De Facebookmoorden

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "Keuzes moet je elke dag opnieuw maken. Zal ik nu opstaan of nog even blijven liggen? Eet ik een boterham of een bord cornflakes? Kippenvoer, zou mijn grootmoeder zaliger zeggen. Koop ik De Morgen, en doe ik er dan meteen de dvd bij die ze voor een zacht prijsje aanbieden, of houd ik het toch maar traditioneel bij Het Nieuwsblad? Keuzes te over. De ene keer neem je zonder veel nadenken een beslissing en pieker je er niet over of je niet voor de andere optie had moeten kiezen, de ander keer kan die keuze bepalend zijn voor je verdere leven."

Na het bekijken van de veelbelovende trailer die als voorstelling voor het boek werd gemaakt, zou het onmogelijk geweest zijn om niet als de bliksem naar de boekhandel te lopen, het boek te kopen en in razend tempo van het verhaal te smullen.

Ongelooflijk hoe een zo bijtend actueel thema in een wel erg hedendaags kader ons wordt voorgeschoteld onder prachtige vorm, in schitterende taal. De titel alleen al maakt het boek toegankelijk en intrigerend voor elk type lezer. Het boek heeft een knap omslagontwerp waarvan je pas helemaal aan het eind van het boek de volle betekenis doorziet. Het verhaal wordt voorafgegaan door een haiku van Europees president Herman Van Rompuy en een stuk uit het Dies Irae… schitterend gewoon!

De personages in het boek komen echt tot leven, het zijn mensen van vlees en bloed, gewone mensen, zoals jij en ik. Hoofdpersonage is een doordeweekse man waarop niets valt aan te merken, tot hij -door een dom toeval- een verdrongen feit uit zijn kindertijd weer opgerakeld ziet, hierdoor volkomen uit de bol gaat en wraak wil nemen voor wat er toen gebeurde.

In tegenstelling tot de feiten uit zijn verleden wil hij iedereen op Facebook deelgenoot maken van zijn plannen en van de uitvoering ervan. De lezers van zijn Facebookgroep zijn er getuige van dat een kille moordenaar zich doorheen de tijd ontpopt tot slachtoffer/wreker.

De Leuvense speurders, die ook in dit boek van Bart Debbaut als knap uitgetekende personages naar voren treden, krijgen het niet makkelijk met de jacht op de Facebookmoordenaar. Ook voor hen is de man achter de Facebookgroep eerst een fantast, na de eerste moord zijn ze vervuld van ongeloof over het gebeurde, later kampen ze met een dubbel gevoel over wie nu eigenlijk de dader is en wie het slachtoffer.

Ongetwijfeld een schitterende psychologische thriller waarbij de schrijver niet alleen in het hoofd kruipt van zijn hoofdpersonage en diens denkwereld naar de lezer toe openstelt, maar ook een beetje probeert binnen te dringen in het hoofd van de lezer, zodat deze zijn gedachtengang laat evolueren van ongeloof en walging naar ongeloof en mededogen.

Bart Debbaut is een begeesterd en begenadigd schrijver. De Facebookmoorden wordt gegarandeerd een bestseller!

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Bart Vandendriessche op 5 januari 2012:
Ik vond dit boek zeker het lezen waard! Het is mijn eerste boek van Bart Debbaut en het is niet mijn laatste. Het leest vlot, en is mooi geschreven. De verhaallijn is duidelijk. Het plot vind ik vrij goed.
Hans Devriendt op 13 oktober 2010:
Ik ben het volkomen met je eens!

Gelezen door: JudyBelg (2 boeken)

Dit boek bleef erg spannend van de eerste regel tot de laatste punt. Schrijver Debbaut weet de aandacht vast te houden door erg originele omschrijvingen die verrassen.

Een aanrader voor een ontspannend vrij weekend.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Ik vond er eerlijk gezegd niks aan. Ook zijn andere boeken vond ik niet goed, enfin niet mijn stijl, maar omdat dit boek zo'n goede kritieken kreeg dacht ik, 'laat ik het nog maar eens proberen'. Niet meer dus. Geen spek voor mijn bek, al vind ik de auteur een heel sympathiek mens.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Een goed geschreven thriller die vlot wegleest, met een goed opgebouwde spanning. Ik kon me ook elk personage levendig voorstellen, dus heel beschrijvend geschreven. Deze auteur heeft me aangenaam verrast.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Evake87 (1 boeken)

Ondanks ik nog maar pas met dit boek ben gestart, leest het boek als een trein. De Facebookmoorden is een heel actueel boek. Tegenwoordig heeft iedereen Facebook en dit kan ook in het gewone leven gebeuren. De personages zijn echt mensen van vlees en bloed. Afwachten wat het vervolg van het boek voorspelt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Robin Weynants (1 boeken)

Ik vond het een erg goed boek ondanks dat het einde niet echt speciaal was. Eens dat je begon te lezen was het moeilijk om te stoppen. Debbaut kan de spanning zo goed opbouwen dat je niet anders kon dan blijven doorlezen, als een dag 48 u had kon ik het hele boek wel op 1 dag uitlezen. Doordat het boek op een eigentijdse manier geschreven is kan je je nog beter in het verhaal inleven en sowieso zijn detectives leuk om te lezen omdat je eigenlijk van dicht bij een moordzaak kunt oplossen zonder lijken te moeten zien (in het echt dan toch). In feite heeft dit boek alles om een goed boek te zijn en dit is zeker en vast het beste en spannendste boek dat ik ooit gelezen heb, een echte aanrader als je het mij vraagt!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Jens (1 boeken)

Hans Devriendt, het hoofdpersonage uit het boek, een schijnbaar gelukkige echtgenoot en vader van twee kinderen, wordt uitgenodigd op een trouwfeest. Op dat feest gebeurt er iets waardoor hij zeer verontwaardigd is. Het enige waar hij aan denkt is “wraak nemen.” Hij start de Facebookpagina “Wraak is de enige uitweg” op. Daarop kan iedereen die het wenst, zijn “wraakacties” volgen.

Na de eerste moord beseffen de rechercheurs van de federale politie dat het de auteur van de Facebookpagina echt menens is. Er worden verschillende rechercheurs op de zaak gezet en ook het CCU werkt mee aan het onderzoek. De Computer Crime Unit kan de Facebookpagina niet traceren. Elk slachtoffer wordt zorgvuldig uitgekozen en op een welbepaalde manier vermoord en verminkt. Op die manier wil Hans Devriendt iets duidelijk maken.

Waarom veranderde deze hardwerkende, sympathieke man in een “moordmachine”? Wie waren zijn “zorgvuldig uitgekozen” slachtoffers?

De plot wordt pas duidelijk op het einde van het boek. Dit zorgt er ook voor dat het boek leest als een trein. Je wilt weten hoe het verhaal afloopt. Als de reden van de moordpartijen duidelijk wordt, verandert ook de schrijfstijl. Het boek neigt naar het einde toe meer naar een politieroman.Met welke gebeurtenissen uit zijn verleden wil hij komaf maken?

Het boek werd uitgegeven in 2010. Ook het verhaal zelf is zeer actueel: Facebook kent de laatste jaren een enorme opmars, de personages communiceren met elkaar via gsm en sms,… Ook het thema, dat aan de basis ligt van deze moorden, komt de laatste tijd jammer genoeg meer en meer in het nieuws. In het boek komen ook namen voor van bekende figuren zoals Freek Braeckman van de VRT.

De misdaadroman is prachtig geschreven, een boek dat je met veel plezier leest. Bart Debbaut heeft een prettige schrijfstijl, met hier en daar een zeer grappige noot. Ook de dialogen zijn heel vlot geschreven. Berichten die op Facebook gepost worden en de sms’jes zijn cursief gedrukt. De spanning is zeer goed opgebouwd.

Het verhaal zelf is ijzersterk. Het hoofdpersonage, Hans Devriendt, komt zeer goed tot z’n recht. Ook de karakters van speurders John Leyssens die hoofdrechercheur van de federale politie in Leuven is, en zijn collega’s Mieke Van Cattendyck en Reynders en Creten, worden goed uitgediept. Naast hun werk zelf komen we heel wat te weten over hun privé leven. Dit alles speelt zich af in de regio Leuven. Het verhaal zelf heeft ook z’n emotionele, aandoenlijke kantjes. De gedachten en gevoelens van de verschillende personages worden duidelijk omschreven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Kris Borremans (78 boeken)

Hans Devriendt wordt op een huwelijksfeest geconfronteerd met pijnlijke gebeurtenissen uit zijn verleden. Zijn besluit staat vanaf dan vast: hij moet en zal wraak nemen om te vermijden dat dergelijke feiten ooit nog zouden plaats vindenen. Hij ziet zichzelf als een soort kruisvaarder en zeker niet als een ordinaire seriemoordenaar. Hij plant zorgvuldig 4 gruwelijke moorden die hij steeds van tevoren aankondigt en beschrijft op Facebook.

Het boek leest zeer vlot, de spanning is zeer goed opgebouwd. De personages komen zeer realistisch over. De manier waarop het onderzoek gebeurt, wordt met veel aandacht voor de juistheid van details weergegeven. De facebookmoorden is een sterke aanrader voor wie van spannende thrillers houdt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Emma Vds (1 boeken)

Het boek vertelt over een man die wraak neemt op mensen die zijn verleden tot een hel hebben gemaakt. Deze moorden beschrijft hij op zijn facebookpagina “Wraak is de enige uitweg” de speurders volgen de pagina op de voet en proberen de dader te vatten, maar dit lijkt niet zo’n simpele zaak. Er zijn nauwelijks aanwijzingen te vinden, ook de Computer Crime Unit kan de dader niet traceren. Ook het persoonlijk leven van de speurders loopt niet altijd van een leien dakje. Door Facebook te gebruiken als een belangrijk element in het verhaal wordt het thema van het boek zeer actueel wat het natuurlijk ook interessant maakt. Dit wordt nog eens extra versterkt door pedofilie als motief van de moorden te gebruiken. Het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken die afgewisseld worden tussen het verhaal van de dader en het verhaal van de speurders en het onderzoek. Door af en toe dialogen te gebruiken tussen de personages wordt je meer betrokken in de situatie. Wat ik wel jammer vind is dat Debbaut sommige zaken zeer langdradig beschrijft waardoor je de spanning verliest. Ook zijn er doorheen het boek bepaalde hints waardoor het einde al duidelijk wordt. Natuurlijk krijg je daardoor het effect “Ik wist het!” wanneer je aan één van de laatste hoofdstukken begint. Ondanks de kleine ergernis is het boek zeker aan te raden!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Leuven