De buste van de keizer

Gelezen door: Rony Borghart (107 boeken)

Citaat: "Ik hield van vrouwen bij wie de goedheid als een gedempte bron onzichtbaar en tevergeefs maar onvermoeibaar naar de oppervlakte blijft stromen en, omdat er geen uitweg is, dan weer de diepte in wordt geduwd en daar verborgen schachten graaft en graaft tot hij is uitgeput."

Ik ben niet echt een lezer van verhalenbundels maar dit boek heb ik kunnen smaken. E. Schippers en J. van der Meulen hebben de verhalen uit het oeuvre van Roth geselecteerd en vertaald. Het boek bevat onder meer "Stationschef Fallmerayer" een onmogelijke love story, "De leviathan", het verhaal van een joodse handelaar in koralen die nog nooit zijn stadje in Oekraïne heeft verlaten en ernaar smacht om de zee te zien waar zijn koralen vandaan komen en de ondertussen bekende "Legende van de heilige drinker", een must read.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 30 juli 2020:
Er is geen verhaal in de bundel dat niet fantastisch is. Het zijn echte vertellingen, sprookjes of legendes eigenlijk. "Triomf der schoonheid" bijvoorbeeld, gaat over de blindheid van sommige mannen voor de beweegredenen van hun vrouwen (we zullen er maar van uitgaan dat het geldt voor s├│mmige mensen). "De legende van de heilige drinker" is een haast voorspelbaar verhaal over een ex-gevangene die onder de bruggen van de Seine leeft en er maar niet toekomt om geld goed te besteden. Vele vertellingen hebben een klassieke auctoriale verteller die geregeld het verhaal onderbreekt om de lezer "een les" voor te houden (en ik mag aannemen dat dat nogal eens met een tongue-in-cheek gebeurt). Vele verhalen zijn intriest en tonen een somber maatschappijbeeld. Het titelverhaal is daarvan zo sprekend: het uiteenvallen van het Oostenrijks-Hongaarse rijk en de dood van Keizer Franz-Joseph waren voor Roth het begin van de catastrofe van de 20ste eeuw. Een schrijver die iedereen moet lezen. Deze bundel is een mooie instap.