Nieuwjaar

Gelezen door: Lin (46 boeken)

Citaat: "Ik moet mezelf onder controle houden, denkt Henning. Niet vechten, niet kwaad worden, steeds alleen de volgende twee meter in het oog houden. Stoïcijns trappen, voelen dat het mogelijk is. Dat iedere volgende meter bedwongen kan worden. Want als hij steeds de volgende meter haalt, haalt hij de berg. "

Henning, een jonge vader, is met zijn vrouw en twee kleine kinderen op vakantie in Lanzarote. Op nieuwjaarsdag onderneemt hij met een huurfiets een tocht naar het bergdorp Femés. Er staat veel wind, Henning vergat water en proviand mee te nemen, de fiets is niet echt geschikt voor het terrein. Maar hij zet door. Onderweg overdenkt hij zijn situatie. Hoewel hij objectief gezien veel heeft om gelukkig te zijn, is hij dat lang niet altijd. Hij heeft ook frequent last van hevige paniekaanvallen die hij 'HET' noemt. Als hij uiteindelijk aankomt bij een huis, nog hoger dan Femés gelegen, realiseert Henning zich dat hij er al eerder is geweest, toen hij en zijn zusje Luna nog heel klein waren. Alle verdrongen herinneringen aan een zeer traumatiserende gebeurtenis komen weer boven. Knappe psychologische roman. Zeh geeft de gedachten weer van de rusteloze, angstige man die een zwaar jeugdtrauma nooit verwerkt heeft omdat niemand er ooit over sprak. Vooral het deel van de roman waarin ze de ervaring van de kleine Henning beschrijft, kruipt onder de huid.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 23 februari 2020:
Een heerlijk gestructureerde roman met veel motieven die de vier delen samenhang geven. De eenzame en moeizame klim van Henning, zonder drank en eten, krijgt nog meer betekenis door de lange flash-back in deel 3: de vierjarige Henning en zijn kleine zusje Laura moeten de dagen zonder ouders "overleven". Indrukwekkende psychologische roman.

Gelezen door: Peter Geiregat (478 boeken)

Spannend boek met een leuke invalshoek. Henning heeft nood aan vakantie. Hij boekt een reis naar Lanzarote en stelt zijn vrouw voor een voldongen feit. Uiteindelijk valt alles mee. De kindjes amuseren zich en zijn vrouw draait bij . Als moderne ouders delen ze de zorgen over de kinderen en verdelen de huishoudelijke taken. Na een week in functie van de kinderen vat Henning op nieuwjaarsdag een fietstocht aan: een klim naar een lokale bergtop. Henning is niet goed voorbereid. De fietstocht is een calvarietocht. Als hij boven komt, bezwijkt hij van uitputting. De bewoonster van een chalet vangt hem op en als hij op krachten gekomen is, krijgt hij een rondleiding. Bij de regenput kijkt hij recht in het verleden. Henning is nu een kind. Samen met zijn zusje van twee ontdekken ze dat hun ouders verdwenen zijn. De onrust slaat toe.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: