De schaduw van de wind

Gelezen door: Claire Bracke (5 boeken)

Een mysterieus pareltje, als een snoepje waar je zo traag mogelijk op zuigt om het genot lang te laten duren... Qua zinsbouw en woordkeuze zelfs in vertaling onovertroffen, doorspekt met fijnzinnige humor en melancholie. Het leest als een trein en het einde is zowel verrassend als bevredigend.

 | Reacties (46)Delen |
46 reacties:
Wendy Benoy op 3 oktober 2010:
Prachtig boek ... Ik ga zeker ook zijn andere boek lezen!
G D op 30 oktober 2009:
Het beste boek dat ik al gelezen heb! In één woord: geweldig! Mysterieus en meeslepend! Je wil het gewoon in één keer uitlezen.
Wendy op 11 oktober 2009:
Fantastisch boek! Een boek om meermaals te lezen!
Lydia op 23 mei 2009:
Man, man, man of liever vrouw, vrouw, vrouw.... Ik ben niet goed van dit boek. Ongelooflijk! Het stond al enkele weken in mijn rek, geleend van een vriendin. Nu, in ziekenverlof, eindelijk tijd om een kanjer te lezen. En wat voor een kanjer! Dit boek heeft alles wat een boek moet hebben! Ik heb het in 4 dagen uitgelezen met als gevolg rugpijn en een duf hoofd. Ik vermoed dat ik het ooit opnieuw zal lezen. Wat een boek!!!
Tom Dinneweth op 6 april 2009:
Dit boek is een absolute aanrader; de verhaallijn verrast je steeds weer tot op het einde. Iedere zin getuigt van een groot meesterschap en passie. Lees, maar niet te snel; het is namelijk een boek dat je even beduusd achterlaat na het lezen!
kavaro55 op 31 december 2008:
Dit boek heb ik een aantal jaren cadeau gekregen van een toenmalige vriendin. En ja, wat mij betreft is het inderdaad een mooi boek. En die bibliotheek van de 'vergeten' boeken zou ik graag ooit vinden. En ook ik zou daar met plezier MIJN boek gaan uitzoeken.
Marita De Neubourg op 12 december 2008:
Gewoon prachtig! Elke zin is een schilderij, je hebt geen enkele moeite om de sfeer op te snuiven. De verhaallijn is schitterend uitgewerkt.
Mieke op 29 oktober 2008:
Prachtig boek. Absoluut het mooiste boek dat ik in 2008 gelezen heb. Je wandelt precies zelf door de straten van Barcelona en je geraakt helemaal in de sfeer. Een echte aanrader!
Mieke th op 19 augustus 2008:
Mooie beschrijvingen en een meeslepend verhaal. Absoluut één van de mooiste boeken die ik ooit las. Je voelt je zo in vakantiestemming! Het doet je zin krijgen om Barcelona te bezoeken en door de straatjes te kuieren.
Cleo op 7 april 2008:
Is er niemand die mijn mening deelt of heb ik dit boek gewoon niet op het juiste moment gelezen? Mij zei het na 200 bladzijden nog steeds niet zo veel. Ik werd niet meegesleurd, wat wel noodzakelijk is voor een boek vind ik!
Kristien De Ridder op 2 april 2008:
Prachtig, vanaf het begin wil je steeds meer weten. Ook al leg je het even opzij je blijft er aan denken. Het voert je mee naar Barcelona en laat je dromen.
Inge De Bruyn op 31 maart 2008:
Een van de mooiste boeken die ik al ooit gelezen heb. Een echte aanrader!
Goedele Mertens op 21 maart 2008:
Ik vond dit een erg mooi boek. Van de eerste letter boeide het me! Het schetst op mooie wijze Barcelona. Ik zou me zo willen onderdompelen in die sfeer. Kleine, smalle, gezellige straatjes... Erg genoten van dit boek!
Sandra op 22 januari 2008:
Ik had mij oog laten vallen op dit boek via een recensie in de Standaard der Letteren. Het thema sprak mij onmiddellijk aan. Een tijdje later ontmoette ik een vriendin die het boek reeds gekocht had. Zij had blijkbaar een recensie in de Humo gelezen. Ik heb het boek dan van haar geleend en kon het niet meer opzij leggen. Het is een boeiend en ontroerend verhaal.
Marie-Hélène (15j) op 19 oktober 2007:
Ik vond dit boek meesterlijk, het is een echte aanrader die iedereen moet lezen! Het einde was echt verrassend, en o zo ontroerend, op bepaalde momenten kon ik zelf huilen!
Elisabeth Francet op 17 september 2007:
Het enige wat ik hier kan aan toevoegen: behoort zeker tot de top 3 van mijn lievelingsboeken... Dit is een meesterwerk!
Joke op 23 augustus 2007:
Het mooiste boek dat ik tot hiertoe gelezen heb!! Mijn absolute favoriet en een aanrader voor iedereen!!
Lobke op 4 juni 2007:
Lang geleden dat ik nog een boek had waarvan ik zo in de ban was... en dat tijdens de blok. Kortom een aanrader voor iedereen die van de beter literatuur houdt.
Ines Willemyns op 28 mei 2007:
Dit boek is echt een van de mooiste boeken dat ik al ooit gelezen heb. De schrijfstijl van Carlos Ruiz Zafón is gewoon prachtig, ik heb nog geen enkel boek gelezen waarvan de schrijver met enkele woorden zo in vervoering kon brengen als bij dit boek. Het is echt een aanrader voor iedereen die leest jong of oud, ik heb dit boek op 15 jarige leeftijd gelezen.. dus zeker geen probleem voor mensen van mijn leeftijd die graag lezen.
Dorien Alderweireldt op 26 maart 2007:
Wat een prachtig boek om in één stuk uit te lezen. Een aanrader.
Björn Pollentier op 29 januari 2007:
Zonder meer een meesterwerk! Vliegt bij deze mijn Top 5 aller tijden binnen!
Michele Van Ryckegem op 14 januari 2007:
Dit is echt een topper! Dit boek lees je gewoon in een adem uit. Spannend tot het einde. Ik zou zo direct willen vertrekken naar Barcelona om er de sfeer van het boek op te snuiven. Gewoonweg prachtig!
Els Mampay op 16 november 2006:
Het boek is zeker en vast indrukwekkend te noemen. Het neemt je mee op een zoektocht die allerminst voorspelbaar is. Er zitten enkele fouten in en sommige wendingen hadden niet nodig geweest, maar ondanks de kleine nadelen is het een zeer meeslepend en ontroerend verhaal.
Petra Van Loocke op 8 november 2006:
Annelies,
Als je het boek gelezen hebt, kan je de sfeer van dit citaat zo proeven. Je kan eventueel meer uitleg geven op wat dit citaat slaat. Het citaat kaderen in het boek, want voor iemand die het boek niet gelezen heeft is dat niet zo duidelijk denk ik. De schaduw van de wind is voor een stuk een boek over boeken. Een boek over de liefde voor literatuur en wat een boek met je kan doen. Je kan er in verdrinken, je kan de wereld rondom je vergeten als je door een boek in de ban bent! Bij mij was dat alleszins het geval als ik dit boek las. Het hoofdpersonage, Julian, maakt eigenlijk het zelfde mee, net zoals de lezer van het boek, is hij in de ban van een boek.

Als je in google zoekt naar dit boek, zal je volgens mij wel op sites komen met meer uitleg over dit boek. Maar de interpretatie van het citaat zal toch vanuit jezelf moeten komen...
annelies op 7 november 2006:
Ik heb een vraagje: ik moet samen met een vriendin een werkje maken voor school over dit boek en we moeten het volgende citaat uitleggen:
"Ik voelde me omringd door miljoenen in de steek gelaten bladzijden, universums en zalen zonder eigenaar die in een oceaan van duisternis wegzakten terwijl de wereld die buiten de muren klopte dag na dag meer haar geheugen verloor en zich wijzer voelde naarmate ze meer vergat."
Ik begrijp het citaat wel maar het is nogal moeilijk uit te leggen en aangezien dit 1,5 blz lang moet zijn,… nu zou ik willen vragen of iemand mij hier mee zou kunnen helpen of me links zou kunnen geven waarvan ik misschien informatie zou kunnen halen. Bedankt.
Kim Jolling op 25 oktober 2006:
De sfeer van het oude Barcelona sleept je direct mee in het boek...
Annemieke van der Velden op 30 september 2006:
Nog voor je de eerste pagina omdraait grijpt dit verhaal je naar de keel. Elk woord kent zijn plaats, elke karakter is mooi psychologisch uitgediept, elke plotwending doet je adem weer stokken. Het is een boek dat me heeft doen huilen, dat me deed sidderen om verder te lezen... dat je opnieuw naar de eerste pagina doet grijpen nadat je de laatste gelezen hebt. Zo krachtig mooi!
frank op 22 september 2006:
Het heeft minuten geduurd eer ik mijn vingers op de toetsen van mijn pc losliet. Ik was en ben nog steeds op zoek naar de juiste woorden om de kwaliteit van dit boek geen geweld aan te doen. Ik heb zelfs de spaanstalige versie gekocht om nog dieper in het boek te kunnen ronddwalen. Wie het boek niet gelezen heeft kan niet weten wat er in mij en alle anderen die een reactie doorgegeven hebben omgaat. Bedwelmend, hypnotiserend, drogerend?
Vera Dumon op 14 september 2006:
Een topper! Een boek om in een adem uit te lezen.... en dat heb ik dan ook gedaan. Spannend tot de laatste pagina's. Voor kenners van Barcelona, dubbel leesplezier!
Petra Van Loocke op 13 september 2006:
Ik heb dit boek gekocht omdat ik nieuwsgierig werd door de goede commentaren die ik erover hoorde. Ik vroeg me af of het echt waar zou zijn dat een boek je zo kan opslorpen. Ik heb dit boek met de grootste voorzichtigheid gelezen, omdat ik gewoon voelde dat ik van elke letter, van elke zin, van elke bladzijde zou genieten. Het boek is uit en ik loop verloren... ik wou dat ik trager had gelezen, maar dat is bijna onmogelijk. Het beste wat ik in jaren heb gelezen!
Luc Dhaene op 5 september 2006:
Een boek waarvoor je verlangt naar vrije tijd om toch maar verder te kunnen lezen. Heb me door de engelse vertaling geworsteld, boek gekocht tijdens vakantie in Parijs. De plot is spannend opgebouwd, personages zijn uitgediept, sfeerbeschrijving is meeslepend en de humor is fijn. Echt lezen!
Katrijn Vanden Bempt op 5 augustus 2006:
Een topper! Prachtig, meeslepend verhaal dat zich afspeelt in Barcelona, de stad waar ik ook mijn hart aan heb verloren. Ook een pluim voor de vertaler van dit boek!
charlotte wentein op 25 juli 2006:
Een adembenemend mooi, spannend boek waarin je gewoonweg mee wordt gesleurd. Een aanrader.
Hilde Broeckx op 7 juli 2006:
Een dikke brok, maar niet om in één keer door te slikken. Wel om zalig van te genieten zoals men dat van een delicatesse doet. Van de eerste bladzijde was ik verliefd op dit boek en ik dank de vrienden die het mij cadeau hebben gedaan.
Tom Willemkens op 9 juni 2006:
Een boek dat ik aanvankelijk omwille van de stijl van de cover (weëe romantiek ?), de teneur van de titel (Catherine Cookson-alike ?) alsook de Uitgever (Signature) en de cult eromheen (wandelgidsen, webfora,...) bewust links liet liggen. Maar na heimelijk aanvangen van de eerste pagina kwam een geheel onverwachte revelatie. Dit is een roman die slaagt waar bvb. Lelieblank, scharlakenrood van Michel Faber faalt, nl. : het verzoenen van een magistrale verhaallijn met een snedige en boeiende schrijfstijl , die samen tot een ontknoping leiden die gewoonweg àf is. Don't judge THIS book by its cover...
Sandra Vervynck op 30 mei 2006:
Ik had mij oog laten vallen op dit boek via een recensie in de Standaard der Letteren. Het thema sprak mij onmiddellijk aan. Een tijdje later ontmoette ik een vriendin die het boek reeds gekocht had. Zij had blijkbaar een recensie in de Humo gelezen. Ik heb het boek dan van haar geleend en kon het niet meer opzij leggen. Het is een boeiend en ontroerend verhaal.
Kim op 9 mei 2006:
Het boek heb ik al meer dan een jaar uit, maar telkens ik het in de boekenwinkel zie liggen zweeft er een vleugje spijt door me dat ik het verhaal al eerder voor het eerst las. Er is maar één oplossing: herlezen, herlezen, herlezen.
Kathleen Van Steenkiste op 20 april 2006:
Een heerlijk boek om te lezen, een boek over boeken, graag zien, met een variëteit aan personages die elk hun kleur geven aan het verhaal. Laat je gewoon meeslepen en lees, lees, lees.
Ann Wouters op 22 maart 2006:
Ik had me voorgenomen om deze roman langzaam uit te lezen maar dat is me dus niet gelukt. Het sleept je gewoon mee. Echt een boek voor mensen die houden van boeken. En als student Spaans interesseerde het me ook om het historische kader waarin het verhaal zich afspeelt.
peter parmentier op 3 maart 2006:
Bij een boedelscheiding staat dit boek helemaal bovenaan mijn keuzelijst.
Ria Schildermans op 22 februari 2006:
Ik tel de minuten van de dag af tot ik mij weer in het verhaal kan verliezen. Prachtig, meeslepend, zeer goed geschreven en een prachtige vertaling.
Nicole D'hont op 16 januari 2006:
Een boek dat je niet zomaar opzij legt... Je wordt als het ware meegetrokken met de passie van het hoofdpersonage. Je blijft in de ban van de zoektocht tot het boek uit is!
Sigrid Byttebier op 6 januari 2006:
Een vuistdikke roman die ik op minder dan een week tijd uitlas. Intrigerend, prachtige metaforen. Tal van levens die op een bijzondere wijze met elkaar verweven werden. Een boek dat je niet met rust laat.
Eef Verbeke op 19 december 2005:
Dit is gewoonweg een adembenemend mooi boek. Je wordt meegesleurd in de zoektocht van de hoofdpersonage waardoor je blijft lezen. Gewoonweg prachtig!
paulsnoeck op 30 november 2005:
Zeer goede psychologie van de personages. Spannend verhaal in een historisch kader van het Spanje onder Franco. Literatuur op hoog niveau !
Marc Delombaerde op 19 november 2005:
Een prachtig boek over een jongen die in de ban raakt van een mysterieus boek en de schrijver. Mooi is vooral hoe het leven van de jongen en de schrijver parallel blijken te lopen.

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Zafon is een rasverteller. Het is een boek waarvan je wel moet genieten, het neemt je mee op tocht doorheen een mysterieus Barcelona. Je leest dit boek alsof er zelf bent geweest. De details: je kunt ze zien, voelen en ruiken. Als er een top 10 van mijn beste boeken zou zijn, zou het toch aan de top staan. De schaduw van de wind is een boek dat ik zelfs voor een tweede keer zou lezen. Het verhaal is vanaf de eerste pagina intrigerend en mysterieus. Ik heb het boek een tijdje geleden gelezen, maar het spookt nog steeds door mijn hoofd. Een prachtig, meeslepend verhaal dat je vanaf de eerste tot de laatste pagina weet te boeien.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Katelijne Van Heukelom (14 boeken)

De schaduw van de wind is een sterk verhaal, goed geschreven en uitermate geschikt om te lezen wanneer je in Barcelona bent...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ute (1 boeken)

Citaat: "Je houdt maar eenmaal in het leven echt van iemand, maar ook al besef je dat zelf niet. Herinneringen zijn erger dan kogels."

Een prachtig en intrigerend boek, beschreven met de mooiste woorden waar je nooit genoeg van krijgt. Lees dit boek als je tijd hebt, want je leest het in één ruk uit. Achteraf ben je jaloers op de mensen die het nog niet gelezen hebben.
Het verhaal speelt zich af in Barcelona en de stad wordt ook uitvoerig beschreven. Ik heb gehoord dat er een toer bestaat die gaat over de plaatsen die beschreven worden. Misschien het bezoeken waard...

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Dirk Similon op 9 augustus 2011:
Weet je dat er zelfs een boekje uitgegeven is met daarin een wandeling langs de plaatsen in Barcelona die Zafon geïnspireerd (zouden) hebben? De moeite!

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Zo'n heerlijk boek, waarvan je hoopt dat het nog blijft doorgaan..... mysterieus vanaf de eerste bladzijde. Een boek dat je raakt, dat je meeneemt en laat wegdromen. Het is nu al weer een paar jaar geleden dat ik het las, maar telkens als ik de titel lees, denk ik 'o ja, mooooooi'.

De ene vertaling is al geslaagder dan de andere, maar die naar het Nederlands zou dit keer een van de betere zijn. Het blijft altijd een vertaling en als je het origineel kan lezen, dan is dat een aanrader want de sfeer is natuurlijk iets wat sterk met de taal verbonden is. Maar als je niet of niet voldoende Spaans kent, dan is de Nederlandse versie écht een aanrader, beter in het Nederlands gelezen dan niet gelezen want daar is het boek echt te goed voor.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Sofie (3 boeken)

Daniel Sempere wordt door zijn vader meegenomen naar het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hij vindt daar De Schaduw van de Wind, geschreven door Julian Carax. Daniel raakt geobsedeerd door dit boek en het leven van de schrijver. Meer en meer beginnen de levens van Daniel en Carax zich te vermengen.
De schaduw van de wind is een verhaal vol mysterie, liefde en haat waar de spanning elke pagina wordt opgevoerd.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Letterfretter (1 boeken)

Het boek is zeer verhalend, je wordt van in het begint meegesleept door de straten van Barcelona. In het begin lijkt het boek soms een grappige ondertoon te hebben, maar naar het einde toe wordt het bittere ernst. De verschillende verhaallijnen zijn prachtig met elkaar verweven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "Nog steeds herinner ik me de ochtend dat mijn vader me voor het eerst meenam naar het Kerkhof der Vergeten Boeken.  De eerste dagen van de zomer van 1945 regen zich aaneen en we wandelden door de straten van een Barcelona gevangen onder een asgrijze hemel, met een waterig zonnetje dat over de Rambla de Santa Monica stroomde als een guirlande van vloeibaar koper."

Alles aan dit boek is perfect: zalig verhaal, schitterende taal, voldoende spanning en mysterie, veel gevoel, origineel onderwerp tegen een prachtige achtergrond...  Wat kan een gedreven lezer nog meer wensen?

Een literair meesterwerk!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: nadine de maere (1 boeken)

Citaat: "Waar zijn die littekens van? Vroeg ik. Snijwonden!
Dokter Baró schudde zijn hoofd zonder op te kijken.
Brandwonden. Deze man is gemarteld......."

Simpel: prachtig boek!

De schaduw van de wind heeft een mix van spanning en romantiek, duistere familiegeheimen, vriendschap en verdriet.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Emilia (1 boeken)

Citaat: "Nog steeds herinner ik me de ochtend dat men vader me voor het eerst meenam naar het kerkhof der vergeten boeken."

Het is een heel dik boek, zo'n 55O pagina's. Maar vanaf dat je er één zin in hebt gelezen kan je niet meer stoppen. Ik raad dit boek aan te lezen juist voor je op vakantie gaat naar Barcelona. Want het boek speelt zich daar af en zo kan je Barcelona op een leuke manier aan de hand van het boek ontdekken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Nathalie (4 boeken)

Spannende roman die je meeneemt naar het Barcelona van net na de Spaanse Burgeroorlog. Het is een mooi, meeslepend boek in een geweldige schrijfstijl die perfect de sfeer waarin het verhaal zich afspeelt weet op te roepen. Een absolute pageturner! Ik heb er echt van genoten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Rina De Herdt (27 boeken)

Een fameuze roman. Veel bladzijden, maar het leest wel vlot. Het is een origineel verhaal met goed uitgewerkte karakters. Vol spanning, passie en drama. Eens je begint, wil je gewoon doorgaan tot het einde. Het grijpt je beet en laat je niet meer los. Van dit soort boeken krijg je zin in lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Majo de Saedeleer (41 boeken)

Een fameuze roman. Veel bladzijden, maar het leest wel vlot. Het is een origineel verhaal met goed uitgewerkte karakters. Vol spanning, passie en drama. Eens je begint, wil je gewoon doorgaan tot het einde. Het grijpt je beet en laat je niet meer los. Van dit soort boeken krijg je zin in lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Jeanne Tielen (151 boeken)

Citaat: ""Daniël, wat je vandaag zult zien, mag je aan niemand vertellen", waarschuwde mijn vader. "Zelfs niet aan je vriend Tomás. Aan niemand." "Zelfs niet aan mama?" vroeg ik met gedempte stem. Mijn vader zuchtte, terwijl hij zich verschanste achter het trieste glimlachje dat hem als een schaduw door het leven volgde. "Natuurlijk wel", antwoordde hij terneergeslagen. "Voor haar hebben we geen geheimen. Aan haar mag je alles vertellen.""

'Schaduw van de wind is een pil van 543 bladzijden, die pas echt te smaken is vanaf bladzijde 401. Dan pas komt er vaart in het verhaal over de jonge Daniël die verzeild raakt in de geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen als hij het boek 'De schaduw van de wind' van Julian Carax uitkiest uit het Kerkhof der Vergeten Boeken. Het boek spreekt hem zo aan dat hij de schrijver ervan probeert op te sporen en te doorgronden. Dat leidt tot allerlei intriges.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: barcelona