Vespasianus Keizer van Rome

Gelezen door: Noël Gybels (582 boeken)

Negende en laatste deel in de reeks historische verhalen rondom de Romein Vespasianus. Een geslaagde afronding van deze boeiende kijk op leven en dood in het Romeinse tijdvak. De dood van Nero, de bloedige oorlog tegen de Joden en de uiteindelijke machtsgreep van Vespasianus vormen de belangrijke feiten in dit soms nogal met historische gegevens en ellenlange verduidelijkingen niet zo meeslepende geheel. Toch is deze reeks een wervelende brok leespret waarvan ik beslist genoten heb. Hopelijk zal keizer Vespasianus nu niet meer alleen onthouden worden als de heffer van belastingen op de urine van zijn onderdanen ...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Bart Verdeyen (642 boeken)

Citaat: "Titus wendde zich tot Vespasianus. 'Ja, vader, wat heb ik nou gehoord over belastingen op urine? Er wordt stiekem heel wat afgelachen door allerlei invloedrijke mensen; het is een grap geworden.' Vespasianus hield zijn hand op. 'Hormus, geef me je beurs.' Vespasianus leegde de inhoud op zijn hand en liet de munten aan Titus zien. 'Ruik eens.' Titus rook aan het geld. 'En?' 'Het ruikt naar munten.' 'En toch komen ze van pis.'"

Vespasianus wordt door keizer Nero naar Judaea gestuurd om de opstand van de Joden neer te slaan. Hij moet zeer behoedzaam te werk gaan. Als hij de opstand te snel neerslaat, zou Nero wel eens jaloers kunnen worden. En met deze wispelturige en onvoorspelbare keizer zou dat voor Vespasianus een levensgevaarlijke situatie kunnen zijn. Langs de andere kant moet Vespasianus wel als overwinnaar uit de strijd komen. De Joden bieden meer weerstand dan verwacht en daardoor loopt Vespasianus achter op het voorziene schema. Ondertussen zijn in Rome de poppen aan het dansen gegaan. Men heeft uiteindelijk genoeg van de gekke keizer en dwingt hem tot zelfmoord. Rome komt in een machtsvacuüm terecht en een aantal troonpretendenten strijden om de macht. Vespasianus wacht zijn kans af in het oosten. Hij moet ook zijn twee zonen in de gaten houden. Zijn oudste zoon Titus is smoorverliefd geworden op een knappe Joodse vrouw. Vespasianus probeert hem duidelijk te maken dat dit een onmogelijke liefde is, maar Titus kiest partij voor zijn geliefde. Dat maakt van hem een grote rivaal in de strijd om de keizerstroon. Dan is er nog zijn jongste zoon Domitianus. Hij is in de ogen van zijn vader ongeschikt om zijn opvolger te worden omdat hij ijdel, laf en wreedaardig is. De geschiedenis zal later bewijzen dat de visie van Vespasianus de juiste was! Dit negende en laatste deel rondt de serie rond Vespasianus op een mooie manier af. Een must voor de liefhebbers van dit tijdvak!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: