Het parfum

Gelezen door: Kevin P. (2 boeken)

'Het Parfum' speelt zich af in het Frankrijk van de achttiende eeuw en vertelt het verhaal van Grenouille. Grenouille wordt aan het begin van het boek geboren in een buitenwijk van Parijs met twee bijzondere eigenschappen: door een speling van de natuur - of het lot?- heeft hij enerzijds geen lijfgeur maar anderzijds wel een bijzonder scherpe reukzin.

Rond deze op het eerste zicht wat banale gegevens, bouwt Süskind een bijzonder intrigerend, grappig, bizar en 'zintuiglijk' sprookje met een einde dat ongetwijfeld tot de meest hilarische en verrassende uit de recente literaire geschiedenis mag worden gerekend. Een tijdloze klassieker!

 | Reacties (9)Delen |
9 reacties:
Jolien op 11 juni 2009:
Ik ben ook geen fan van het boek. Alhoewel ik heel graag lees, moest ik bij dit boek mezelf verplichten verder te gaan. Het boek is een aaneenknoping van beschrijvingen wat het lezen erg traag doet gaan. De film daarintegen, verliep veel vlotter. Ik begrijp niet hoe zo'n boek prijzen kan winnen. Of ik heb een geheel ander verhaal gelezen dan jullie, maar ik vrees dat dit niet het geval is.
Quinten Lannoo op 13 februari 2008:
Ik vind 'het parfum' van Patrick Suskind echt een prachtig boek.Ik had de film al eerder gezien maar het boek was toch zoveel mooier en veel gedetailleerder.Het was ook niet helemaal hetzelfde want het boek vertelde meer zoals dat Grenouille in een grot zat voor zeven jaar en dit fragment vond je niet terug in de film.Hoe de verteller alle soorten geuren omschrijft is echt prachtig.Ik zou het zelf niet kunnen.Ik vond vond dat het boek echt las als een trein.Bij andere boeken zit ik er normaal veel langer aan omdat het niet spannend genoeg is of omdat het me gewoon niet interesseert maar dit was zeker niet het geval bij dit boek.Je wou gewoon verder en verder blijven lezen bij dit boek.Het is echt een superboek en ik raad het voor ieder van jullie aan.
Lien op 29 december 2007:
Ik ben waarschijnlijk één van de weinigen, maar ik vond dit boek echt niet zo geweldig als iedereen van de daken zit te schreeuwen. Het concept is geweldig bedacht, maar het verhaal is zo langdradig gerokken (zeker de scène in de grot).
Elisabeth Francet op 19 september 2007:
Een boek dat je meesleurt op een overweldigende zintuiglijke ontdekkingsreis. Grenouille als personage is geweldig intrigerend en tegelijk zo surreëel en dierlijk. Ik heb dit meesterwerk bijna ademloos gelezen en het behoort tot mijn persoonlijke top 5 all time favourites. Tot mijn grote spijt heb ik de film ook gezien achteraf, wat een misbaksel was me dat! Heel jammer dat Süskind, die er in eerste instantie geen voorstander van was, zich toch heeft laten vermurwen. Het zien van de film nam voor mij de illusie van het personage en de magie rond het boek voor een groot deel weg, jammer!
Sanne op 10 januari 2007:
Geweldig boek! Het intrigeert je tot het eind! Je wordt echt meegesleurd in de eenzame belevingswereld en gedachtegang van het hoofdpersonage. Ik vind het zelfs ontzettend jammer dat ik hem al uit heb.
Claude Bonvin op 2 november 2006:
Prachtig boek, beter dan de film (maar ja dat is altijd zo).
Johan Willaert op 11 juni 2006:
Een schitterend boek ; Verplichte lectuur voor alle leesfanaten ...
Jens Verwaerde op 28 december 2005:
Een intrigerend boek dat ik enkele jaren geleden heb verslonden. Een openbaring, omdat het een nieuw gevoel, de reuk, toevoegt aan het palet van beschrijvingen. Het einde vond ik nogal zwak. Het lijkt er een beetje op of de auteur moest, na een lang en fantastisch verhaal, "plots" een einde breien. Het haast esoterische "sterven" van Grenouille doet me zo'n beetje denken aan het nog veel irritanter einde van De Celestijnse Gelofte.
Maar al bij al blijven Grenouille, het boek en zijn schrijver een aanrader voor iedereen.
ines op 4 december 2005:
Helemaal juist! Ik had tijdens het lezen vooral last van een dubbel gevoel. Enerzijds voelde ik me zielsverwant met Grenouille vanwege onze obsessie voor Geur, anderzijds is zijn figuur, net zoals de sfeer die het boek uitademt, zo grotesk dat het griezelig en walgelijk wordt.

Gelezen door: Elke De Pourcq (1 boeken)

Ik ben overweldigd door dit boek. Wegens tijdsgebrek herlees ik niet vaak boeken, maar dit is er een waar ik naar blijf teruggrijpen. Misschien door de plastische omschrijvingen of door de ganse sfeer die het boek uitstraalt... ik weet het niet, maar het laat me niet los. Nochtans heb ik niks met parfum... ;)

 | Reacties (16)Delen |
16 reacties:
TineH op 15 januari 2011:
Zeker iets dat je moét gelezen hebben! Ik heb het al aan verschillende mensen aangeraden en het is altijd heel goed onthaald geweest.
Isabelle Dehasque op 28 oktober 2010:
Dit is één van de weinige boeken die echt blijven hangen. Süskind slaagt er op een onwaarschijnlijke manier in je in de huid van het hoofdpersonage te doen kruipen. Enorm plastisch geschreven, schitterend hoe je een boek kan schrijven over geur, net dat zintuig dat er bij het lezen van een boek niét aan te pas komt.
Sara Puttemans op 2 juli 2009:
Te mooi om te laten liggen! Het parfum is een verhaal voor jong en oud. Nooit, zelfs niet met een Harry Potter, vergat ik zo de realiteit en liet ik me meeslepen door het verhaal.
kimberly op 14 februari 2008:
Ik heb dit boek gekozen omdat ik de film erg mooi vond, en ik veel goede reacties over het boek heb gehoord. In het algemeen vond ik het wel een mooi boek, maar toch zijn er wat minpuntjes. Ik vind het boek nogal moeilijk om te lezen. Er worden, vind ik, veel moeilijke woorden gebruikt. Moeilijk om te volgen vind ik dan ook nog de vele namen van de Franse straten en steden. Ik vind het wel een heel mooi verhaal en een mooi einde. Toch zijn sommige stukken wat lang uitgetrokken. Bepaalde stukken in het boek zouden wel korter mogen.
Jolien op 17 juni 2007:
Desondanks dat de reacties hierboven allemaal positief zijn, vind ik 'Het Parfum' géén goed boek. Er zijn veel te veel beschrijvingen en er is veel te weinig actie. Alles gebeurt in de twee laatste en kortste hoofdstukken. Mensen die niet graag lezen en ze zouden dit boek lezen, zouden onmiddellijk en degout aan lezen hebben. Ik heb al véél betere boeken gelezen!
Leijs Steven op 25 mei 2007:
Prachtig boek. Lang gewacht om het te lezen maar in één trek uitgelezen!!!
Marijke De Smet op 7 december 2006:
Prachtig boek! Je volgt letterlijk de geuren mee in het boek, meeslepend verhaal. Dit boek is echt een parel!
Saskia Aerts op 1 november 2006:
Ik heb dit boek gelezen vlak voordat de film uitkwam en van beiden was ik erg onder de indruk!

Inderdaad een prachtig boek met heerlijke gedetailleerde beschrijvingen.

Het lijkt me een moeilijke klus om van zo'n rijk boek een mooie film te maken, maar dat is Tom Tykwer fantastisch goed gelukt!

Zowel het boek als de film zijn absolute aanraders!
marianne op 22 april 2006:
Het is terecht een boek dat in de lijst wereldliteratuur moet staan. De kracht van het personage om ondanks zijn donkere ziel toch de sympathie van de lezer te wekken is enorm. De techniek van het parfum ontwikkelen, de passie die spreekt uit het boek en de originele plot zijn even zovele redenen om dit boek te lezen.
Alleen het einde vond ik minder gelukkig maar dat is natuurlijk een persoonlijke interpretatie.
Rita Becu op 20 maart 2006:
De auteur verplaatst je in een meesterlijke, fictieve wereld. Je wordt meegezogen in de ziel en de donkere wereld van het hoofdpersonage en bijna ruik je de macabere geuren van zijn ultieme parfum. Een boek dat je bijna moet gelezen hebben. HET boek dat ik met ruime tussenpozen steeds zal herlezen.
Biregeya De Clercq op 3 februari 2006:
Wat kan ik nog meer zeggen dan hierboven is gezegd ?!
Het was een van de leukste schoolboeken die ik ooit gelezen heb... dus als je twijfelt...
Wim Nijs op 2 februari 2006:
Ik vond het een fantastisch boek met een onverwacht en hilarisch einde. Het ademt een beetje de stijl van Dickens uit vermengt met die van Hector Malot, anderzijds is het dan weer met geen enkele schrijver te vergelijken. Een super boek, moet gelezen worden anders heb je een gigantisch gat in je cultuur.
Johan Willaert op 4 januari 2006:
Staat in mijn persoonlijke top vijf ! Lees het toch éénmaal per jaar opnieuw; het is en blijft een meesterwerk ! Heb ergens gelezen dat er een verfilming aankomt ...
Claire Bracke op 28 november 2005:
Dit boekje staat op mijn all-time favouritesplankje! Het is raar hoe de beschrijvingen van de processen om parfum te maken je boeien, terwijl dit toch redelijk technisch is. Je gaat ook volledig mee in de gedachtengang van het personage, geen seconde lijkt het ongeloofwaardig. Zeer intrigerend werkje dus.
Mieke Thys op 17 november 2005:
Meesterlijk boek, de overtuigingskracht van geur, een ideale geur. Nooit geweten dat een geur zoveel impact kan hebben. Een boek waar je jaren nadien nog aan denkt.
Frank Van Den Blocke op 17 november 2005:
Een van mijn favoriete boeken, ik kan het keer op keer herlezen en er steeds nieuwe dingen in ontdekken. Ik herinner me nog hoe ik het boek voor het eerst las, en de geuren die zo uit de pagina's kwamen opgedwarreld.

Dit is geen hype, dit is echt een meesterwerk. U zal niet teleurgesteld zijn.

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Het blijft iets hebben. Het is één van de weinige boeken die ik regelmatig teruglees. Je blijft er telkens iets anders in ontdekken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Parijs