ook kennis maken met werk van de Tsjechische schrijver Richard Weiner [1884-1937] die tevens een tijdgenoot van Franz Kafka was. Eenzaamheid, de zinloosheid van het menselijk bestaan, de doelloosheid van het leven zijn thema's die andermaal in het verhaal Een stem aan de telefoon aan bod komen.

Het hoofdpersonage is een introverte stedeling die tracht te ontsnappen aan eenzaamheid en verveling door zijn tijd te besteden in de vele Praagse koffiehuizen. Op een dag wordt hij gebeld door een hem totaal onbekende vrouw, die hem verklapt dat zij verliefd op hem is maar haar identiteit weigert vrij te geven. De man beleeft een tijd vol spanning en vertwijfeling want bij elk telefoontje breidt het mysterie zich uit.

Dit is een heel intrigerend en knap verhaal dat door zijn afgeschermde erotiek heel veel aan de verbeelding van de lezer overlaat. Richard Weiner begint heel traag maar bouwt al heel snel een waanzinnige spanning op. Ongelofelijk hoe sterk de auteur zijn verhaal kan neerzetten in zo een beperkte ruimte.

Het verhaal werd uit het Tsjechisch vertaald door Hank Geerts en door Kees Mercks van een deskundig nawoord voorzien. Kees Mercks schets heel knap de figuur Richard Weiner in de Europese literatuur.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: