Medeplichtig

Gelezen door: Monica B. (38 boeken)

Een lijk wordt in een appartement van een vriendin van het ik-personage aangetroffen. In plaats van de politie te verwittigen, begint het ik-personage het appartement op te ruimen, persoonlijke spullen te verzamelen om mee te nemen en vingerafdrukken te verwijderen. Een vriendin wordt gevraagd om te helpen het lijk te verbergen.
Wat is er gebeurd? Wie is de moordenaar? Wie beschermt wie?

Allemaal vragen waarop hoofdstuk na hoofdstuk met kleine stukjes waarheid wordt geantwoord. De hoofdstukken zelf zijn ingedeeld in 'ervoor' en 'erna'.
Een heel spannend boek, éénmaal begonnen wil je zo snel mogelijk weten wat er gebeurd is.

 | Reacties (4)Delen |
4 reacties:
cinnyken op 16 augustus 2011:
Ik heb dit boek dit weekend gelezen , ik was begonnen op de trein en ik heb hem ondmiddelijk verder uitgelezen. Het was een heel spannend boek. In het begin raar met het deel ervoor en erna maar eens je in het verhaal bent is het zo spannend dat je gewoon wil weten hoe en het blijft spannend tot het laatste. Echt één van de betere boeken.
Dave Nauwelaerts op 13 april 2010:
Dit was mijn eerste Nicci French. Ik kan dus onmogelijk vergelijken met vorig werk. Een aantal jaren geleden heb ik wel 'De onderstroom' van Nicci Gerard gelezen en heb me daar ontzettend moeten doorworstelen.

Dit boek stond geprogrammeerd op onze zeer kleinschalige boekenclub waar elke keer iemand anders een boek mag kiezen. Hierdoor lees je boeken die je normaliter niet direct zou lezen. Nicci French zou ik dan ook niet lezen mocht het mij niet zijn 'opgelegd'.

Eerlijk gezegd was ik wat ontgoocheld. Het systeem met ERVOOR - ERNA werkt wel en vind ik wel een leuke interessante vondst, maar is mijn inziens te weinig uitgewerkt. Er waren meer mogelijkheden lijkt mij met dit idee. Je leest wel verder omdat je wil weten hoe het eindigt, maar de plot is een beetje bij de haren gesleurd.

Sommige personages krijgen een goeie uitwerking (Bonnie, Hayden, Neal), andere blijven dan weer oppervlakkig. Ik heb ook een beetje een probleem met het onderschrift 'literaire thriller'. Dit is gewoon een thriller zonder de obligate actiescènes, maar met een rustigere psychologischere aanpak. Een literaire thriller in de pure betekenis van het woord is voor mij eerder een boek als De verborgen geschiedenis van Donna Tart. Maar dat wordt dan weer een roman genoemd. Wellicht heeft het allemaal met marketing te maken. Er wordt wel eens beweerd dat de boeken van Nicci French eerder een vrouwelijk publiek aanspreken. Zonder daar misprijzend over te doen, het zou misschien, en ik zeg bewust misschien, wel eens kunnen kloppen. Wat mij betreft een afrader, maar voor mensen die dit genre genegen zijn, kan het wel werken.
Karla op 10 januari 2010:
De twaalf psychologische thrillers van het schrijversduo Nicci French heb ik allemaal verslonden, van 'Het geheugenspel' (1997) tot en met 'Medeplichtig' (2009). De eerste drie boeken vond ik geweldig spannend, met 'Bezeten van mij' als voorlopig hoogtepunt. Vanaf het vierde boek had ik het gevoel dat er sleet begon te komen op de formule. De daaropvolgende boeken hebben mij allemaal veel (ont)spannend leesplezier bezorgd, dat wel, maar vraag mij niet meer waarover ze gingen, want dat is compleet vervlogen.

Met hun nieuwste thriller 'Medeplichtig' is het anders gesteld. Dit is nog eens een echte topper: superspannend, intrigerend, knap van opbouw en met een geweldig goede plot, waarbij je als lezer constant op het verkeerde been gezet wordt.

Net als in de meeste andere thrillers van Nicci French is het hoofdpersonage een jonge, wat onzekere vrouw. We volgen alle gebeurtenissen vanuit haar perspectief en laten ons erin meezuigen. We treffen Bonnie aan in een appartement en merken snel dat zich daar een drama afgespeeld heeft. Er ligt een vermoorde man op de grond en Bonnie begint eerst haar spullen bijeen te zoeken en belt vervolgens een vriendin om haar te helpen alle sporen van de moord uit te wissen. Vanaf dan is het gissen wat er allemaal aan deze misdaad voorafgegaan is? Wie is die dode man? Wie is de dader en welk is zijn/haar motief? We komen het allemaal geleidelijk te weten en worden tot op de laatste pagina in spanning gehouden over de ware toedracht.

Het boek bestaat uit korte hoofdstukjes die zich afwisselend ‘ervoor’ en ‘erna’ afspelen, een uiterst sterke opbouw die ertoe leidt dat je deze pageturner onmogelijk kan wegleggen en meteen gedreven bent om door te lezen tot het eind.
Ann Horckmans op 21 december 2009:
Het schrijversduo weet de lezer zoals gewoonlijk tot het allerlaatste moment ademloos vast te houden. Het verhaal is origineel opgebouwd (ERVOOR - ERNA) wat de spanning ten goede komt. Door de afwisseling tussen wat voorafgaat aan de moord en wat erop volgt, lijkt het alsof je vanaf de eerste bladzijde volledig op de hoogte bent van de feiten. Hoe verder je in het verhaal verdiept geraakt, hoe meer het duidelijk wordt dat je op het verkeerde been werd gezet en dit niet één keer, maar meerdere malen. Pas op het allerlaatste ken je de ware toedracht van de feiten. Formidabel goed geschreven, waarschijnlijk het allerbeste boek van Nicci French!

Gelezen door: Liesbet (1 boeken)

Citaat: "'Hij is dood.'
'Ja.'
Ze knipperde met haar ogen. Ze liet haar blik van mijn gezicht omlaag gaan naar de blauwe plek in mijn hals.
'Hadden jullie iets...?'
'Met elkaar?' zei ik. 'Ja, min of meer.'
'Wat doe ik hier?'"

Meeslepend van het begin tot het einde. 

De periode voor en na de moord op muzikant Hayden worden door elkaar beschreven en de puzzel wordt stillaan compleet wanneer 'voor en na' elkaar beginnen te naderen op het moment van de waarheid.

Was één van mijn eerste dwarsliggers. Dankzij het handige formaat kon ik altijd en overal lezen, lezen, lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: hugo van der wildt (771 boeken)

Goed. Hoofdstukken over erna en ervoor zijn wel hinderlijk.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Jeanne Tielen (151 boeken)

Citaat: "'Ik heb jou gebeld omdat ik je vertrouw.' 'Hoezo?' Sonja's blik ging naar het lijk en schoot weer de andere kant op; naar mijn gezicht en dan weer weg, alsof ze het niet kon opbrengen me echt aan te kijken. Ik zag dat ze haar handen tot vuisten balde en weer ontspande."

In hoofdstukken opgedeeld in 'ervoor' en 'erna' komen we stilaan te weten wie de moordenaar is van een muzikant. De spanning komt op kruissnelheid naar het midden van het boek toe en houdt aan tot op het einde. Toch redelijk voorspelbaar. Toch wordt het tijd dat de boeken van Luc Boonen vertaald gaan worden. Die zijn veel beter dan de boeken van Nicci French.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: