Vrije val

Gelezen door: Claude Bonvin (713 boeken)

Hoe een wanhopige oudere werkloze alles aandoet om een job te hebben. Moesten alle werklozen zo te werk gaan, dan zou het een ramp zijn. Een goed geschreven triller wat je kan verwachten van deze auteur.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Bart Verdeyen (542 boeken)

Citaat: "U hebt de keuze laten vallen op mijn plan Simulatie van een gijzeling, in de loop waarvan de te beoordelen leidinggevenden, zonder het te weten, zullen worden verrast door een gewapend commando. De test die ze zullen ondergaan, zal een meting mogelijk maken van hun koelbloedigheid, de kwaliteit van hun gedrag in een stressvolle situatie, alsmede van hun trouw aan de waarden van het bedrijf waarvoor zij werken, met name wanneer de gijzelnemers zullen eisen dat ze deze verraden."

Alain Delambre is een voormalig HR-manager. Hij is 57 jaar oud en al enkele jaren werkloos. Hij doet alle moeite van de wereld om opnieuw een job te bemachtigen, maar al zijn pogingen zijn vruchteloos. Ten einde raad neemt hij een onderbetaalde deeltijdse job aan in een medicijnenfabriek. Hij komt er in conflict met een chef, geeft hem een kopstoot en wordt ontslagen. Maar dan lijkt het tij te keren. Hij wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor een baan als HR-assistent. Hij wordt samen met drie andere kandidaten geselecteerd voor de ultieme proef. Er wordt een gijzeling gesimuleerd waarin de kandidaten getest worden op hun vaardigheden. Alain is vastbesloten om de job te bemachtigen en huurt een detective in om de kandidaten door te lichten. Hij heeft het geld hier niet voor en leent een groot bedrag bij zijn dochter, die net een optie op een appartement heeft genomen en het geld ook niet kan missen. Op de vooravond van de proef verneemt Alain dat deze test doorstoken kaart is. Eén van de deelnemers is reeds zeker van de job; de rest heeft deze proef al op voorhand verloren. Toch neemt Alain deel aan de proef en op een bepaald moment gaat hij helemaal door het lint en gijzelt op zijn beurt alle deelnemers! Zeer meeslepende thriller met boeiende plotwendingen. Het eerste en het derde deel worden verteld vanuit het standpunt van Alain Delambre, maar in het tweede deel komt de versie van een andere hoofdrolspeler aan bod. Deze werkwijze zorgt voor een zeer geslaagde dynamiek!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Nicole Janssens (31 boeken)

Citaat: "Hij zou geschokt kunnen zijn, maar nee hoor. Hij denkt na, Paul Cousin. Meneer is een manager. Hij analyseert de situatie, hij loopt zijn hypotheses na, hij stelt zich doelen... 'En waarom zou ik dat weten?' 'Omdat u er al twintig jaar werkt. Omdat u meer dan vijftien jaar aan de top hebt doorgebracht. En omdat u helemaal het type bent om u in dit soort smeerlapperij te wentelen."

Als een oudere werkloze HR-manager, na jaren van frustraties, onverhoopt mag deelnemen aan een sollicitatieproef voor een job op zijn niveau, is hij bereid hiervoor alles op het spel te zetten. Tijdens een gesimuleerde gijzeling moet hij de loyaliteit van een aantal managers testen. Door zijn jarenlange ervaring kent hij de truken van de foor en moet hij ternauwernood de duimen leggen voor zijn tegenspelers. Afgezien van de soms nogal ongeloofwaardige plot, o.a. wat de financiële transacties betreft, is Vrije val een razend spannend boek dat je niet zomaar naast je neerlegt. De werkloosheidsproblematiek zal nog nijpender worden. De verhoogde prestatiedruk, de toenemende concurrentie, de responsabilisering voor van alles en nog wat en de groeiende kloof tussen wie wel en wie niet mee kan, moet vroeg of laat tot accidenten leiden. Niets om vrolijk van te worden dus. De toepassing van managementtechnieken in allerhande penibele situaties, waardoor de rollen soms plots worden omgedraaid, is bij momenten wel geestig.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: