Extreem luid en ongelooflijk dichtbij

Gelezen door: Christel Van de Velde (1 boeken)

Extreem luid & ongelooflijk dichtbij is een boek dat ontroert en dikwijls grappig is. Het boek gaat over jongentje dat zijn vader verloor bij aanslag op WTC in New York. Samen met mijnheer Black, met wie hij een bijzondere vrienschap opbouwt, gaat hij op zoektocht naar de oplossingen op vele vragen.

Dit is een boek dat indruk maakt. Je wil het steeds verder lezen en als het uit is, word je er stil van. Boek om te koesteren.

Nu wil ik zeker Foer zijn eerste boek: Alles is verlicht lezen.

 | Reacties (16)Delen |
16 reacties:
Wouter op 24 februari 2009:
Mooi boek, maar ik heb ook het gevoel dat het wat gehypet is. Ik vind de stukken waar de liefde tussen de grootmoeder en de grootvader aan bod komen ongelofelijk mooi en aangrijpend. Verder vind ik het hoofdpersonage, een achtjarige jongen, soms een beetje ongeloofwaardig en eigenlijk een heel irritant jongetje bij momenten. Ook Foer zijn schrijfstijl staat mij soms niet aan, hoewel dat ook aan de vertaling naar het Nederlands kan liggen. Misschien moet ik het eens in het Engels lezen. Ik vind Alles is verlicht trouwens een veel beter boek. Wat denkt de rest hiervan?
Julie De Jonghe op 8 december 2008:
Extremely loud & incredibly close is tegelijk ontroerend en grappig. Als je het boek leest, voel je hoe de kleine Oskar Swell zijn vader, die is omgekomen in 9/11, mist. Daarnaast kijkt het kleine jongetje met een speelse, onbezonnen blik naar het leven. Hij fantaseert oneindig leuke en grappige verhalen. Het einde van het boek heeft me ontroerd. Tot slot is ook de opbouw van het boek origineel: foto's, verschillende lettertypes,... allemaal elementen die de lezer nog meer laat inleven in de wereld van Oskar.
Tom Dinneweth op 22 augustus 2008:
Dit boek heeft geen quotes nodig.
Goedele Mertens op 21 maart 2008:
Net gelezen! Een prachtig boek dat op subtiele wijze het verhaal vertelt van een jongetje dat zijn vader verloren heeft bij de aanslag van 9/11. Aangrijpend hoe een klein jongetje op zoek gaat naar een slot, op zoek naar antwoorden over zijn vader. Prachtig verwoord! Ik wilde het boek niet neerleggen! Het is ook een erg leuk boek met de tekeningen en aantekeningen in het boek.
Frieda Tibax colibrantleeskring Lier op 9 augustus 2007:
Het boek is in de leeskring erg gesmaakt. De invalshoek op de 9/11-problematiek is bijzonder goed gekozen en biedt verrassende situaties. Op een lichte toon verteld ervaart de lezer toch de zware problematiek. Dat zo vertellen is een ware kunst.
hermien vanbeveren op 3 juli 2007:
Extreem goed en ongelooflijk mooi.
Dennis P. op 3 april 2007:
Goh. Wat kan ik hier over zeggen. Iets anders dan "whauw" zou het oneer aandoen. Het eerste boek waarbij ik in tranen ben uitgebarsten. Zo raak, zo juist.
Magda Ockier op 15 oktober 2006:
Oskar is een wijs en gevoelig kind op zoek naar zijn overleden vader. Een liefdevol beeld van een liefhebbende vader, moeder, grootvader en oma. Een boek vol mooie aforismen en nadenkertjes. Een boek om blijvend op uw nachttafel te leggen. Een boek om stil bij te worden...
Lies Van Rompaey op 18 september 2006:
Ik heb dit boek in één ruk uitgelezen. Ook hier is er die intieme verweving van heden en verleden. Een jongetje van een jaar of tien verwerkt op zijn wel heel unieke manier het verlies van zijn vader. Ondertussen maak je kennis met de grootmoeder die treurt om de zoon die ze verloren is en de grootvader die een leven lang rouwt om de vrouw die hij liefhad en de zoon die hij nooit heeft ontmoet.
Alex leest op 17 augustus 2006:
Kunnen we hier spreken van een trend? Autistische hoofdpersonages en allerlei typografische truukjes, foto's en schema's... Gelukkig overstijgt het verhaal het gimmick-gehalte van dit boek. Soms bijzonder poëtisch geschreven (het grootvader-perspectief) en altijd beklijvend. A great american novel!
alexander van bergen op 27 juli 2006:
Eén van de beste boeken die ik ooit gelezen heb De vorm en inhoud van het boek vallen perfect samen. Zo onstaat een boek dat na blijft zinderen en je het lezen van iets anders even onmogelijk maakt... Alles is Verlicht ligt hier nu al twee weken op me te wachten; er in beginnen is weten dat het ook al haast afgelopen is......
Susan op 18 juni 2006:
Echt een heel mooi boek! Het beavt zo veel thema's, is mooi geschreven, en vraagt om meer boeken van Foer.
Maike Somers op 6 april 2006:
Een heerlijk boek om te lezen. Als je het boek leest, lijk je op een literaire roetsjbaan te zitten. Het is tegelijk warm, teder, ontroerend, verbluffend, grappig, fantasierijk, ...
Een subliem boek over verlies en gemis, een boek dat het onbeschrijfelijke beschrijft.
An Stessens op 23 januari 2006:
Jammer dat de klemtoon in de tweede helft net iets te veel op de ingenieuze literaire constructie komt te liggen... Maar het blijft een prachtig boek, met de meest wonderlijke personages en verhalen.
Erika Gebruers op 24 november 2005:
Het is nu al meer dan twee weken geleden dat ik 'Extreem luid & ongelooflijk dichtbij' uitlas en ik kan maar niet aan een nieuw boek beginnen! Dit boek kruipt echt onder je vel. Zoveel gevoel, zoveel mooie personages, zoveel warmte...
Elke Nopens op 17 november 2005:
Een achtjarige jongen verliest zijn vader op 11 september 2001 in de Twin Towers in New York. Wanneer hij tussen de spullen van zijn vader een sleutel vind, raakt hij geobsedeerd door zijn zoektocht naar het juiste slot. Een heel mooi en ontroerend verhaal over omgaan met de dood van een dierbare.

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Ik hou niet zo van de schrijfstijl van deze schrijver. De tocht van Oskar raakt je wel om het slot te vinden dat bij de sleutel past. Maar het kon me niet echt boeien.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Zazie (4 boeken)

Citaat: ""Humans are the only animal that blushes, laughs, has religion, wages war, and kisses with lips. So in a way, the more you kiss with lips, the more human you are. And the more you wage war." "

Dit is een van mijn lievelingsboeken. Safran Foer is een bijzonder empathische man en dit merk je in zijn boeken. Bepaalde zinnen zijn zo vertederend, en ik heb nog nooit zo van een personage gehouden als ik van Oskar en zijn opa hou. Normaal heb ik vaak moeite met personages sympathiek te vinden, maar Oskar is een schatje en je leeft zo mee met hem. Foer ontleedt zijn personage vol liefde en vertedering, gewoon een prachtig boek, ik snap niet hoe mensen niet helemaal betoverd zijn door dit verhaal en door Oskar.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Karla (71 boeken)

Citaat: "Ik dacht aan alle dingen die iedereen altijd zegt en dat iedereen doodgaat, over een milliseconde, of over dagen, maanden, of over 76,5 jaar als je pas geboren was. Alles wat geboren is, gaat ooit eens dood, dus het leven van een mens is net een wolkenkrabber. De rook stijgt niet altijd even snel op, maar het staat allemaal in brand en iedereen zit in de val."

Thomas Schell komt om het leven tijdens de aanslagen op de WTC-torens (11 september 2001). Zijn negenjarig zoontje Oskar is een bolleboos die dit verlies op zijn heel eigen manier probeert te verwerken. Als een kleine Adhemar (cfr. Nero) verzint hij aan de lopende band de gekste uitvindingen, stelt maffe vragen en doet vreemde, wetenschappelijk gefundeerde vaststellingen over het leven om hem heen die je zeker niet van zo een kleine jongen verwacht. Tegelijk houdt hij een intrigerend plakboek bij met 'de dingen die hem zijn overkomen'. Hij vindt een envelop met daarin een geheimzinnige sleutel die van zijn vader geweest is, met als enige aanknopingspunt het opschrift ‘Black’. Dit is voldoende om de lezer op sleeptouw te nemen door allerlei buurten van New York op zoek naar de zin van alles wat hem overkomen is en vooral naar de betekenis van een verlies dat hij ondanks al zijn rationaliseren niet geplaatst krijgt. Zijn kinderlijke onschuld loert regelmatig om de hoek, op die momenten krijgt het jongetje gestalte als mens van vlees en bloed en gaat zijn verdriet en onmacht door merg en been. Tussendoor komen we te weten dat het voor zijn grootouders nog moeilijker ligt. Beiden overleefden het bombardement van Dresden op het einde van Wereldoorlog II (13 februari 1945) maar geraakten op dat moment wel al hun dromen en idealen kwijt. Ze komen elkaar jaren later opnieuw tegen in New York, maar een nieuw leven opbouwen zit er niet in. Vooral de grootvader vlucht in zwijgzaamheid en kan enkel rouwen om zijn ongeboren zoon die hij achterlaat om hem bij leven niet te moeten verliezen. De grootmoeder omarmt de kleine Oskar met alle liefde en warmte die ze elders nergens kwijt kan. Verhaallijnen en personages komen af en toe geforceerd en ongeloofwaardig over, de gevoelens worden misschien net daardoor universeler en komen in hun abstractie nog krachtiger naar buiten. De auteur ondersteunt dit met een doorgedreven nadruk op stijl, hij maakt gebruik van foto’s, lege bladzijden, onleesbare teksten, tekeningen en cijferreeksen die datgene zichtbaar moeten maken wat niet in woorden te benoemen is. Een heftig boek over omgaan met verlies en onverwerkt verdriet en de onmogelijkheid om de tijd terug te draaien, maar hiervoor moest ik wel het verhaal stukje bij beetje loslaten en de maalstroom van al die uitvergrote emoties toegang geven. Extreem luid & ongelooflijk dichtbij is de tweede roman van de Amerikaanse auteur Jonathan Safran Foer. Een verfilming is op komst.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: