Wolf

Gelezen door: Lin (42 boeken)

Citaat: "Waarom lachen mensen terwijl ze zouden moeten huilen? Als hij een kind had, zou hij er dag en nacht voor zorgen. Als een kind in zijn lichaam groeide, als hij het zou baren, honger of geen honger, droogte of geen droogte, blind of niet blind, alleenstaand of niet... Zijn moeder had hem niet in een waterput gedumpt. Alles kon altijd erger, dus mocht je niet zeuren. Hij zeurde wel, hij tergde de schuldigen. "

Vladimir Oeltsjenko was pas vijf dagen oud als zijn grootmoeder Baba hem bij zijn tienermoeder weghaalde. Vijftig jaar later is hij hier nog steeds woedend over. De woede bepaalt zijn leven en staat andere gevoelens in de weg. Hij is pianist en hij begeleidt een stand up comedian, Leander. Leander is blind. Hij is geboren in het straatarme Tsjaad, door zijn moeder gedumpt in een waterput en later in België geadopteerd (een verhaal dat erg aan Lies Lefever doet denken). Maar in tegenstelling tot Vladimir neemt Leander niemand iets kwalijk. Om de woede, die hij zich inbeeldt als een wolf binnenin hem, te bedwingen, raadpleegt Vladimir verschillende therapeuten. Die therapeuten komen zelden verder dan 'geef het een plek'. Tijdens de kerstdagen besluit Vladimir zijn huidige therapeute Lieselotte te volgen naar een domein in de ondergesneeuwde Hoge Venen. Het is lang geleden dat ik nog een boek van Hemmerechts las. Toen ik haar in de media hoorde over de thematiek van het boek (hoe komt het dat de ene mens een zware tegenslag in zijn leven verwerkt en een ander hier niet in slaagt) vond ik dat boeiend. Hemmerechts is een vrouw die tegen heilige huisjes durft schoppen en bvb zaken als psychotherapie in vraag stelt. Ik zie haar altijd heel graag verschijnen in praatprogramma's. Maar van een roman verwacht ik toch meer dan dat hij aan één, nadrukkelijk aanwezig, thema opgehangen is.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: André Oyen (3229 boeken)

Citaat: " Rusteloos liep hij heen en weer op de ijsschots in zijn hart. Vroeg of laat brak hij uit en verscheurde zijn prooi. Letterlijk. "

Kristien Hemmerechts (1955) maakte naast haar vele romans, reisverhalen en verhalenbundels ook naam met haar autobiografische essays. Taal zonder mij (1997) is daarvan ongetwijfeld het bekendste. Met haar kenmerkende stijl weet ze de meest ingewikkelde thema’s op een invoelbare manier te verwoorden. In 2014 verscheen De vrouw die de honden eten gaf, een boek dat omwille van het onderwerp (Michelle Martin) veel stof deed opwaaien, en omwille van de kwaliteit veel lof kreeg. In Wolf staat Vladimir Oeltsjenko centraal, hij werd op zijn vijfde levensdag door zijn grootmoeder uit de armen van zijn moeder gestolen. Zo vertelt hij het althans. Vijftig jaar later is hij nog altijd boos. Zijn woede staat elk ander gevoel in de weg. Hij is ervan overtuigd dat alleen de liefde van een vrouw hem kan redden. Hij heeft zowel Belgische als Russische wortels en verdient zijn brood verdient met het op piano begeleiden van een blinde gekleurde stand-up-comedian. Vladimirs leven en zijn relaties worden beheerst door woede en onbegrip, maar zolang hij niet met zijn verleden en zijn woede in het reine kan komen, kan hij ook niet liefhebben. Een nieuwe therapeute biedt hem een kans, maar wanneer hij haar volgt naar een 'Centrum ter Bevordering van de Glimlach en de Vriendelijkheid' raakt hij betrokken bij een crisis die zijn leven en dat van de mensen om hem heen op hun kop zet. Als Vladimir en Linda de volgende 's ochtends met Linda’s auto naar de bakker gaan om broodjes te halen, krijgen ze een bizar ongeluk. Door verschuivende stukken ijs op de voorruit, verliest Linda de macht over het stuur. De auto kantelt en komt op de zijkant te liggen. Blijkbaar zijn ze ook ergens overheen gereden, want als Vladimir zichzelf bevrijd heeft uit de auto, ligt in de berm het onthoofde lichaam van Lieselotte. De dood van Lieselotte breekt iets los bij Vladimir. Een van de andere gasten van het centrum weet in die rouw langzaam tot hem door te dringen. Kristien Hemmerechts toont in deze fascinerende roman aan dat leugens tot woede leiden en woede die pas heelt als je echt gezien wordt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: