Spinnenverdriet

Gelezen door: André Oyen (3467 boeken)

Met Zeewater is zout, zeggen ze leverde Simone Lenaerts een fantastische generatieroman af, over een het wel en wee van een Antwerpse familie op Linkeroever. Een ronduit schitterend verhaal dat met de Vlaamse debuutprijs 2009 bekroond werd. Deze auteur beheerst taal en stijl tot in puntjes en het krokant Vlaamse korstje maakt het allemaal nog aantrekkelijker. In Zeewater is zout, zeggen ze stond er één gezin centraal, in deze roman Spinnenverdriet zijn het drie vrouwen. Ook nu ligt het accent weer héél sterk op het verschil tussen de sociale klassen en de levensovertuigingen. In die tijd waren dat nog meestal katholieken versus vrijzinnigen.

De vrijzinnige, socialistische meisjes Linda Relecom en Nelly Serneels én de van thuis uit katholieke, maar vrijgevochten Odette Olbrecht vinden mekaar bij toeval terug op latere leeftijd terug. De gedeelde jeugd is niet direct iets om met genegenheid op terug te blikken, want er was heel veel wrevel tussen de meisjes, die hen tenslotte uit mekaar dreef. Toch bindt hen meer dan ze ze zelf vermoeden. Centraal in deze ongewilde reünie staat de tragedie die Nelly's leven verwoestte en waarover Odette alles wil vertellen aan Linda. Nelly zit er wel bij maar leeft blijkbaar in andere wereld, ze heeft alles doorleefd en heeft geen zin maar ook niet het besef om het nog allemaal eens vertellen. Nelly blijkt in te wonen bij Odette, naar wie ze als meisje zo op keek.

Het verhaal van Nelly is geïnspireerd op een strafzaak die de auteur als moreel consulente volgde. De auteur confronteert ook regelmatig de lezer heel fijntjes maar daarom niet minder sterk met ethische vragen rond schuld en wraak.

Spinnenverdriet is een heel mooie maar ook ongemeen boeiende roman die mij van a tot z in zijn greep had omdat de vlotte pen van de auteur andermaal ook haar fenomenaal verteltalent andermaal onderlijnt.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Nadine Labio op 26 juli 2011:
Het verhaal van 3 vrouwen komt op een onwaarschijnlijke manier bij elkaar, het hoofdverhaal over Nelly is aangrijpend. Boeiend geschreven boek.

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Simone Lenaerts is een vertelster pur sang, wat een grote dame! Deze roman is fijnzinnig, een boek dat je niet onberoerd laat. Ze schroomt niet om de grote vragen van het leven te stellen, maar zonder moraliserend vingertje...
Ik hoop dat deze auteur ons nog met enkele heerlijke boeken gaat verblijden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: